• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Plán obnovy SR uspel, predstavitelia EK vidia viaceré pozitíva

  • 16:41 21.06.2021
  • Bratislava
Plán obnovy SR uspel, predstavitelia EK vidia viaceré pozitíva

Európska komisia (EK) v pondelok prijala pozitívne posúdenie slovenského plánu obnovy a odolnosti.

Ide o dôležitú etapu v procese vyplácania grantov Európskej únie (EÚ) vo výške 6,3 miliardy eur v rámci mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti. Komisia posudzovala najmä to, či investície a reformy v slovenskom pláne obnovy podporujú zelenú a digitálnu transformáciu. EK skonštatovala, že v pláne Slovenska je určených 43 % celkových rozpočtových prostriedkov na opatrenia na podporu cieľov v oblasti klímy a 21 % na opatrenia na podporu digitálnej transformácie. Predstavitelia EK vyzdvihli mnohé pozitíva národného plánu. O stanovisku informovala Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia EK na Slovensku.

Komisia dodala, že slovenský plán predstavuje komplexnú a adekvátne vyváženú reakciu na hospodársku a sociálnu situáciu Slovenska, čím náležite prispieva k všetkým pilierom nariadenia o mechanizme podpory. EK takisto dospela k záveru, že žiadne z opatrení zahrnutých v pláne výrazne nenarúša životné prostredie – v súlade s požiadavkami stanovenými v nariadení o mechanizme podpory.

Systémy kontrol na ochranu finančných záujmov Únie zavedené Slovenskom sa považujú za primerané,“ dodala tiež Komisia s tým, že v pláne sa uvádzajú dostatočne podrobne rozpracované opatrenia vnútroštátnych orgánov na predchádzanie korupcii, podvodom a konfliktom záujmov súvisiacich s využívaním finančných prostriedkov a na ich odhaľovanie a nápravu.

Podľa predsedníčky EK Ursuly von der Leyenovej plán predstavuje úsilie Slovenska riešiť výzvy. „Obsahuje veľké množstvo reforiem, ako aj mnohé investície súvisiace s klímou, a posilní proces digitalizácie,“ zhodnotila Leyenová.

Výkonný podpredseda pre hospodárstvo, ktoré pracuje v prospech ľudí Valdis Domrovskis, takisto ocenil silný dôraz na zelené a digitálne projekty – tie podľa neho zlepšia konkurencieschopnosť podnikov a kvalitu verejných služieb, čo v konečnom dôsledku zlepší aj život občanov. „Intenzívne prípravy tohto plánu sú predzvesťou úspešnej implementácie,“ podotkol.

Komisia v pondelok prijala návrh vykonávacieho rozhodnutia s cieľom poskytnúť Slovensku 6,3 miliardy eur v rámci mechanizmu na podporu obnovy a odolnosti. Rada EÚ bude mať teraz štyri týždne na prijatie návrhu. Ak plán schváli, umožní tým vyplatenie 823 miliónov eur Slovensku v rámci predbežného financovania (13 % z celkovej sumy pridelenej Slovensku). „Komisia povolí ďalšie vyplácanie na základe uspokojivého plnenia míľnikov a cieľov uvedených vo vykonávacom rozhodnutí Rady, čím sa zohľadní pokrok dosiahnutý pri realizácii investícií a reforiem,“ dodala Komisia.

Zdroj: Info.sk, TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

Jourová: Ani Európska komisia, ani slovenská vláda si neprajú, aby SR prišla o eurofondy

VČERA - 21:25Domáce

Uviedla to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová na štvrtkovej tlačovej besede v Bratislave.

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

Susko: Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní

VČERA - 14:43Domáce

Ministerstvo spravodlivosti SR žiadalo od Najvyššieho súdu SR iba záznamy o procese prerozdeľovania spisov cez informačný systém.

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

Vážna nehoda na diaľnici D1: Zrazili sa tri vozidlá

VČERA - 14:06Domáce

Diaľnica je pre nehodu neprejazdná.

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

VČERA - 13:09Domáce

Na banskobystrickom pracovisku Špecializovaného trestného súdu sa vo štvrtok mal začať proces v kauzách Donovaly a Báč, ktoré sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.