Novéna 24 Sláva Otcu k sv. Terezke z Lisieux

Novéna „24 Sláva Otcu“ k sv. Terezke od Dieťaťa Ježiša, je ďakovná novéna k Najsvätejšej Trojici za všetky priazne, ktoré sv. Terezka dostala počas svojich 24 rokov života.

Ako sa modliť deviatnik? (presný opis nižšie)

Deviatnik začíname modlitbou k Najsvätejšej Trojici. Toto je základná modlitba tejto novény. Potom sa sústredíme  priamo na sv. Terezku v modlitbe na každý deň, alebo použijeme modlitbu vlastných slov. Potom sa 24-krát modlíme „Sláva Otcu …“ ako poďakovanie za všetky láskavosti, ktoré Boh udelil sv. Terezke. Po každom „Sláva Otcu …“ zvoláme – „Svätá Terezka od Dieťaťa Ježiš, oroduj za nás.“

Sv. Terezka z Lisieux a akt obetovania sa Milosrdnej láske [text modlitby]

Ak máme viac času, môžeme použiť úvahy pre každý deň, ktoré zostavil br. Tomasz Kozioł z karmelitánskeho rádu. Jedna veta zo Svätého písma a zlomok „Skúšky obetovania sa milosrdnej láske“ od sv. Terezky.

Novéna sa dá modliť kedykoľvek. Ak chceme byť v hlbšom spojení s ostatnými, ktorí sa modlia túto novénu, môžeme si ju vybrať medzi 9. a 17. dňom každého mesiaca.

História novény

Začiatky deviatnika k sv. Terézia od Dieťaťa Ježiša sa datujú na začiatok 20. storočia. 3. decembra 1925 začal túto novénu s konkrétnym zámerom jezuita, otec Puntigan. Otec Puntigan požiadal sv. Terezku, aby od niekoho dostal ružu na znak vypočutia modlitby. Na tretí deň deviatnika mu jeden cudzinec ponúkol ružu.

Páter Puntigan začal druhú novénu 24. decembra toho istého roku a požiadal sv. Terezku o bielu ružu. Na štvrtý deň deviatnika mu jedna zo sestier dala bielu ružu so slovami: „Je od sv. Terezky, posiela ti ružu s množstvom pozdravov.“ Užasnutý kňaz sa pýtal na podrobnosti. „Bola som v kaplnke,“ odpovedala sestra, „a keď som ju opúšťala, prešla som okolo oltára s obrazom sv. Terezky. Z oltára spadla ruža a najskôr som ju chcela dať späť do vázy, ale niečo mi bránilo a tak ju prinášam. “

Priateľstvo so sv. Terezkou je veľmi konkrétne a súvisí s našim každodenným životom. Páter Puntigan nedostal iba to, o čo požiadal, ale inšpiroval sa aj k predĺženiu novény na počesť sv. Terezky.

Modlitba na každý deň novény k Najsvätejšej Trojici

Najsvätejšia Trojica, Otec, Syn a Duch Svätý, ďakujem ti za všetky milosti, ktoré si počas svojich dvadsiatich štyroch rokov strávených v duši svojej služobnice, svätej Terezky od dieťaťa Ježiša a Svätej tváre, daroval svetu. Prostredníctvom zásluh tejto svätej služobníčky mi udeľ milosť, po ktorej tak veľmi túžim (spomeňte svoj úmysel), ak je to v súlade s Tvojou vôľou a pre dobro mojej duše.

Svätá Terézia od Dieťaťa Ježiša, počas svojho krátkeho života na zemi si bola zrkadlom anjelskej čistoty a láskou silnejšou ako smrť; z celého srdca si sa zverila Bohu. Teraz sa raduješ z ovocia svojich cností. Pozeraj na mňa s nežnosťou, keď ti zverujem všetky túžby môjho srdca. Pomôž mi,  prosím, v mojej záležitosti, problémoch a daj mi nádej, povedz o mne našej Nepoškvrnenej Matke, Kráľovnej nebies, ktorá sa na teba usmiala, keď to pre teba bolo veľmi ťažké.

Svätá Terezka od Dieťaťa Ježiša a Svätej tváre, pomôž mojej viere a mojej nádeji; Splň ešte raz svoj prísľub, že svoje nebo budeš tráviť dobrom na zemi a zosielať dážď ruží pre tých, ktorí na teba volajú.

Potom sa modlí 24-krát Sláva Otcu.

Na konci každého Sláva Otcu sa vždy dodáva: Svätá Terezka od Dieťaťa Ježiš, oroduj za nás.

 

Zamyslenia na jednotlivé dni (je možné použi aj vlastné slová k sv. Terezke)

Deň I.

Pretože si ma tak miloval, že si mi dal svojho jediného Syna, aby bol mojím Spasiteľom a Manželom, patria mi nekonečné poklady Jeho zásluh. Ponúkam vám ich s radosťou a prosím vás, aby ste sa na mňa pozerali iba cez Ježišovu tvár a cez jeho srdce žiariace láskou.

„Povrazmi ľudskosti som ich tiahol, lanami lásky..“ (Oz 11,4).

Svätá Terezka nikdy nepochybovala o Božej láske k nej. Vedela totiž, že iba tí, ktorí poznajú túto Lásku, majú umožnené ju obdivovať, sú schopní najväčších obetí a v skutočnosti je iba táto vykúpená spásna láska k Bohu zdrojom každého povolania.

Deň II.

Tiež vám ponúkam všetky zásluhy svätých (ktorí sú na nebi i na zemi), ich skutky lásky, ako aj svätí anjeli; Nakoniec obetujem Ti, ó Trojica, Lásku a zásluhy Presvätej Bohorodičky, mojej drahej Matky, prostredníctvom ktorej rúk prinášam svoju obetu a žiadam ju, aby bola Tebe predložená.

„Kto prináša obetu chvály, ten ma ctí, a kto kráča bez úhony, tomu ukážem Božiu spásu.“ (Ž 50,23).

Pozerať sa iba ľudsky na život sv. Terézie z Lisieux, dá sa povedať, že nemala príliš veľa dôvodov na poďakovanie Bohu. Jej neochvejná viera v Božiu lásku jej však umožnila veriť, že dobrý Boh môže svojim deťom rozdávať iba dobré dary. Bez výhrad a vnútornej rebélie teda prijala všetko, čo jej Božia prozreteľnosť kázala poslať. Bola za to vďačná, aj keď všetkému úplne nerozumela.

Deň III.

Ženích nám v dňoch svojho smrteľného života povedal: „O čokoľvek poprosíš Otca, dá ti v mojom mene.“ Takže som si istý, že splníš moje túžby, Bože môj (čím viac budeš dávať, tým viac ma budeš chcieť)! Cítim vo svojom srdci nezmerateľné túžby, preto vás s dôverou prosím, aby ste sa ponáhľali vziať si moju dušu za svoju.

„Jedno ti ešte chýba.“ Choď, predaj všetko, čo máš, a rozdaj chudobným a budeš mať poklad v nebi. “(Mk 10,21).

Boh nie je mierou človeka, ale je nekonečne mimo ňu, ako hovorí Písmo. Je väčší ako ľudské srdce. Sv. Terézia z Lisieux to vedela a to jej umožnilo neustále si vo svojom srdci pestovať túžbu po svätosti. Nenechala sa odradiť tým, že bola iba malým vtáčikom, ktoré dokázal iba fňukať, ale Bohu úprimne a vytrvalo hovorila, že chce letieť vysoko ako orol.

Deň IV.

Rada by som ťa potešila za nevďačnosť zlých a prosím ťa, aby si mi vzal slobodu robiť čokoľvek proti tvojej vôli. Ak niekedy prepadnem slabosti, daj, aby tvoj božský pohľad okamžite očistil moju dušu a zničil všetky jej nedokonalosti – ako oheň, ktorý všetko premení na seba …

„Azda sa Pánovi páčia celopaly a obety tak, ako poslušnosť Pánovmu hlasu? Veď poslušnosť je lepšia než obeta a poddanosť lepšia ako tuk baranov.“(1 Sam 15,22).

Aj keď svätá Terézia z Lisieux veľa trpela a prinášala Bohu veľa obetí, vedela, že iba usilovné hľadanie a plnenie Božej vôle nám umožňuje rásť a skutočne posväcovať človeka. Rovnako tak strom, ktorý rastie medzi ostatnými, ktorí ho zjavne obmedzujú, rastie vzpriamene a neustále stúpa k slnku. Na druhej strane, tá, ktorá rastie sama, na otvorenom priestranstve, sa krúti a rastie do všetkých strán a stáva sa karikatúrou.

Deň V.

Ďakujem ti môj bože! Za každú láskavosť, ktorú si mi dal, a najmä za to, že si ma viedol skúškou utrpenia. Posledný deň budem s radosťou pozerať na to, ako držíš žezlo kríža; keďže si sa rozhodol zdieľať so mnou tento drahocenný Kríž, verím, že v Nebi budem ako Ty a v mojom oslávenom tele uvidím sväté stigmy Tvojho umučenia žiariace slávou … Nech ma toto mučeníctvo pripraví na to, aby som sa zjavila pred Tebou , a potom ma nechaj zomrieť, aby moja duša mohla okamžite vletieť do večného objatia Tvojej milosrdnej lásky …

„Vy ste vytrvali so mnou v mojich skúškach.“(Lk 22,28).

Svätá Terézia z Lisieux je vyobrazená s krížom, ktorý je pritlačený na jej prsiach, a s okvetnými lístkami ruží z určitého dôvodu. Vedela, že iba toto utrpenie, ktoré si spájame so Spasiteľovým krížom, nás zbližuje a prispôsobuje nás Jemu, má skutočný spásny význam. Iba toto jarmo môže byť skutočne ľahké a sladké, pretože má vôňu večnosti.

Deň VI.

Dúfam, že po tomto pozemskom exile sa pôjdem radovať s vami do svojej vlasti; Nechcem však zbierať zásluhy pre nebo, chcem pracovať iba pre Lásku k tebe, iba aby som ti urobila radosť, utešila tvoje sväté srdce a zachránila duše, ktoré ťa budú milovať po celú večnosť. Večer môjho života budem stáť pred tebou s prázdnymi rukami, pretože ťa nežiadam, Pane, aby si spočítal moje skutky.

„Ale čo mi bolo ziskom, kvôli Kristovi pokladám za stratu.“(Flp 3,7-8).

Človek musí mať veľkú odvahu stáť pred Bohom bez ničoho a s prázdnymi rukami. Môže to urobiť iba ten, kto vie, že bez Božej milosti nie je schopný urobiť nič dobré, navyše – je schopný spáchať akýkoľvek hriech. Sv. Terézia z Lisieux, preto neupadla do pýchy a zbožňovania, keď ju jej spovedník ubezpečil, že sa nikdy nedopustila ťažkého hriechu.

Deň VII.

V tvojich očiach čas nie je nič. Jeden deň je ako tisíc rokov, takže ma v jednom okamihu môžeš pripraviť, aby som predstúpila pred vás …

„Čo myslíš, ktorý z tých troch bol blížnym tomu, čo padol do rúk zbojníkov?!“ (Lk 10,36).

Svätá Terézia od Dieťaťa Ježiš vedela, že každý okamih pozemského života je príliš drahocenný na to, aby sme ho premrhali, veľká vzdialenosť od Boha, strácajúc sa v pozemských statkoch, strácajúc čas hnevom, predsudkami, nenávisťou, nechať sa unášať emóciami a neusporiadanými pocitmi. Bola presvedčená, že v každej chvíli je vpísaná Božia milosť, ktorá pomôže našej láske k Bohu a k blížnemu.

Deň VIII.

Bože môj! Najsvätejšia Trojica, chcem ťa milovať a snažiť sa byť milovaná, pracovať na slávu svätej cirkvi, zachraňovať duše na zemi a zachraňovať tých, ktorí trpia v očistci.

„Ak má niekto pozemský majetok a vidí brata v núdzi, a srdce si pred ním zatvorí, ako v ňom môže ostávať Božia láska?“ (1Jn 3,17).

Svätá Terézia bola presvedčená, že hoci bude stáť pred Bohom s prázdnymi rukami, vedela tiež, že nemôže prísť do neba sama. Musí priviesť čo najviac duší, aby v nebi – ako sa vyjadrila – neboli prázdne miesta, ale všetky boli plné. Preto sa vrúcne modlila za obrátenie vraha Pranziniho. Pocítila neopísateľnú radosť, keď sa dozvedela, že tesne pred jeho smrťou bol zmierený s Bohom. Malá svätá mala veľa takýchto duchovných synov.

Deň IX.

Celá naša spravodlivosť je poškvrnená v tvojich očiach. Chcem sa preto obliecť do tvojej vlastnej spravodlivosti a ako dar tvojej lásky získať tvoje večné vlastníctvo. Takže nechcem ďalší trón alebo inú korunu, iba teba, môj milovaný!

„Priateľu, ako si sem mohol vojsť bez svadobného odevu? On onemel.“(Mt 22,11-12).

Človek musí mať veľmi zrelú vieru, aby aspoň čiastočne vedel, kto a čo je Boh, aby netúžil po daroch, hoci aj tých mimoriadnych, po láskavosti alebo iných pôžitkoch. Lebo sám Boh je tým najväčším darom pre nás.

 

Koniec deviatnika

Prajúc si, aby celý môj život bol činom dokonalej Lásky, dávam sa ako zápalná obeta Tvojej milosrdnej lásky a prosím ťa, aby si ma neustále spaľoval, a do svojej duše vlievam prúdy nekonečnej nehy ukrytej v tebe, že týmto spôsobom môj Boh , stala by som sa mučeníkom tvojej lásky!

Sv. Terézia z Lisieux vedela, že sa z nej stane opäť dieťa. Vytrvalosť na ceste duchovného detstva je tvrdá, namáhavá a vytrvalá práca na sebe, na ľudskej prirodzenosti, ktorá sa neustále búri a zraňuje hriechom, vlastnou slabosťou, sebectvom a pýchou. Na vlastnom príklade však ukázala, že toto dielo bude s pomocou Božej milosti, ktorej musí byť bez výhrad odovzdaná, korunované úspechom – úspechom zvaným svätosť.

Zdroj: Aleteia, Obrázok: Tamtiež

Zdieľať

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *