Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Humenné ponúka príspevok na skrášľovanie okolia. Prihlásilo sa rekordne veľa záujemcov
Zdielať na

Humenné ponúka príspevok na skrášľovanie okolia. Prihlásilo sa rekordne veľa záujemcov

HUMENNÉ / V Humennom vznikajú pred bytovkami hotové kvetinové umelecké diela. Mesto totiž svojich obyvateľov motivuje k tomu, aby si sami skrášlili okolie. Ponúkaný príspevok je 800 eur pre každého občana, ktorý sa prihlási. Podobné aktivity sa už ujali v Bratislave či vo Zvolene. Slovenské mestá tak kvitnú do krásy.

"Treba zobrať motyku, treba zobrať hrable a spríjemniť si prostredie. Netreba sa báť roboty ani starým ani mladým," hovorí obyvateľka Humenného. Ľudia už nečakajú iba na to, čo spraví mesto a sami sa púšťajú do práce. Humenská samospráva ich iniciatívu podporuje aj finančne.

Mesto ponúka Humenčanom príspevok na skrášľovanie okolia vo výške 800 eur

Prihlásilo sa rekordne veľa záujemcov. "Záhradky idú ako teplé rožky. Aj tu v Humennom už dochádza k obmene," hovorí  obyvateľ Humenného. 

​Pred niektorými bytovkami sú priam umelecké diela

Prihlásiť sa mohol ktokoľvek - bežní obyvatelia, firmy, školy ale aj cirkvi, ktoré pôsobia na území mesta. Samospráva má na stole už vyše 30 originálnych žiadostí. Mesto prispieva iba na kúpu materiálu, podmienkou je spraviť všetko ostatné svojpomocne. "V tej žiadosti musí popísať súčasný stav, čo ho trápi a ako to chcem zlepšiť," hovorí MsÚ Humenné Miroslav Turčan. 

Podľa odborníka sa podobné aktivity osvedčili už aj v Bratislave, vo Zvolene ale aj v ďalších mestách na Slovensku. "Mesto Humenné zvolilo veľmi dobrý spôsob, kde ukáže samotný človek v paneláku, že to nie ej anonymný obyvateľ ale ten, ktorý sa stará a zošľachtuje verejné priestranstvá," hovorí odborník na samosprávu  Michal Kaliňák. 

​Navyše, Humenčania tvrdia, že takáto minizáhrada vnáša do takzvaného panelákového života viac pokoja a pohody. Odporúčajú to aj susedným bytovkám.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy