Cestovanie sa neobmedzí. Zatiaľ

Cestovanie sa zatiaľ obmedzovať nebude. Časom ale bude priepustkou zo zahraničia na Slovensko očkovanie alebo povinná registrácia v aplikácii e-hranica, karanténa a PCR test. Po rokovaní ústredného krízového štábu o tom informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (OĽANO). Od kedy bude toto opatrenie platiť, ešte nie je známe.

21.06.2021 13:48 , aktualizované: 17:58
polícia, kontroly Foto:
Polícia počas kontroly na slovensko-maďarskom hraničnom priechode Milhosť -Tornyosnémeti.
debata (212)

Testovanie nezaočkovaných bude vykonané na piaty alebo ôsmy deň od návratu, záležať to bude na nariadení Úradu verejného zdravotníctva.

„Všetkých by som rád požiadal a poprosil, aby sa čím skôr nechali zaočkovať, aby sa počas letných prázdnin mohli vrátiť bez problémov domov,“ vyzval obyvateľov Lengvarský.

Minister zároveň predpokladá, že zavedenie eKarantény je otázkou niekoľkých týždňov. „V skorej dobe bude daná presná technologická požiadavka pre IT špecialistov z Úradu verejného zdravotníctva,“ povedal minister. Ako doplnil, eKaranténa by mala v podstate nahradiť štátnu karanténu.

Video

Pre delta variant, ktorý sa prvýkrát objavil v Indii, prídu o výhody ľudia, ktorí už prekonali ochorenie COVID-19. Podľa Lengvarského je veľmi malá šanca, že by sa opäť neinfikovali. Status pendlera bude podľa ministra výrazne obmedzený a podmienkou bude očkovanie.

Infektológ Vladimír Krčméry dodal, že je možné, že pri čiernych krajinách nebudú pendleri.

Krčméry tiež uviedol, že delta variant, ktorý sa šíri Európou, je infekčnejší a má kratšiu inkubačnú dobu. „Najväčším motívom očkovania je ochrániť sám seba, svoje zdravie a zdravie svojho okolia. Ak mám jednu dávku, je to 30-percentná šanca, že sa ochránim, po druhej dávke až 80-percentná,“ uviedol.

Pravidlá platné aj pre deti

Minister vnútra Roman Mikulec informoval, že na hraničných priechodoch budú nonstop policajné kontroly, ktoré budú kontrolovať aj certifikáty o očkovaní. „Policajti budú kontrolovať, či sú prichádzajúci zaregistrovaní v e-hranici, či sú zaočkovaní alebo už majú termín na PCR test,“ dodal.

„Nepoviem vám presne, odkedy to bude platné,“ povedal Mikulec s tým, že tieto pravidlá budú platiť aj pre deti.

Jedna pozitívna vzorka z 202

Od 15. júna do pondelka 21. júna sa do aplikácie eHranica prihlásilo 1327 osôb, ktoré prišli z Maďarska na Slovensko. Ide aj o osoby, ktoré navštívili futbalové zápasy v Budapešti. Množstvo z nich absolvuje PCR testovanie na ochorenie COVID-19. Informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Maďarsko, Francúzsko Čítajte viac Pozrite si: Európa ticho závidí. Maďari žijú futbalom naplno

Doteraz sa pretestovalo 202 vzoriek, ďalšie sa ešte analyzujú. „Zo zatiaľ vyšetrených vzoriek možno skonštatovať, že aktuálne je jedna vzorka pozitívna na ochorenie COVID-19, ktorá sa ešte podrobí sekvenovaniu,“ uviedla Eliášová.

Policajný prezident Peter Kovařík pred rokovaním uviedol, že policajný zbor je pripravený na všetky varianty kontroly hraníc. Od najľahšej až po 24-hodinovú neustálu kontrolu.

„Ak pôjdeme do najťažšieho režimu, bude to veľmi náročné, Stúpajú nám dopravné nehody, zvyšuje sa trestná činnosť, treba naozaj rozumne využívať prostriedky Policajného zboru,“ skonštatoval Kovařík. Predpokladá, že na hraniciach budú pôsobiť okrem policajtov aj vojaci.

Ak sa zavedie nepretržitá kontrola na hraniciach spojená s kontrolou každého cestujúceho, bude treba rátať na hraniciach podľa policajného prezidenta so zdržaním. „Nie je však v našej kompetencii kontrolovať, odkiaľ ľudia naozaj idú, to by mohla vyriešiť e-karanténa,“ dodal Kovařík. Spresnil tiež, že sa ráta s nákupom telefónov ako čítačiek nových COVID pasov.

Dve farby na semafore?

Do úvahy časom pripadá aj zavedenie dvojfarebného cestovateľského semaforu. Pred rokovaním štábu o tom informoval infektológ Vladimír Krčméry. Po štvrtkovom zasadnutí krízového štábu dostali jednotlivé pracovné skupiny úlohy, konzílium epidemiológov už svoje návrhy zaslalo.

„Potrebujeme súčinnosť s ochranou štátnych hraníc, teda ministerstiev vnútra aj zahraničných vecí, aby sa vedelo rozhodnúť, či bude tá mapa trojfarebná alebo dvojfarebná,“ uviedol Krčméry s tým, že pripravený je aj variant zeleno-čiernej mapy. „Potrebujeme sa dohodnúť, koľko dopredu budeme dávať echo. Zatiaľ sa to mení každé dva týždne, pravdepodobne prejdeme na týždeň. Nevylučujme však, že ak sa delta variant začne šíriť rýchlym tempom, že sa prejde na 48 hodín, ako odporúča Svetové zdravotnícka organizácia,“ dodal infektológ.

počasie, Košariská, kúpanie, leto Čítajte viac Bezstarostné leto? Pribudlo veľa zelených okresov, červený zostal len jeden
212 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústredný krízový štáb