General Motors chce dobehnúť Teslu. Do ‘elektriny‘ dá 35 miliárd

Koncern pôvodne plánoval, že do roku 2025 investuje do elektromobilov "len" 20 miliárd dolárov. Teraz sumu radikálne zvýšil. A postaví ďalšie dve fabriky.

21.06.2021 14:00
debata

Koncern General Motors má aktuálne vážny problém so svojim elektrickým Boltom, ktorému hrozia požiare. Ohrozených je ním 50 392 elektrických hatchbackov vyrobených od júla 2017 až do septembra 2019 a situácia je tak vážna, že koncern časť z nich vykupuje späť. To mu však neprekáža v tom, aby sa na svoju elektrickú budúcnosť pozeral s veľkým optimizmom.

Svedčí o tom aj jeho najnovšie oznámenie, že zvýši investície do elektromobility a autonómnych áut o 75 percent na 35 miliárd dolárov. To je v prepočte takmer 29 miliárd eur. Ide o investície naplánované na roky 2020 až 2025. Koncern pôvodne chcel podľa plánov, predstavených koncom minulého roku počas tohto obdobia investovať do elektrifikácie a elektromobility len 20 miliárd dolárov. Koncern zároveň vyhlásil, že do roku 2035 by chcel úplne skončiť s výrobou áut so spaľovacími motormi.

Chevrolet Bolt - požiar Čítajte viac GM hrozí drahé odkupovanie áut. Horí mu elektrický Bolt

Dodatočné financie sa majú použiť na expanziu v oblasti elektromobilov a urýchlenie produkcie batérií a palivových článkov, vrátane výstavby ďalších dvoch fabrík v USA, pričom dve tam koncern už teraz stavia.

Neskrývanou ambíciou General Motors, ktorý chce už v roku 2025 predávať milión elektromobilov ročne, je dobehnutie Tesly, ktorá je lídrom vo výrobe elektromobilov, a plánuje aj konkurovať ďalším známym automobilkám, ktoré na elektrinu vsadili takmer všetko. Patrí k nim najmä Volkswagen, ale aj Mercedes alebo Stellantis.

A impulzom k tomu je aj oficiálny zámer americkej vlády postupne elektrifikovať federálny autopark. A to nie je málo áut. Podľa Federal Fleet Report má flotila federálnej vlády USA vyše 645 000 vozidiel, od sedanov až po veľké SUV, dodávky, autobusy a nákladné vozidlá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #GM #General Motors #elektromobilita
Články podľa značiek