Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Charles už s Harryho deťmi nepočíta! TAKTO doplatili na rebelstvo rodičov!
Zdielať na

Charles už s Harryho deťmi nepočíta! TAKTO doplatili na rebelstvo rodičov!

Archívna reportáž

Asi všetci priaznivci kráľovskej rodiny pozorne sledujú rebelskú ságu jej členov, princa Harryho a jeho manželky Meghan. Mnohí nechápavo krútia hlavou nad pohnútkami páru vojvodov zo Sussexu, ktorí sa rozhodli brojiť proti členom britskej monarchie a najmä Harryho, ktorý páli jeden most za druhým. Avšak vychádza na povrch, že za ich hnevom a pocitom krivdy môže byť aj rozhodnutie princa Charlesa, ktoré sa dotkne ich dvoch malých detí, synčeka Archieho a dcérky Lilibet Diany.

Ako priniesol britský denník Daily Mail, princ Charles údajne ani po jeho zasadnutí na trón nedovolí, aby sa mohol malý Archie titulovať ako princ. Plán princa z Walesu nezaradiť vnuka medzi členov kráľovskej rodiny s najvyššími titulmi vychádza z dôvodu šetrenia peňazí daňových poplatníkov, ktorý sa skladajú na oficálnych členov kráľovskej rodiny s prináležiacimi titulmi a kráľovskými povinnosťami, za ktoré dostávajú plat.  No vraj práve toto rozhodnutie malo byť dôvodom tvrdých vyjadrení páru na adresu rodiny v rozhovore s Oprah Winfrey.​

Následník trónu dal celkom jasne najavo, že syn Harryho a Meghan nebude mať miesto medzi poprednými členmi kráľovskej rodiny, keďže princ Charles plánuje "zoštíhliť" monarchiu hneď po tom, ako sa stane kráľom. Tento krok Sussexovcov vraj veľmi pobúril a predpokladá sa, že podnieti sériu trpkých obvinení, ktoré vzniesli na adresu Charlesa a členov kráľovskej rodiny. Ešte stále však platí, že vnuk panovníka má právo stať sa princom, no zdá sa, že iba dovtedy, ako Charles podnikne kroky, ktoré obmedzia počet kľúčových kráľovských členov, pretože verí, že verejnosť si neželá platiť za stále sa rozširujúcu monarchiu. Navyše, obaja sa vzdali kráľovských povinností, za ktoré sú členovia rodiny z daní občanov Veľkej Británie  "platení", a to isté pravdepodobne platí aj pre deti. "Harrymu a Meghan bolo povedané, že sa ich syn Archie nikdy nestane princom, ani keď sa Charles stane kráľom," potvrdil zdroj. Sussexovci sú o to zúrivejší, že s vidinou, že sa mal stať Archie v budúcnosti  princom sa pred rokom definitívne vzdali jeho nižšieho titulu grófa z Dumbartonu. Princ Charles im tak úplne zhatil vidinu akéhokoľvek titulu pre ich syna.

Takto rástol princ Harry po boku svojho otca a brata Williama až po svadbu s Američankou Meghan, ktorá ho od rodiny odpútala:

Začiatkom tohto roka zdroj blízky Sussexovcom potvrdil, že očakávali, že ich syn Archie bude vymenovaný za princa, keď Charles nastúpi na trón. Napokon sa však dozvedeli o jeho zámere iba tesne pred rozhovorom s Oprah. Meghan už vtedy naznačila, že členovia kráľovskej rodiny "povedali, že nechcú, aby bol Archie princom". Kráľovskí experti však vojvodkyni pripomenuli, že sama spolu s manželom verejne vyhlásila, že nechcú žiaden titul pre svojho syna a svetu bude známy ako Archie Harrison Mountbatten-Windsor. "To si však vtedy z rozhovoru nikto neuvedomil. V skutočnosti sa Charles chystal podniknúť kroky, aby Archieho zbavil jeho najvyššieho urodzeného práva podľa pravidiel o kráľovských tituloch 20. novembra 1917," vysvetlil expert. V nich kráľ Juraj V., kráľovnin starý otec, povolil udeliť titul princ a princezná deťom panovníka, a tiež najstaršiemu žijúcemu synovi najstaršieho syna princa z Walesu - v tomto prípade princovi Georgeovi.

​Mladšie deti princa Williama, princezná Charlotte a princ Louis, nedostali svoje tituly podľa tohto práva, ale ako dar kráľovnej, ktorá v roku 2013 vydala na tento účel nový dodatok. A tak aj Chares bude mať po nástupe na trón právomoc upraviť tieto pravidlá tak, ako sám uzná vhodné. "Charles sa nikdy netajil tým, že keď sa stane kráľom, chce zoštíhliť monarchiu. Uvedomuje si, že verejnosť nechce platiť za obrovskú rodinu, a ako sám povedal, balkón v Buckinghamskom paláci by sa pravdepodobne pod ich ťarchou zrútil," dodal expert. Nie všetci vnuci a vnučky kráľovnej sú titulovaní ako princovia alebo princezné. Deti jej dcéry Anny nemali automatický nárok na titul, keďže je panovníčkina dcéra a nie syn, a samotná princezná Anna sa rozhodla odmietnuť aj nižšie tituly pre svoje deti Petra a Zaru. Kráľovnin najmladší syn, princ Edward, považoval taktiež za vhodné svoje deti nemenovať princami a namiesto toho ich tituloval ako lady a vikomt. 

Na Instagrame si takto princ Charles pripomenul Deň otcov, napriek tomu, že so svojím mladším synom má dlhodobé nezhody:

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Clarence House (@clarencehouse)

Úplné podrobnosti Charlesovho plánu na zoštíhlenie monarchie neboli zatiaľ nikde zverejnené, ale špekuluje sa, že iba následníci trónu a ich najbližšie rodiny dostanú plné tituly, finančnú podporu z verejných zdrojov prostredníctvom panovníckeho grantu a policajnú ochranu financovanú daňovými poplatníkmi. Avšak nielen Meghan a Harry prídu o príspevok za členstvo v kráľovskej rodine. Aj dcéry Charlesovoho mladšieho brata Andrewa, princezné Beatrice a Eugenie, sa už dostali do sporu o to, aké tituly a zabezpečenia budú mať v budúcnosti. Zdroje z okolia rodiny však naznačili, že členovia rodiny tento krok nečakali a boli šokovaní, keď zistili, čo plánuje Charles podniknúť.  "Nebudeme špekulovať o nástupníctve ani komentovať fámy prichádzajúce z Ameriky," odkázal oficálny zástupca Buckinghamského paláca.

Súvisiace články

Najčítanejšie