Von Leyenová dala v Bratislave zelenú plánu obnovy: Som šťastná, je v ňom veľa kvality

Ursula von der Leyenová na návšteve Slovenska Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová odovzdáva plán obnovy do rúk predsedu vlády SR Eduardovi Hegerovi (OĽaNO). Foto: Pavel Neubauer/TASR

Slovenský plán obnovy má zelenú. Oznámila to v pondelok na tlačovej konferencii v Bratislave predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová. Ocenila, že Slovensko odovzdalo plán obnovy medzi prvými, vyzdvihla aj výbornú spoluprácu. Plán podľa jej slov spĺňa kritériá, je ambiciózny a kvalitný.

„Som šťastná, že môžem oznámiť, že Európska komisia sa rozhodla dať zelenú slovenskému plánu obnovy a odolnosti v hodnote 6,3 miliardy eur,“ vyhlásila šéfka EK. Ocenila, že Slovensko bolo medzi piatimi najrýchlejšími štátmi pri odovzdaní plánu obnovy, ale vyzdvihla aj kvalitu. „Pretože rýchlosť je dobrá, ale musí tam byť aj kvalita a v tomto pláne je veľa kvality,“ dodala.

Reformy a investície, ktoré tento plán obsahuje, urobia podľa nej Slovensko silnejším, odolnejším a lepšie pripraveným na budúcnosť. Poznamenala, že slovenský plán obsahuje 43 % prostriedkov na zelenú transformáciu a 21 % na digitalizáciu.

„Veľmi oceňujem, že máte veľký program pre slovenských žiakov, aby boli vybavení na budúce zamestnania, vedomosti a zručnosti, ktoré sú nevyhnuté pre vek digitalizácie, a tiež že slovenské podniky dostávajú podporu z tohto plánu na prechod na digitalizáciu,“ priblížila. Potešila ju tiež hodnota alokácie z plánu obnovy na zdravotníctvo.

„To najťažšie je ešte len pred nami, a to je samotná realizácia,“ skonštatoval premiér Eduard Heger (OĽANO). Realizácia si podľa neho bude vyžadovať veľké organizačné nasadenie, odhodlanie a politické zručnosti a súhru. „Od plánu obnovy do veľkej miery závisí naša budúcnosť,“ zdôraznil. Vyzval na spojenie síl pri realizácii všetkých priorít plánu.

Priblížil, že medzi priority slovenského plánu obnovy patria vzdelávanie, zdravotníctvo, ale i životné prostredie či efektívna verejná správa. Poznamenal, že v súčasnosti sa už nezaobídeme ani bez digitalizácie. „Aj vďaka digitalizácii sa svet počas pandémie úplne nezastavil,“ podotkol. Cieľom v pláne obnovy podľa neho bolo dobre nastaviť priority.

Heger s Leyenovou si zároveň prezreli aj úspešné projekty vo Vedeckom parku Univerzity Komenského v Bratislave. Tie podľa premiéra ilustrujú aj slovenské priority v pláne obnovy. Šéfka Komisie označila návštevu vo vedeckom parku za fascinujúcu.

Leyenová spomenula, že Slovensko prešlo zložitou druhou vlnou koronakrízy. „Chcem, aby ste vedeli, aký dojem na mňa urobila solidarita ľudí počas týchto zložitých čias,“ vyhlásila s tým, že ešte nie je koniec, ale existuje nádej, že sa situácia bude zlepšovať.

(tasr)


Ďalšie články