Blog 21. jún 2021

Zázraky v islame: zázraky proroka Muhammada

Lenka Kravcová
Keďže niektorí ľudia neveria Prorokovi, dokiaľ nepočujú alebo nečítajú o zázraku, ktorý vykonal alebo o proroctve jeho úst, ktoré sa naplnilo, prinášam súhrn pár zázrakov a predpovedí, ktoré vykonal a vyriekol prorok Muhammad s povolením Božím.
Keďže niektorí ľudia neveria Prorokovi, dokiaľ nepočujú alebo nečítajú o zázraku, ktorý vykonal alebo o proroctve jeho úst, ktoré sa naplnilo, prinášam súhrn pár zázrakov a predpovedí, ktoré vykonal a vyriekol prorok Muhammad s povolením Božím.
Lenka  Kravcová

Lenka Kravcová

Zázraky v islame: zázraky proroka Muhammada

Zázraky, ktoré vykonal prorok Muhammad, s povolením Božím opisuje sunna. Niektoré zázraky dosvedčili stovky ľudí. 

1. Rozmnoženie vody
Jedného dňa, keď Muhammad putoval so svojimi stúpencami púšťou, nemali vodu pre očistenie sa pred večernou modlitbou. Prorok si namočil prsty v takmer prázdnej nádobe a hneď nato, z nej začala vytekať voda, až jej bolo dosť pre všetkých jeho spoločníkov, ktorých bolo okolo tristo.
(Zdroj: Al-Bucharí: As-Sahíh, hádis č.3307, ďalej: Muslim: As-sáhih, hádis č 44226 a Ibn Hanbal, Ahmad: Al-Musah, 12281, https://sunnah.com/bukhari:3572)

2. Uzdravenie chorého 
Muhammad Ibn Hatib bol malý chlapec, na ktorého sa vyliala z veľkého kotla vriaca voda. Mal popálenú celú ruku. Keď sa jej Prorok dotkol, rana sa okamžite zahojila. 
(Zdroj: Ibn Hanbal, Ahmad: Al-Musnad, 26194, 17565 ďalej: Al-Hakem: Al-Mustadrak, hádis č.7010)

3. Vyslyšenie prosebnej modlitby
Prorok vykonával prosebnú modlitbu za chlapca menom Anas ibn Málik na naliehanie jeho matky, - priala si aby mal dlhý život, bol úspešný a mal spústu potomkov. Z Anasa sa stal jeden z najbohatších Muhammadových nasledovníkov. Zomrel v r.710 vo veku 92 rokov a mal viac než 100 detí a vnukov. Stal sa tak najdlhšie žijúcim Prorokovým spoločníkom. 
(Zdroj: Muslim: As-Sáhih 4531, ďalej: Ibn Hanbal: Ahmad Al-Musnad, 13104, 26158)

4. Prorocké predpovedanie budúcnosti
Keď prorok Muhammad v r.662 odišiel z Mekky do Mediny, prenasledoval ho nepriateľ menom Suraka. Keď Proroka takmer dostihol a už držal v ruke meč, prepadol sa jeho kôň až po brucho do zeme. Povedal: Viem, že si to zapríčinil (stalo sa to z vôle Božej kvôli tebe), prosím oroduj za mňa u Jediného Boha, aby ma oslobodil. Následne sa dostal von a Prorok mu predniesol slová: Predpovedám ti, že budeš nosiť náramky Husravové. Suraka odpovedal: Husravové? Kráľa Perzie? Prorok mu odpovedal: Áno. 
O 16 rokov neskôr, v r 638 po bitke u Kadísijí (bitka medzi muslimami a Peržanmi) bol dobytý palác kráľa Husrava a korisť drahokamov bola poslaná chalifovi do Mediny. Chalífa k sebe privolal Suraka a venoval mu náramky kráľa Husrava a povedal mu: Pochválený buď Jediný Boh, ktorý vzal Husravovi, Hormizadovmu synovi náramky a daroval ich Surakovi, Málikovmu synovi, prostému beduínovi. 
(Zdroj: Al-Bucharí: As-Sahíh, hádis č.3616, ďalej: Muslim: As-Sáhih, hádis č.3750; Ibn Hanbal: Ahmad-Al-Musnad, hádis č.3)

Prorok Muhammad prehlásil, že prvým členom rodiny, ktorý zomrie po ňom, bude jeho dcéra Fatima. A tak sa i stalo. 
(Zdroj: Al-Buchari: A-Sahih, hádis č.5812, ďalej: Muslim: As-Sahih, hadis č. 4488)

5. Iné prepovede - blízkosti Dňa súdneho
Ummar povedal: ​Sedeli sme s Prorokom, keď k nemu prišiel muž, ktorého šaty boli výrazne biele a vlasy výrazne čierne. Nebolo na ňom poznať žiadne znaky cestovania a nik z nás ho napoznal. Sadol si tvárou k Prorokovi, tak aby sa ich kolená dotýkali, položil si ruky na stehná a opýtal sa ho: Muhammad, čo je to islam? Prorok odpovedal: Islam znamená: svedčiť, že nik nemá právo byť uctievaný okrem Boha Jediného, svedčiť že ja som posol Boží ako poslovia predomnou, pravidelne sa modliť, dávať zakát (almužna), postiť sa počas ramadánu a vykonať hajj (púť). Muž mu rázne odpovedal: Máš pravdu. Boli sme ohromení. Potom muž položiť ďalšiu otázku: Muhammad, čo je to viera? Prorok odpovedal: Veriť v Jediného Boha, v jeho anjelov, v jeho poslov, v deň posledného súdu a v osud - dobrý i zlý. Muž mu povedal: Hovoríš pravdu. Potom sa ho muž opýtal: Muhammad, čo je to ihsan (správne konanie)? Prorok odpovedal: Uctievať Boha Jediného tak ako keby sme ho videli, pretože aj keď Ho nevidíme, On vidí nás. Muž sa opýtal: Kedy nastane posledná hodina? Prorok mu odpovedal: Ten, kto sa pýta, nevie o nič viac ako ten, kto je opýtaný (poznanie o Poslednej hodine je iba u Jediného Boha). Znovu sa opýtal: Aké budú znaky blízkosti poslednej hodiny? Prorok Muhammad odpovedal: Keď otrokyňa porodí svoju pani a keď uvidíte beduínov, ktorí súťažia vo výstavbe vysokých budov. Prorok sa so mnou stretol o tri dni neskôr a opýtal sa ma: Vieš, kto bol ten muž v jasnom bielom odeve? Odpovedal som mu: Posol Boží, ty to vieš lepšie. Povedal: Bol to anjel Gabriel, ktorý k vám prišiel v ľudskej podobe, aby vás naučil vaše náboženstvo. 
(Zdroj: Sahih: Darussalam, Sunan Ibn Majah 63, https://sunnah.com/ibnmajah:63)

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk