Denník N

Delta variant sa od nádchy nedá odlíšiť odhadom. Vedci odporúčajú ísť na test už pri podozrení, radšej na PCR

Ilustračná fotografia. Zdroj - Brittany Colette/Unsplash
Ilustračná fotografia. Zdroj – Brittany Colette/Unsplash

Pozreli sme sa na zahraničné štúdie o novom variante koronavírusu a na to, čo hovoria slovenskí odborníci o jeho príznakoch, únikovej ceste pred imunitou a tom, ako môže jeho novoobjavená vetva Delta+ prekaziť protilátkovú liečbu.

Zvykli sme si ho volať delta a pomaly si zvykáme na predstavu, že nám bude komplikovať život. Od rodinných dovoleniek cez septembrový nástup do škôl až po jesennú tretiu vlnu pandémie, ktorú predpovedajú vedci.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) minulý týždeň vyhlásila, že variant delta (pôvodne označovaný ako indický) už objavili vo viac ako osemdesiatich krajinách a pri šírení naďalej mutuje.

Vo Veľkej Británii je už dominantný a vytlačil variant alfa (pôvodný britský), ktorý bol do veľkej miery zodpovedný za druhú vlnu pandémie v Európe.

Údaje z britskej agentúry verejného zdravotníctva Public Health England (PHE), ktorá spadá pod ministerstvo zdravotníctva, naznačujú, že viac ako 90 percent nových prípadov covidu-19 vo Veľkej Británii pochádza práve z delta variantu. Agentúra zároveň vypočítala, že pravdepodobnosť jeho prenosu v domácnosti je v porovnaní s jeho predchodcom o 64 percent vyššia.

„V Indii sme si už na začiatku všimli, že delta variant rástol rýchlejšie ako alfa. To bolo veľmi znepokojujúce, keďže sme vedeli, že už samotný variant alfa bol oveľa infekčnejší než pôvodný vírus,“ povedala pre Deutsche Welle Deepti Gurdasani, klinická epidemiologička z Queen Mary University v Londýne.

Delta na Slovensku

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Príroda

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie