Náročné dieťa: Neobmedzujte jeho pohyb

Mgr. Jana Caban | 21. jún 2021
Náročné dieťa je stále v pohybe

Pri pohľade na vaše neustále sa pohybujúce dieťa, ktoré sa stále krúti, kope a rozhadzuje rukami, by vám mohla ľahko napadnúť otázka: „Je hyperaktívne?“

„Hyperaktivita“ je však pre dieťa celkom bežné správanie. V skutočnosti je veľa pohybu nevyhnutnou súčasťou  správneho vývinu všetkých detí do 2 rokov. 

Čím viac sa deti pohybujú, tým viac skúmajú svet okolo seba pomocou svojich zmyslov. Zapájajú čoraz viac svoj hmat, tým, že sa všetkého dotýkajú, vnímajú vône, zvuky, ochutnávajú predmety vo svojom dosahu, počúvajú zvuky svojho okolia, pozorne sledujú zrakom pohybujúce sa predmety, ale i tie stabilné (vnímajú tvary, farby...).

Tým, že zapájajú svoje zmysly, budujú spojenia v mozgu a vyvíjajú sa u nich prepojenia pohybu a ostatných zmyslových vnemov. Pohybom „trénujú“ svoj mozog tak, aby sa nakoniec naučili ovládať svoje svaly cielene. 

Pohyby sú základom učenia

Podľa profesora Jeana Piageta (ext. zdroj Jean Piaget), priekopníckeho klinického psychológa, ktorý je známy vďaka svojej práci v oblasti vývinu dieťaťa, sú pohyby dieťaťa základom jeho učenia. Keď pozorujete svoje dieťa, môžete vidieť inštinktívne pohyby, ktoré pripravujú jeho cestu k učeniu.

Vďaka čoraz lepšie sa rozvíjajúcim pohybovým schopnostiam sa dieťa postupne dokáže samostatne dostať k predmetom svojho záujmu a ďalej preskúmavať, učiť sa. 

Mnoho prirodzených pohybov detí je však, bohužiaľ, príliš často obmedzovaných. To sa deje napríklad dlhým pripútaním v autosedačke či  detskom kresielku, kočíku, alebo aj nosiči na tele matky. Nosenie dieťaťa je často prospešné, pri „náročnom“ dieťati až nevyhnutné, ale keď je dieťa pokojné, je preň dobré stráviť nejaký čas aj „na podlahe“.

Dôležité je, aby malo možnosť stráviť nejaký čas v polohe na brušku, aby sa mohlo natiahnuť, ruky a nohy sa môžu „rozvinúť“. Dieťa sa tak stáva otvoreným a vnímavým pre učenie.  Učenie v tomto zmysle znamená, že je pripravené prijímať zmyslové informácie prirodzeným a spontánnym spôsobom. Dieťatko schúlené v maminom náručí odpočíva a zotavuje sa.

Dieťa, ktoré má rado polohu na brušku a na chrbte, sa učí a rozvíja. Ruky a nohy sú pripravené na skúmanie svojho okolia, aj svojich vlastných pohybov a sú pripravené poskytnúť mozgu kvalitné senzorické informácie.

náročné dieťa

Hýbaním sa k rozvoju mozgu

Každá pohybová sekvencia, ktorú dieťa prirodzene dokončí, má vplyv na vývin konkrétnej časti mozgu. Tieto pohybové sekvencie zahŕňajú medzníky pre dojčatá, ako je cmúľanie, ovládanie hlavy, váľanie sudov, sedenie, plazenie sa, státie a chôdzu.

„Implicitne to tiež znamená, že ak by sa mal míľnik preskočiť alebo dosiahnuť mimo sledu, časť mozgu sa zapojila (alebo vyvinula) inak, ako zamýšľala príroda. Táto vývinová trhlina nemusí byť spočiatku badateľná, ale často v neskorších rokoch, napríklad v 4. ročníku, keď je školská práca náročnejšia, objavia rané neurologické slabosti,“ hovoria Melodie De Jager a Cosette Laubser, vývinové špecialistky v inštitúte Mind Moves.

Je však dôležité dať pozor na to, aby ste podporovali zdravý pohyb, a nie čo najväčší výkon. Nejde tu o to, aby sa dieťa čo najrýchlejšie naučilo niektoré pohyby (samostatný sed, či stoj, chôdza..), ale o to, aby strávilo čas, ktorý potrebuje pre svoj zdravý vývin, pohybom, ktorý je pre dieťa prirodzený. 

Čo ak odmieta polohu na brušku?

Bábätká často odmietajú polohu na brušku, najmä ak ju ešte nepoznajú. U náročných detí je to dokonca obvyklé. Ak je však vaše dieťa v polohe na brušku nespokojné a plače, nevzdávajte to hneď tým, že ho prestanete klásť do tejto polohy.

Skúšajte to znova a znova, rôznymi spôsobmi. Už malé bábätko môžete v náručí hojdať v polohe, v akej je nútené trénovať svoje svalstvo krku a chrbta. Čím skôr sa dieťa s touto polohou zoznámi, tým lepšie. Ak si ho uložíte na svoje predlaktie tak, aby ste jeho bruško mali opreté o predlaktie a hlavičku smerom k vášmu lakťu, dieťa má celkom iný rozhľad a môže sa mu táto poloha zapáčiť.

Tým, že je vo vašej náruči a cíti sa v bezpečí, je to preň dobrým signálom, že aj táto poloha (na brušku) je ďalšia fajn vec na tomto svete. Podobne môžete vyskúšať zoznamovať ho s touto polohou tak, že si ľahnete na chrbát a dieťa si položíte na vaše brucho a hrudník tak, aby sa vám mohlo pozerať do očí, keď sa mu podarí zodvihnúť hlávku. 

Na pevnej podložke

Skúste dieťa položiť v polohe na brušku na pevnej podložke. Je to pre dieťa dôležité nielen pre správne zapájanie svalových skupín v oblasti krku a chrbta, ale pre jeho celkový motorický vývin. Môžete si ľahnúť pred drobčeka a prihovárať sa mu, zaujať ho zvukmi alebo nejakou hračkou (jednou).

Fantázii sa medze nekladú – skúšajte rôzne povrchy a materiály, dbajte však na bezpečnosť. Ak plače, neberte ho na ruky hneď, skúste ho utíšiť hladkaním po chrbátiku alebo  spievaním upokojujúcej pesničky. Nenechajte ho však vytrápiť sa dlho, náročné deti majú tendenciu rýchlo sa vyšplhať „z nuly na stovku“ aj, čo sa plaču a kriku týka.

Preto je lepšie rozdeliť si tieto pokusy radšej na viacero kratších okamihov. Aj dve minúty môžu byť výborným začiatkom. Náročné deti sú obzvlášť vyberavé, možno mu prekáža farba podložky alebo jej materiál. Preto skúšajte, obmieňajte, experimentujte a hlavne – nevzdávajte sa! 

Dôležité!

  • Pohyb rozvíja mozog. Málo pohybu = málo prepojení mozgu, alebo VEĽA pohybu počas prvých dvoch rokov = veľa prepojení mozgu.
  • Najcitlivejší čas na rozvoj mozgu je medzi počatím a 14 mesiacmi veku.
  • Pohybujúce sa dieťa je dieťa usilovne pracujúce – počas pohybu sa deje nekonečné učenie, prepájanie a integrácia všetkých zmyslov, mozgu a svalov na vykonávanie komplikovaných pohybov.

Stručne povedané, dieťa sa musí hýbať, veľa hýbať na to, aby nakoniec dokázalo o 6 rokov neskôr pokojne sedieť. Nebojte sa teda „hyperaktivity“ svojho bábätka. Naopak, podporujte ho v slobodnom vyjadrovaní jeho pohybov, poskytnite mu dostatok bezpečného priestoru pre skúmanie a dostatok stimulácie. Ale pozor na prílišné zaplavenie podnetmi, na to sú náročné bábätká obzvlášť citlivé.

Je lepšie ponúknuť jeden objekt na pozorovanie, ktorý dieťa dokáže podrobne preskúmať, než byť zaplavené celou škatuľou hračiek, v ktorých sa dieťa nevie zorientovať. Z toho je potom zbytočne frustrované a zmätené. Navyše, ďalšiu hračku určite ocení, po tom, čo jednu dokonale preskúma.

Ak sú pohyby rušivé

Je v poriadku, ak sa vaše dieťa čo najviac hýbe, ale je pochopiteľné, že sú chvíle, ktoré vyžadujú pokoj. Preto v čase pred spaním skúste radšej zvoliť aktivity, ktoré sú upokojujúce a znamenajú tiež aj mierne „obmedzenie pohybu“. To je práve čas strávený v nosiči na tele matky alebo otecka, čas v detskom ležadle alebo kočíku. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: