MojAndroid

Jednou z výhod, ktoré má Android v porovnaní so systémom iOS, je, že používatelia si môžu bez väčších problémov inštalovať aplikácie z neoficiálnych zdrojov. Generálny riaditeľ spoločnosti Apple Tim Cook však túto funkciu odsudzuje a do systému iOS pravdepodobne pridaná nebude. Podľa neho by to zničilo bezpečnosť iPhonu a snahu spoločnosti ochrániť údaje používateľov. O téme informoval portál Android Authority.

Cook tiež tvrdí, že Android má 47-násobne viac malvéru ako iOS. Zdroj, na základe ktorého dospel k tomuto tvrdeniu, samozrejme neuviedol, ale pravdepodobne to bola správa od spoločnosti Nokia z roku 2019. Spoločnosť v rôznych systémoch hľadala malvéry a zistila, že 47 % z nich sa nachádzalo na Androide, zatiaľ čo v systéme iOS sa našlo menej ako 1 %. Avšak podľa správy z roku 2020 prítomnosť malvérov na Androide klesla na 26,6 % a v systéme iOS stúpla na 1,7 %.

Google si je vedomý toho, že aplikácie z neoficiálnych zdrojov môžu byť škodlivé a používateľov pred nimi varuje

Nie je pochýb o tom, že inštalovanie aplikácií z neoficiálnych zdrojov môže byť nebezpečné. Smartfóny so systémom Android však predvolene inštalujú aplikácie z obchodu Google Play. Používatelia, ktorí si chcú aplikáciu nainštalovať z iného zdroja, musia navyše prejsť cez kroky, ktoré ich od toho majú odradiť. Prehliadač ich pri sťahovaní inštalačného súboru upozorní, že môže byť škodlivý. Používatelia následne pri jeho inštalácii musia aplikácii, cez ktorú sa ho pokúšajú otvoriť, udeliť povolenie inštalovať iné aplikácie.

Možnosť inštalovať aplikácie z neoficiálnych zdrojov ponúka aj systém iOS, len celý proces je zložitejší ako v prípade Androidu, keďže v systéme iOS na to používateľ potrebuje vývojársky účet.

Ani oficiálne obchody nie sú imúnne voči škodlivým aplikáciám

Obchod Google Play nie je dokonalý a bežne sa v ňom objavujú škodlivé aplikácie. Tento problém však trápi aj Apple App Store. Podľa portálu Washington Post takmer 2 % aplikácií z prvej tisícky najpopulárnejších tvorili podvody. App Store sa taktiež nedávno stal stredobodom pozornosti po tom, čo do obchodu bolo nahraných 2 500 škodlivých aplikácií a infikovali viac ako 120 miliónov používateľov. To naznačuje, že App Store možno nie je až taký bezpečný, ako Apple tvrdí.

Náš tip
Android možno dostane užitočnú funkciu, ktorú poznáme z iOS

21.6.2021

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+