Chorvátsko inak: Tieto miesta poznáte zo slávnych filmov

2021-06-21 12:02:00 |   |    | 

Chorvátsko neuchvátilo iba turistov, ale stalo sa aj magnetom pre filmové štáby. Kombinácia pútavej histórie, krásnych pamiatok a jedinečnej prírody je tým pravým koktejlom, ktorý hľadajú pre svoje budúce kinohity. Vďaka tomu sa rôzne chorvátske lokality objavili aj v známych filmoch či seriáloch.



 

Dubrovník – Hry o tróny

Seriál Hry o tróny sa stal pre mnohých divákov kultovou záležitosťou. Niektorí dokonca neváhajú cestovať na miesta, kde sa nakrúcali známe scény z jednotlivých dielov. I vďaka tomu sa v ostatných rokoch ešte viac zvýšila popularita Chorvátska. Tvorcovia Hier o tróny sa totiž do tejto krajiny zamilovali a využili hneď niekoľko lokalít. Najviac scén vzniklo v Dubrovníku, ktorý je hlavným cieľom týchto fanúšikov. V meste dokonca organizujú špeciálne tour, ktoré vás zavedú na jednotlivé miesta zo seriálu a predstavia vám najznámejšie scény, v ktorých sa objavili. No okrem nich sa táto séria nakrúcala aj v Splite, Šibeniku, na malom ostrove Lokrum a taktiež v národnom parku Krka, kde sa nachádzala Západozem.

 

Vis – Mamma Mia

Filmy nám často ponúkajú mnoho ilúzií, ktorým ľahko uveríme a niekedy ani s odstupom času nezistíme, ako nás ich tvorcovia oklamali. Skvelým príkladom je známy kinohit Mamma Mia. Tento muzikál s piesňami od skupiny ABBA sa podľa príbehu mal odohrávať v Grécku. Niektoré scény sa skutočne nakrúcali aj v tejto krajine, ale časť z nich situovali na chorvátsky ostrov Vis. Ten sa stal jedným z dôležitých prvkov v druhej časti tohto filmu. Dej sa delil na dve hlavné línie. Prvá sledovala život dcéry Sophie a tá druhá nás vracia do minulosti, aby sme odhalili pravdu o tom, kto bol skutočne jej otcom. Mladosť mamy Donny, ktorú si zahrala Meryl Streep, sa odohrávala práve na ostrove Vis, ktorý mal pre film tú pravú retro atmosféru, neboli tam veľké davy turistov a spolu so známymi hviezdami tam našli pokojné miesto pre prácu.

 

Rovinj – Zabijakov osobný strážca

Podobnú ilúziu použili aj vo filme Zabijakov osobný strážca, v ktorom zahviedil Ryan Reynolds a Samuel L. Jackson v úlohe zabijaka, ktorý má svedčiť na súde. Aby pred senátom vydal dôležité svedectvá, čaká ho ešte ďaleká cesta. Počas nej ho bude chrániť bodyguard, ktorého stvárnil Ryan Reynolds. Ich napätý vzťah sa stupňuje počas viacerých naháňačiek s ďalšími zabijakmi, ktoré sa odohrávajú v rôznych mestách. A na tieto účely im poslúžil aj Rovinj, ktorý má nádherné historické centrum. To je lákadlom pre mnoho filmových štábov a toto mestečko sa kvôli tomu často objavuje aj v chorvátskych filmoch.

 

Rovinj, Star Wars VIII

Čaro Rovinju pred niekoľkými rokmi objavil aj legendárny režisér George Lucas. Ten v jeho uliciach nakrúcal sci-fi sériu Hviezdne vojny. V časti s názvom Poslední Jediovia sa vďaka tomu objavia hneď dve chorvátske mestá. Väčšina scén sa odohráva v Rovinji, kde využili najmä rôzne historické budovy a staré uličky. Potom sa už presunuli do Dubrovníka, ktorý taktiež štábu poslúžil najmä jeho starobylou atmosférou, ktorá sa hodila do deja.

 

Opatija – Diana

Princezná Diana sa stala tak známou osobnosťou svetových dejín, že o jej živote a tragickom úmrtí nahralo vzniklo hneď niekoľko filmov. Najznámejší z nich je ten, v ktorom si hlavnú úlohu zahrala Naomi Watts. A práve viaceré scény z tohto diela sa odohrávajú v uliciach nádherného mestečka Opatija. To sa nachádza neďaleko Rijeky a je známe svojou elegantnou atmosférou, ktorá sa skvele hodila do tohto životopisného filmu. Princeznú Dianu tam zachytáva počas dovoleniek pri mori a vo filme sa objavilo aj niekoľko zachovaných historických budov.

 

Rijeka – Biela vrana

Rudolf Nureyev patril medzi najtalentovanejších baletných tanečníkov. Jeho život nebol napriek tomu jednoduchý a vypĺňala ho drina, ktorá ho doviedla na cestu za úspechom. Jeho fascinujúcim životom sa inšpiroval aj vynikajúci film Biela vrana. Niekoľko scén z neho sa odohrávalo v historickom centre Rijeky a predstavilo tak krásy tohto regiónu. Krátko po premiére začali mať preto o toto mesto záujem aj turisti, ktorí sa prichádzali pozrieť práve na miesta, kde videli svojho obľúbeného hrdinu. Tento záujem však pár rokov od premiéry upadol a kvôli Bielej vrane prichádza do Rijeky skutočne len pár nadšencov.

 

Vinnetuovky

Keď sa začne diskutovať o filmoch nakrútených v Chorvátsku, Slovákom nepochybne ako prvé napadnú príbehy o Vinnetuovi. Najznámejšou lokalitou sú Plitvické jazerá, kam sa i kvôli tomu chodí pozerať stále veľa našincov. No ak si chcú obzrieť viaceré lokality, kde sa odohrával tento dojímavý a silný príbeh vzácneho priateľstva, v tom prípade by mali zájsť aj do národného parku Krka, ktorý sa stal dejiskom scén hlavných bojov, keďže na niektorých miestach vyzerá ako americká pustatina. Okrem toho sa v jednotlivých filmoch objavili napríklad Rijeka, Šibenik, Solin, Veľká Paklenica alebo Split. V týchto prípadoch štábu často poslúžili lokality, ktoré mali veľa historických obydlí.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa