Aktuálne 21. jún 2021

Advokáti Alexander Filo a Martin Ribár budú stíhaní na slobode

TASR Postoj
TASR Postoj

Najvyšší súd zamietol sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu.

Najvyšší súd zamietol sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu.

Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Advokáti Alexander Filo a Martin Ribár budú stíhaní na slobode
Alexander Filo a Martin Ribár. Foto - TASR

Obvinení bratislavskí advokáti Alexander Filo a Martin Ribár nebudú stíhaní väzobne. Rozhodol o tom v pondelok Najvyššií súd. Zamietol tak sťažnosť prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorý 12. júna dvojicu nezobral do väzby.

Rozhodnutie Najvyššieho súdu si vypočuli obaja advokáti v sprievode svojich obhajcov. Rozhodnutie je právoplatné. Súd však skonštatoval, že trestné stíhanie dvojice je naďalej dôvodné.

"Nerozhodujeme o vine," povedal predseda trojčlenného senátu.

Skutok, kde bol poškodený barman Martin M., bol brutálny, stal sa na na prelome rokov 2006/2007 a v tomto prípade boli podľa súdu vypočutí relevantní svedkovia.

Ako skonštatoval prvostupňový súd, chýbajú dôvodnosti kolúzneho správania či pokračovanie v trestnom konaní. "Členovia zločineckých skupín takáčovcov a piťovcov sú buď vo výkone trestu, buď mŕtvi, alebo spolupracujú s orgánmi činnými v trestnom konaní. Tieto skupiny boli už rozložené," uviedol predseda senátu Najvyššieho súdu.

Sudca pre prípravné konanie ŠTS v júni nevyhovel návrhu prokurátora ÚŠP na vzatie obvinených bratislavských advokátov do väzby. Oboch prepustil zo zadržania na slobodu. Konštatoval dôvodnosť podozrenia, ale nekonštatoval dôvodnosť väzby.

Prokurátor ÚŠP podal návrh na ich vzatie do väzby z dôvodov kolúznej a preventívnej väzby. Dvojicu advokátov zadržala NAKA 10. júna. Obvinení sú zo založenia, zosnovania, podpory zločineckej skupiny, vydierania a krivej výpovede i krivej prísahy. Obvinenie sa má týkať incidentu v bratislavskom nočnom podniku Casey Club, ktorý sa odohral v roku 2007.

Ribár bol donedávna väzobne stíhaný v rámci akcie Apač zameranej voči zločineckej skupine takáčovcov. Ústavný súd v máji nariadil Najvyššiemu súdu, aby ho bezodkladne prepustili z väzby na slobodu.

Zdôvodnil to porušením jeho základného práva na osobnú slobodu a práva na slobodu a bezpečnosť.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0