Získali sme takmer milión na SMART plán mesta

21. 6. 2021

Budeme tak môcť vybudovať komplexnú sieť IoT (Internet of Things – Internet vecí) infraštruktúry na území Trenčína. Tá umožní zrealizovať inteligentné riešenia využiteľné pri správe mesta.

Nenávratný finančný príspevok z Európskej únie na SMART plán Trenčína schválilo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Ide o vyše 940 tisíc eur. Na realizáciu projektu doloží mesto zo svojho rozpočtu takmer 50 tisíc eur.

Výsledkom bude vytvorenie inteligentného riešenia využiteľného pri manažmente najkritickejších oblastí, ktorými sú dynamická doprava, bezpečnosť, energetika, informovanosť obyvateľstva a manažment samosprávy. Na to bude mesto využívať smart technológie. V rámci hlavných aktivít projektu sa vytvorí päť hlavných modulov.

 
1) Dynamická doprava

  • implementácia smart prvkov na inteligentné riadenie kritickej križovatky
  • permanentný monitoring intenzity dopravy kamerovým systémom

2) Bezpečnosť

  • kamerový systém s pokročilou video analytikou

3) Energetika

  • implementácia interiérových senzorov teploty, vlhkosti, CO2 a smart meračov spotreby energií do vybraných budov mesta

4) Tabule

  • vybudovanie systému na publikovanie vybraných informácií pre občanov a návštevníkov mesta prostredníctvom informačných panelov vo vysokom rozlíšení, ktoré budú umiestnené v dvoch frekventovaných lokalitách – autobusová zastávka na Hasičskej ulici a pred budovou mestského úradu

5) Manažérsky informačný systém mesta

  • implementácia manažérskeho informačného systému mesta s prepojením na systémy senzorov a snímačov vybudovaných v rámci tohto projektu

 

Po tom, ako zmluva o poskytnutí nenávratného finančného príspevku nadobudne účinnosť, bude nasledovať verejné obstarávanie na dodávateľa.

Pošlite tip na tento článok svojim priateľom!