dreamstime
StoryEditor

Trápi vás nafúknuté brucho a tráviace problémy? Máme pre vás spoľahlivú ZÁCHRANU

21.06.2021, 13:00
Životný štýl
Ak vás trápi nafúknuté bruško, tento článok si uložte.

Dobre žujte

Každú potravinu treba uvariť domäkka, ale hlavne v ústach dôkladne požuť.
Keď sa dostavia tráviace ťažkosti, pri ďalšom výbere potravín je vhodné zamerať sa na ľahšie stráviteľné druhy. Potraviny je potrebné varením alebo dusením spracovať domäkka, poprípade pomlieť alebo rozmixovať, no hlavne dôkladne pri konzumácii požuť. Pacienti s poškodeným chrupom môžu mať pri prežúvaní problém. Pre nich je vhodnejšia strava mletá alebo mixovaná, aby si nezaťažili žalúdok. V každej situácii je potrebné jesť pomaly.
Keď je potrebné peristaltiku čriev zmierniť, pomôže úprava stravy, aby chránila tráviace ústrojenstvo pacienta pred vnútorným napätím. Podráždeniu čriev sa predíde, keď pokrmy budeme jesť v menších kusoch a budeme konzumovať len ľahko stráviteľné potraviny. Vyhneme sa konzumácii kelu, kapusty, drevnatého kalerábu alebo tvrdého ovocia, odstránime z neho jadierka a tvrdé šupky. Nevhodné sú tiež mak, orechy a nafukujúce druhy strukovín.

Strava zasýti aj poteší

Stravu prijímame, aby sme sa zasýtili, pochutnali si na jedle a telu dodali potrebnú energiu a živiny.
Stravou telo získava potrebnú energiu, živiny, minerálne látky, vitamíny a vlákninu. Trávenie jedla sa začína už v ústach. Ústa sú miesto, kde vnímame nielen chuť jedla, ale jeho dostatočným požutím ho pripravíme na ľahšie trávenie. Sliny v ústach nám pomáhajú požuté jedlo ľahšie prehltnúť a pomocou nich sa aj môže začať samotný proces trávenia. Enzýmy štiepia škrob na jednoduché látky. Strava sa posúva cez hltan do pažeráka a ďalej do žalúdka. V ňom sa potrava hromadí, premiešava a proces trávenia pokračuje za pomoci tráviacich štiav. Keď ľudské telo nedokáže počas trávenia jedla vyprodukovať dostatok žalúdočných štiav, nastáva problém a trávenie sa naruší.
Zo žalúdka strava postupuje po častiach do dvanástnika a spracovaná sa postupne presúva do tenkého čreva. Niektoré pokrmy zvyšujú vylučovanie žalúdočných štiav, iné, naopak, majú opačný účinok. Zvýšenú produkciu štiav vyprovokujú silný vývar z mäsa alebo zo zeleniny, voda, oxid uhličitý, látky vznikajúce pri pečení alebo pri vyprážaní, kofeín, alkohol, ale aj látky, ktoré vznikajú pri štiepení niektorých živín.
Po konzumácii žĺtka, smotany, masla, iných tukov, ale aj po zjedení väčšieho množstva sacharidových potravín sa vylučovanie žalúdočnej šťavy znižuje. Teplota vonkajšieho prostredia má tiež vplyv na vylučovanie žalúdočných štiav. Tým si môžeme zdôvodniť, prečo máme v lete nižšiu chuť do jedla ako v chladnejších mesiacoch.

Telo je ako fabrika

Každý orgán tráviacej sústavy má pri trávení svoj význam.
Vláknina a nestráviteľné časti potravy v hrubom čreve tvoria objem stolice, ktorá pri pravidelnom vyprázdňovaní opúšťa naše telo cez konečník. Stručná informácia o trávení potravy upozornila, že každý orgán tráviacej sústavy, aj keď som každý orgán teraz podrobne neuviedla, má pri trávení svoju dôležitú úlohu. Diabetika napríklad zaujíma najmä trávenie sacharidov. Vníma ich ako dôležitú živinu, ktorú pozoruje na svojej glykémii. Sacharidy sa trávia rozdielne rýchlo. Najrýchlejšie sa trávi glukóza, preto sa používa na preliečenie hypoglykémie. Ale aj zvýšená hladina glukózy v krvi je pre diabetika nežiaduca. Glukóza je pre bunky zdrojom energie. Na jej transport do svalových buniek je potrebný hormón inzulín, ktorého hlavnou úlohou je regulovanie hladiny cukrov v krvi. Je produkovaný Langerhansovými ostrovčekmi pankreasu, ale diabetikovi 1. typu je podávaný do tela injekčne. Najvýhodnejší spôsob podávania inzulínu diabetikovi 1. typu je prostredníctvom inzulínovej pumpy.


Jesť a jesť je rozdiel

Keď trávenie prebieha bez problémov, tento proces ani nevnímame. Keď nás po jedle bolí žalúdok, máme pocit nafúknutia, prípadne nás páli záha, začíname si uvedomovať, že niečo nie je v úplnom poriadku so stravou, ktorú sme zjedli. Naozaj platí, že jesť a jesť je rozdiel.
Prevencia pred ťažkosťami
Zdravým a primeraným stravovaním sa môžeme dopracovať nielen k primeranej hmotnosti, ale môžeme sa aj dlhodobo vyhnúť tráviacim ťažkostiam. Mali by sme sa naučiť jesť pomaly a stravu dôkladne požuť. Rýchlym jedením a nedostatočným požutím prehĺtame viac vzduchu, čo môže spôsobiť nepríjemné nadúvanie. Snažiť sa vyhnúť stresu, ktorý neprospieva tráveniu, ale ani glykémii. Denne jesť zeleninu, primerané porcie ovocia, dať prednosť celozrnným potravinám a jesť pravidelne. Pokrmy pripraviť jednoduchou technologickou úpravou, bez vysmážania. Jesť kvalitné potraviny, s nižším obsahom tuku a cholesterolu, ale nezabúdať do denného režimu zaradiť aj pohyb. Dodržiavať všetky hygienické pravidlá pred konzumáciou potravín a tiež pri ich tepelnej úprave. Keď sa konzumuje jedlo veľmi rýchlo, prehĺtame väčšie kusy jedla, prehliadneme jeho objem a často dochádza k postupnému prejedaniu. Aj nesprávne zvolenou stravou môžeme trávenie sťažiť a ohroziť tak ktorýkoľvek orgán tráviacej sústavy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 01:11