Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
21.06.2021 04:00

V Trnave pilujú stromovú aleju na Rybníkovej ulici


Snímka z pílenia starých topoľov na Rybníkovej ulici v Trnave v nedeľu 20. júna 2021. Snímka zdroj: (tasr).


Trnavská radnica začala počas víkendu s výrubom podstatnej časti stromov v najstaršej a jednej z mála kompaktných stromových alejí v meste. Podľa už skôr zverejnených zámerov má byť zlikvidovaných 59 topoľov bielych z celkového počtu 98. Stromy majú zhruba 70 rokov a lemovali rušnú Rybníkovú ulicu.


Na zrezávaní a pílení stromov začali pracovať počas soboty (19. 6.), v nedeľu (20. 6.) už bol okolo päťstometrový úsek posiaty spílenými kmeňmi a konármi. Niektorí okoloidúci, najmä ľudia, ktorí bývajú v tejto časti mesta, sa s týmto krokom nevedeli stotožniť. „Topole boli vysoké a vrhali tieň na celú ulicu. A tiež vytvárali nenapodobiteľnú atmosféru. Potrvá desaťročia, kým tu znova niečo vyrastie a celá Rybníková bude bývať v lete spálená ulica,“ kritizovala Lýdia. Pridala sa k nej aj Elena, ktorá poukázala na to, že sa dreviny odstraňovali v letnom čase a nie v čase vegetačného pokoja.

Na pondelok avizoval mestský úrad čiastočnú uzáveru priľahlého parkoviska, premávku usmerňuje mestská polícia podľa aktuálnej situácie výrubu.

Priamo na Rybníkovej ulici sídli okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru. Podľa vedúceho operatívno-technického oddelenia Juraja Puškela je výrub dobrý zámer. „Topole boli v takom stave, že tam kedykoľvek hrozilo spadnutie nejakého konára. A nemusel ani vietor fúkať, stromy boli pre peších i cyklistov nebezpečné,“ povedal. Hasiči podľa jeho slov z času na čas museli zasiahnuť pri likvidácii suchých haluzí. Mesto podľa neho robí výsadbu stromov pravidelne. „Aj sa s nami radia, čo sa týka nástupných plôch napríklad pri bytových domoch,“ doplnil.

Radnica výrub avizovala už v apríli. Stromy majú podľa odborného posudku českej firmy Safe Tree poškodené korene alebo infekciu kmeňa a konárov, dynamicky presychajú alebo sú z väčšej časti odumreté, v korune majú hrubé suché konáre, asymetrickú korunu alebo tlakovú vidlicu a nemajú perspektívu prežitia. Ako uviedla radnica, musí dbať na bezpečnosť chodcov, pretože chodník vedie priamo cez aleju, i dopravy, keďže frekventovaná cesta je situovaná rovnako popod vysoké stromy.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.03.2016
Novej výstavbe rodinných domov vo Svidníku musí ustúpiť viac ako 200 drevín
Mesto Svidník povolilo výrub 203 drevín na ploche, na ktorej sa realizuje individuálna bytová výstavba.
viac
06.02.2017
O vypracovanie projektu obnovy hradieb nemal nikto záujem
Ani jeden záujemca nereagoval na výzvu trnavskej radnice predložiť cenovú ponuku na vypracovanie projektovej dokumentácie obnovy stredovekých hradieb na Hlbokej ulici. Mesto zverejnilo výzvu s uzávierkou 3. februára, odozva však bola nulová.
viac
30.05.2017
Trnava má už málo miesta na výsadbu nových stromov
V Trnave sa začína prejavovať nedostatok miesta na výsadbu nových stromov na mestských pozemkoch. Mohutná výsadba v uplynulých troch rokoch takmer vyčerpala možnosti sadiť ďalšie dreviny na plochách, ktoré má samospráva vo vlastníctve. Preto sa radnica začala obzerať po alternatívach.
viac
03.03.2020
Staré stromy pri Váhu v Ružomberku nahradia mladé hraby
Prestarnuté stromy, ktoré rastú pozdĺž Váhu pri Žilinskej ceste v Ružomberku, nahradia mladé hraby. Vedenie mesta sa rozhodlo 26 stromov odstrániť po tom, čo ich dendrológovia zo Slovenskej akadémie vied (SAV) označili za rizikové.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %