MojAndroid

Samsung nám dal jedinečnú možnosť otestovať projektor The Premiere, konkrétne model SP-LSP9T, ktorého odporúčaná cena je 6499 €. Testovanie prebehlo v hoteli Devín v príznačnej izbe s názvom Premiere. Všetko bolo pripravené, prišiel som, zapol a mohol testovať.

Takto vyzerala testovacia miestnosť | Foto: Redakcia

Projektor prenesiete jednoducho, plátno už nie

Zariadenie sa skladá z dvoch hlavných častí. Projektor je pomerne veľký, no s prenášaním nebude mať problém ani jedna osoba. Prenášanie plátna je skôr pre dve osoby, no súčasťou balenia nie je.

Parametre

Rozlíšenie 3840 x 2160 pixelov
Kontrast 2 000 000:1
Projekčná vzdialenosť 11 – 24 cm
Maximálna spotreba 410 W
Pripojenie HDMI, LAN, USB 2.0, Wi-Fi, Bluetooth
Rozmery 44 x 14,1 x 36,7 cm
Hmotnosť 15 kg
Operačný systém Tizen
Cena 6499 €

Funguje trochu inak ako klasický projektor. Stačí ho umiestniť do vzdialenosti len niekoľko centimetrov pred plátno, vysielaný obraz má uhlopriečku 255 až 330 centimetrov. Rozlíšenie je 4K, svietivosť 2800 lúmenov a kontrast 2 000 000:1 a podporuje HDR10+. Najlepšie si obraz samozrejme vychutnáte v tme, no príjemne som bol prekvapený aj v prípade, keď som odtiahol závesy. Vďaka vysokej svietivosti som obraz videl pomerne pohodlne.

Samsung The Premiere
Foto: Redakcia

Mimochodom, obraz je možné premietať aj klasicky na stenu, no zážitok sa plátnu určite nevyrovná. Základňa, z ktorej sa plátno vyroluje, obsahuje aj tlačidlo, ktorým jednoducho nastavíte, ako veľmi sa má vyrolovať.

Projektor som síce testoval s prídavným soundbarom, no obsahuje aj vlastný reproduktor. Ten hrá pomerne slušne a určite stačí, no zážitku po spojení s poriadnymi reproduktormi sa nevyrovná.

Samsung The Premiere prepojíte aj so smartfónom

Nie je to len obyčajný projektor, obsahuje operačný systém Tizen pre TV, takže mám k dispozícii všetky smart funkcie. Samsung nezabudol ani na AirPlay 2, takže sa potešia aj majitelia Apple zariadení. Ja som to vyskúšal s mojím MacBookom a všetko fungovalo bez problémov.

Samsung The Premiere
AirPlay z MacBooku | Foto: Redakcia

Rovnako dobre fungovalo prepojenie so smartfónom pomocou SmartThings. Smartfón som tak jednoducho mohol využívať aj ako ovládač. Samotné pripojenie netrvalo ani minútu a bolo intuitívne. Ak by ste sa chceli dozvedieť viac o systéme Tizen ako takom, odporúčam náš test televízora Samsung Sero, v ktorom som systém opísal podrobnejšie. Keďže ide smart TV, pripojíte doň samozrejme aj anténu.

Samsung The Premiere
Prepájanie so smartfónom | Foto: Redakcia

Ovládač je klasický, presne taký, aký od Samsungu už poznáme. Avšak pri cene cez 6 tisíc eur by som možno očakával kovový ovládač, tento je plastový. Napriek tomu z neho zlý pocit nemám, skôr naopak. V ruke sa drží veľmi dobre, stláčanie tlačidiel je príjemné. Len by to chcelo hodnotnejšie materiály.

Samsung The Premiere
Ovládač je biely a plastový | Foto: Redakcia

Samsung The Premiere: Zhodnotenie

Krátke testovanie som si užil. Projektor ponúka všetko to, čo by som pri tejto cene očakával. Obraz je kvalitný, má 4K rozlíšenie a uhlopriečka je obrovská. Ovládač je veľmi dobrý, no mohol byť kovový. Reproduktory nehrajú vôbec zle a samotný projektor je možné aj pomerne pohodlne prenášať (pokiaľ sa zmierite s väčšími rozmermi).

Samsung The Premiere
Foto: Redakcia

Tento “televízor” sa hodí do väčších miestností a trúfam si povedať, že v kombinácii s kvalitnými reproduktormi môže veľmi dobre zastúpiť klasické kino.

Náš tip
Test Samsung Sero: K smartfónu to najlepšie
21.6.2021

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+