21.6.2021 16:10 | Windows
Top

Windows 11 zvýši výkon budúcich procesorov s rôznymi jadrami

Zdroj: Windowslatest.com (reprofoto Martin Kováč)

Prvé merania s procesorom Intel Core i5-L16G7 naznačujú, že Microsoft prepracoval task scheduler.

Už predchádzajúce úniky naznačovali, že nový operačný systém Microsoftu, so zatiaľ len neoficiálnym názvom Windows 11, by mal byť lepšie optimalizovaný pre procesory, ktoré integrujú rôzne typy jadier. Server Hothardware.com túto hypotézu v rámci súčasných možností overil. A výsledky vyzerajú nádejne.

V prvom rade je dôležité spomenúť, že autor nemal k dispozícii finálnu verziu systému. Použil len obraz disku, ktorý pred časom unikol na internet. Už v tejto fáze má ale nový Windows očividne prepracovaný task scheduler.

Vyzerá to teda skutočne tak, že Microsoft pri návrhu systému myslel aj na pripravované procesory, ktoré budú kombinovať výkonné jadrá s úspornými.

Čo je to task scheduler?

Ako už názov napovedá, plánovač úloh má na starosti kedy a v akom poradí budú v systéme spúšťané programy, teda vykonávané určité operácie a ako budú pre tieto účely prideľované hardvérové prostriedky.

A hoci prvou kompletnou rodinou takýchto heterogénnych čipov bude až generácia Alder Lake, chystaná na záver tohto roka, prvé procesory s rôznymi jadrami uviedol Intel na trh už minulý rok. Boli ním modely Core i5-L16G7 a Core i3-L13G4, pôvodne známe pod kódovým menom Lakefield.

Aj dvojciferné zlepšenie

Autor aktuálneho testu preto vzal notebook Samsung Galaxy Book S, ktorý integruje práve výkonnejší model Core i5-L16G7. Čip má jedno výkonné jadro architektúry Sunny Cove, známej z generácie Ice Lake, a kvarteto úsporných jednotiek Tremont, používaných v low-endových Atomoch a Celeronoch. Na zariadení potom spustil niekoľko aplikácií a benchmarkov ako pod súčasným Windows 10, tak aj v náhľade budúceho systému.

fotogaléria
V Cinebench R23 stúpol výkon najmä v teste jednovláknového výkonu. Zdroj: Zdroj: Hothardware.com

V každej aplikácii bol výkon vyšší práve na novom systéme, pričom rozdiely sa väčšinou pohybujú radovo v jednotkách percent. Renderovanie objektu v najnovšom Cinebench R23 napríklad ukázalo 8,2 % nárast jednovláknového výkonu, pričom pri využití všetkých jadier bol prínos nižší. Webový benchmark v Chrome 91 však bežal o viac než 10 percent rýchlejšie.

fotogaléria
Najlepší výsledok nový systém zaznamenal vo webovom prehliadači. Zdroj: Zdroj: Hothardware.com

Rozdiel vo výkone medzi Windows 10 a jeho nasledovníkom môže však byť vo výsledku ešte vyšší. Chystané procesory Alder Lake majú v maxime integrovať 8 výkonných a 8 úsporných jadier, pričom ich nástupcovia pre rok 2022 v podobe generácie Raptor Lake majú zvýšiť počet úsporných jadier až na 16. Pred nedávnom sa dokonca objavili zvesti, že podobný koncept heterogénnych procesorov s rôzne výkonnými jadrami chystá na rok 2023 či neskôr aj konkurenčné AMD.

Čítajte aj Chystané procesory AMD Zen 4 môžu mať až 128 jadier