Na mimoškolskú činnosť detí a rozvoj ich zručností ide 7,7 milióna eur
21.6.2021 12:57
akt. 24.06.2021 06:10

Na mimoškolskú činnosť detí a rozvoj ich zručností ide 7,7 milióna eur

Uložiť článok
Na osobný rozvoj detí a mládeže bolo z Nórskych grantov a štátneho rozpočtu SR vyčlenených dokopy 7,7 milióna eur, z čoho išlo takmer šesť miliónov z grantov.

Zlepšiť šance detí a mládeže na úspešnú budúcnosť pomôže takmer 7,7 milióna eur z Nórskych grantov a štátneho rozpočtu. Smerovať budú na mimoškolskú činnosť detí a mládeže a rozvoj ich zručností v multifunkčných centrách.

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR, ako správca programu Miestny rozvoj a inklúzia, podporilo z Nórskych grantov desať projektov. TASR o tom informoval Andrej Ďuríček z odboru komunikácie MIRRI SR.

„Rozvoj zaostávajúcich regiónov Slovenska nie je možný bez lepšej budúcnosti pre ich najmladších obyvateľov. Deti a mládež vo všetkých regiónoch si zaslúžia rovnaké šance bez ohľadu na to, kde žijú, alebo z akého sociálneho prostredia pochádzajú,“ uviedla ministerka investícii a regionálneho rozvoja Veronika Remišová (Za ľudí). Ako doplnila, okrem klasického inštitucionálneho vzdelávania potrebujú tiež zázemie pre aktivity, v rámci ktorých rozvíjajú svoje vedomosti, zručnosti a zmysluplne trávia svoj voľný čas.

O podporu sa v rámci výzvy mohli uchádzať tri samosprávne kraje - Košický, Prešovský a Banskobystrický, mestá a obce z najmenej rozvinutých okresov a tiež rozpočtové a príspevkové organizácie v týchto krajoch a orgány štátnej správy. Na projekty mohli získať grant od 200 000 eur až po jeden milión eur. Sedem z desiatich podporených projektov sa plánujú v obciach a mestách Prešovského samosprávneho kraja, dva v Košickom kraji a jeden v Banskobystrickom kraji.

Multifunkčné centrá pre mládež

Na osobný rozvoj detí a mládeže bolo z Nórskych grantov a štátneho rozpočtu SR vyčlenených dokopy 7,7 milióna eur, z čoho išlo takmer šesť miliónov z grantov. O podporu sa záujemcovia mohli uchádzať v rámci výzvy pre multifunkčné centrá pre mládež, vyhlásenej 15. júla 2020. Žiadosti o podporu prišli na 20 projektov spolu vo výške viac ako 16 miliónov eur.

V Prešovskom samosprávnom kraji bude sumou 877 100 eur podporený napríklad projekt Snina - mesto rovnakých príležitostí pre všetkých. Cieľom je zvýšiť príležitosti pre deti a mládež zo zraniteľných a rómskych skupín v okrese Snina. Inovatívne mládežnícke centrum má v Jelšave vzniknúť po prestavbe národnej kultúrnej pamiatky Reduta z konca 19. storočia. Na tento zámer bola vyčlenenená suma jeden milión eur.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.