Mark Cavendish opäť na Tour de France 2021. Bennett dres neobháji

Tour de France 2021
Mark Cavendish Tour de France 2021

zdroj: © Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images

Mark Cavendish (:dqt:) nahradil Sama Bennetta v zostave tímu Deceuninck – Quick-Step na Tour de France 2021. Belgický tím povedie majster sveta Julian Alaphillippe (:dqt:). Preteky sa začínajú 26. júna.

Sam Bennett mal v poslednom mesiaci problémy s kolenom a vynechal prípravné preteky. Ešte pred pár dňami britské média informovali potvrdenej účasti Bennetta na Tour, ale všetko je inak. Ír, ktorý vlani vyhral zelený dres, neštartuje.

Nahradí ho 36-ročný Mark Cavendish, ktorý po príchode do tímu Quick Step nabral nový vietor v kariére. V prebiehajúcej sezóne vyhral štyri etapy na Okolo Turecka, ale najdôležitejší triumf prišiel pred dvomi týždňami na Okolo Belgicka. V poslednej etape porazil na najlepších šprintérov súčasnosti ako Merliera, Ackermanna, Groenewegena či Ewana.

Brit Cavendish vyhral dokopy 30 etáp na najslávnejších cyklistických pretekoch. Je tak najúspešnejším šprintérom v histórii „Stare Dámy“, viac triumfov má na konte len Eddy Merckx (34).

Mark Cavendish sa vracia na Tour de France po troch rokoch

„Som potešený z toho, že sa vrátim na Tour de France, opäť s tímom Deceuninck – Quick-Step. Samozrejme, okolnosti ohľadom Sama mohli byť lepšie. Je škoda, že nebude môcť obhájiť zelený dres. Na druhej strane sa však veľmi teším na preteky, s ktorými mám bohatú históriu,“ uviedol Cavendish.

Britský šprintér, ktorý s tímom Quick-Step vyhral tri etapy na Tour v rokoch 2013 a 2015, bude mať k dispozícii jeden z najlepších šprintérskych vlakov súčasnosti. Hlavným rozbiehačom bude Dán Michael Morkov, pred ním budú Davide Ballerini alebo víťaz Okolo Flámska Kasper Asgreen.

„Ani nemusím hovoriť, ako veľmi som sklamaný z toho, že nemôžem obhájiť zelený dres. Stal sa mi menší incident na tréningu a poranil som si koleno. Aj keď zranenie bolo malé, ovplyvnilo prípravu na preteky,“ povedal Sam Bennett v tlačovej správe tímu.



Tím Deceuninck – Quick-Step na Tour de France 2021:

Deceuninck - Quick-Step Tour de France 2021
© Deceuninck – Quick-Step

Julian Alaphilippe s typickou úlohou

Lídrom do kopcov a klasikárskych etáp bude Julian Alaphilippe. Francúzsky majster sveta sa chce samozrejme predviesť v dúhovom drese ako útočný jazdec s nejakou víťaznou etapou. Jednoznačne však zatiaľ ani nevyvrátil ambície na celkové poradie.

Na nedávnych pretekoch Okolo Švajčiarska patril 29-ročný Alaphilippe k najlepším vrchárom a časovkárom. Práve boje proti chronometru sú veľkým motívom pretekov, tento rok si na jazdcov počká až 50 km časoviek.

V kopcovitých etapách pomôžu aj Mattia Cattaneo a Dries Devenyns. Belgičan Tim Declercq bude spoľahlivým domestikom v skorých častiach rovinatých etáp.

  

Mohlo by vás zaujímať

Pridaj komentár