FOTO: Na Slovensku zachytili vzácny fenomén - bielu dúhu. Viete ako vzniká?

Dominik Cenkner

Niektorí ju prirovnávajú ku výhre v lotérii. Aj keď sa nevie presne, aká je pravdepodobnosť výhry a pravdepodobnosť zhliadnutia bielej dúhy, jedno je isté, ide o vzácny fenomén.

Biela dúha sa dnes ukázala v obci Klokoč v detvianskom okrese. Záberom sa na sociálnej sieti pochválila pani Alexandra Palkovičová, ktorej za fotografiu ďakujeme.

Aj keď biela dúha je v podstate jav podobný klasickej viacfarebnej dúhe, vzniká za špecifických podmienok. Prezradíme vám ako.

Vznik bielej dúhy

Pri bielej dúhe sú kvapôčky vody príliš malé, aby mohli odrážať svetelné spektrum ako veľké dažďové kvapky, a preto nie je dúha farebná. Biela dúha sa tvorí na na drobných kvapkách hmly, preto je aj sfarbená do biela.

Na vytvorenie bielej dúhy navyše musia slnečné lúče osvetľovať hmlu otočenú k slnku v uhle 30 až 40 stupňov. Z tohto dôvodu možno na povrchu Zeme zvyčajne pozorovať bielu dúhu ráno alebo večer, cez deň bielu dúhu nespozorujete, keď stojíte na zemi.

Informovali sme vás o tom začiatkom tohto mesiaca. Vtedy tento jav zachytili v susednom Poľsku.

So zaujímavými zábermi sa môžete podeliť

Na záver len pripomenieme, že ak sa vám podarí zachytiť zaujímavý záber súvisiaci s počasím, môžete nám ho poslať prostredníctvom tohto formulára.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd