21.6.2021 12:00 | Hardvér
Top

Samsung má uviesť čip s grafikou AMD v júli. Vraj chystá aj vlastný procesor

Zdroj: Samsung

Predstavenie nového Exynosu bolo údajne posunuté na budúci mesiac. Spoločnosť údajne najíma bývalých inžinierov z AMD a Applu.

Na tohtoročnom veľtrhu Computex, ktorý sa konal len virtuálne, potvrdilo AMD spoluprácu so Samsungom na jeho novom mobilnom čipsete. Pripravovaný Exynos má integrovať grafiku s architektúrou RDNA 2. A zdá sa, že príde už čoskoro. Iný únik okrem toho naznačuje, že Samsung toho v súvislosti so svojimi čipmi plánuje omnoho viac.

Prvotné indície naznačovali, že pripravovaný Exynos s grafikou AMD by mal doraziť ešte do konca tohto roka. Používateľ Ice universe na Twitteri teraz zverejnil informáciu, že Samsung svoj nový čipset predstaví budúci mesiac. Na novinku upozornil serverVideocardz.com. Zdroj dokonca tvrdí, že pôvodne malo k odhaleniu dôjsť už v júni. Čo stojí za zdržaním, však autor nespresnil.

Mal by sa Qualcomm báť?

Pripomeňme, že nový Exynos má byť určený ako pre mobilné zariadenia typu smartfón či tablet, tak aj pre bežné počítače s Windows. Pokrytie tak veľkého spektra produktov si vyžaduje vyšší grafický výkon, ktorý bol v prípade Exynosov od Samsungu o niečo horší než ten, aký ponúka konkurencia. Ňou je predovšetkým americký Qualcomm, ktorý si svoje GPU Adreno navrhuje sám.

Samsung naopak doteraz spoliehal na grafické jadro Mali priamo z dielne ARM, ktoré síce ponúka slušnú multimediálnu výbavu pre bežné mobily, avšak prémiové produkty vyžadujú predsa len väčší výkon a podporu nových grafických technológií. Aj to je dôvod, prečo juhokórejská spoločnosť svoju vlajkovú loď Galaxy S21 i jej predchodcov na vybraných „náročnejších“ trhoch ponúkala a ponúka s čipsetom Snapdragon, práve od Qualcommu.

fotogaléria
Grafická architektúra RDNA 2 podporuje dôležité grafické technológie. Zdroj: AMD

Samsung sa teda pred časom rozhodol, že si licencuje grafickú architektúru RDNA 2 od AMD, ktorá poháňa i súčasné herné konzoly PlayStation 5 a Xbox Series X/S a desktopové či mobilné grafiky Radon RX 6000. GPU v novom Exynose teda už bude podporovať i aktuálne grafické technológie ako ray tracing či variable rate shading.

Výsledný výkon však bude závisieť od konfigurácie jadra vrátane frekvencií. Určite ale bude výrazne vyšší ako ten v súčasných Exynosoch a pravdepodobne i Snapdragonoch.

Čo je to ray tracing?

Technológia ray tracing pri vykresľovaní scény simuluje fyzikálne zákonitosti šírenia svetelných lúčov. Nadnesene môžeme povedať, že ide o podobný princíp, na akom funguje ľudský zrak. Pokiaľ je technológia využívaná správnym spôsobom, výsledkom je realistickejší vizuál. Doterajšou prekážkou nasadzovania ray tracingu v hrách boli najmä vysoké hardvérové nároky. Ray tracing je však už dlhé roky využívaný vo filmovom priemysle.

 

Čo je to variable rate shading?

Technológia VRM umožňuje, aby grafická karta v rámci jedného snímku vykresľovala určité miesta na obraze s nižšou vizuálnou kvalitou. To znamená, že určité množstvo pixelov v oblastiach, ktoré nie sú pre hráča prakticky viditeľné, si vyžiada výrazne menej hardvérových zdrojov než by tomu bolo pri ich vykresľovaní v maximálnej kvalite. To vo výsledku umožňuje zvýšiť výkon grafík v hrách bez viditeľnej straty vizuálnej kvality.

Návrat k vlastným procesorom

Zdá sa však, že sa Samsung už nejaký čas pohráva aj s myšlienkou návratu k navrhovaniu vlastných procesorových jadier. Aspoň to naznačuje únik na fóre kórejského webu Clien.net, o ktorom informovala stránka GSMArena.com. Podľa tohto zdroja Samsung oslovuje bývalých inžinierov Applu a AMD.

Pripomeňme, že Samsung si v minulosti už navrhoval svoje vlastné procesorové jadrá Mongoose. Architektúra však nebola konkurencieschopná a výkonnostne dokonca za jadrami Cortex zaostávala. Aj preto Samsung v roku 2019 vývoj vlastnej procesorovej architektúry ukončil a jeho súčasné čipsety Exynos integrujú jadrá navrhnuté priamo spoločnosťou ARM.

Teraz však údajne Samsungu prestávajú jadrá Cortex opäť stačiť. Zrejme za to môže aj tlak zo strany Applu s jeho čipom M1. Ten celému trhu ukázal, že súčasné i budúce ARM procesory môžu byť výrazne výkonnejšie než tie, ktoré sme poznali doteraz. Kalifornská spoločnosť si totiž tento čip taktiež navrhuje sama a od ARM si licencuje len inštrukčnú sadu. Ide teda o rovnaký prístup, aký razí už spomínaný Qualcomm.

fotogaléria
Čipsety Exynos okrem procesora a grafiky integrujú aj potrebnú konektivitu a ďalšie súčasti. Zdroj: Samsung

Avšak ako sme si rozobrali v samostatnom článku, procesory Applu už reálne začínajú konkurovať dokonca aj výrazne výkonnejším procesorom x86-64 od AMD a Intelu. Tento fakt si bude vyžadovať aj zo strany Samsungu odpoveď a obnovenie centra pre vývoj vlastných procesorových jadier je jednou z možností. Potenciálny záujem juhokórejskej spoločnosti o know-how bývalých zamestnancov spomínaných firiem teda nemusí byť úplným výmyslom. Tobôž, ak minimálne jeden z oslovených údajne stál aj pri návrhu čipov Applu.

Pripomíname ale, že zatiaľ ide len o špekulácie, ktoré kórejská firma oficiálne nekomentovala.