V nedeľu sa uskutočnil 24. ročník udeľovania cien Krištáľové krídlo najvýznamnejším osobnostiam Slovenska

NETKY.SK • 21 Jún 2021, 10:32 • 2 min
V nedeľu sa uskutočnil 24. ročník udeľovania cien Krištáľové krídlo najvýznamnejším osobnostiam Slovenska

V nedeľu 20.júna sa udialo krásne a zmysluplné podujatie Krištáľové krído. Bol to v poradí už 24. ročník udeľovania cien Krištáľové krídlo najvýznamnejším osobnostiam Slovenska za uplynulý rok z oblasti umenia, športu, hospodárstva, medicíny a vedy.

slovakia

left justify in out

Pre pandémiu koronavírusu sa musel galavečer 24. ročníka Krištáľového krídla viackrát presunúť. Po uvoľnení protipandemických opatrení organizátori potvrdili nový termín aj miesto konania. Udeľovanie cien Krištáľové krídlo pre významné osobnosti Slovenska sa tento rok konalo v historickom zámku Šimák Zámok Pezinok, ktorý jednoznačne umocnil slávnostnú atmosféru večera.

 

img

 

Dôležitú úlohu pri výbere miesta zohrali práve okolnosti súvisiace s pandémiou. „Aby sme zaistili bezpečný priebeh a dodržali platné protiepidemické opatrenia, rozhodli sme sa galavečer zorganizovať v exteriéri. Šimák Zámok Pezinok si nás získal svojou jedinečnou atmosférou a veľmi sa tešíme na túto príjemnú zmenu,“ vysvetlila súvislosti riaditeľka Krištáľového krídla Katarína Srkala.

 

Celú udalosť odmoderovali Žanet Štefánková a Jakub Ťapák. Nezabudli poďakovať prezidentke Zuzane Čaputovej. Galavečer otvorilo hudobné zoskupenie Peter Bič projekt. Zoskupenie bolo sprevádzané Symfonickým orchestrom, ktorý bol vedený dirigentiom Adrianom Kokošom. Po nich zahrala doprovod i známa hudobná skladateľka Ľubica Čekovská, či skvelé zoskupenie Janoska Ensemble.

 

Ako prvá prišla na rad kategória Filantropia, kde boli nominovaní ľudia, ktori si to skutočne zaslúžili. V tejto kategórii boli nominovaní Adriana Havašová, výkonná  riaditeľka a psychologička Poradenskėho Centra Nádej. Ďalej to boli Eva Gažová, ktorá je národná riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko pre športovcov s intelektuálnym znevýhodnením a Lucia Pašková so Šimonom Šickom, ktorí v čase prvej vlny koronavírusu založili transparentný fundraising ktopomozeslovensku.sk a rekordne rýchlo a efektívne pomohli slovenským zdravotníckym zariadeniam zvládnuť pandémiu koronavírusu cez rýchlu distribúciu ochranných pomôcok pre zdravotníckych pracovníkov a ľudí v prvej línii. Ocenenie získala Eva Gažová.

 

img

 

Ďalšou kategóriou bolo Hospodárstvo. Nominovaní boli Katarína Chamutyová, ktorá vedie špecializovanú detskú rehabilitačnú nemocnicu TETIS v Dunajskej Lužnej, Pavol Jakubec stojaci za známymi potravinárskymi firmami pod strechou koncernu IDC Holding, ktorý sa vyprofiloval ako jedna z najväčších a najstabilnejších potravinárskych firiem u nás, s medzinárodným dosahom. Napriek  pandémii nemusel pristúpiť k prepúšťaniu kmeňových zamestnancov a ľuďom nikdy nemeškali výplaty. Ďalším bol Juraj Habovštiak, konateľ spoločnosti MTS – Modern Technology Systems. V odľahlom regióne Oravy spolu s kolegami vybudovali medzinárodne úspešnú strojársku firmu. Ocenenie napokon získal Pavol Jakubec.

 

img

 

V kategórii Medicína a veda boli adeptmi Alexandra Bražinová, popredná slovenská, medzinárodne uznávaná epidemiologička, ktorá sa špecializuje na epidemiológiu, ochranu a podporu zdravia. Taktiež Peter Šimko, ktorý je rektor SZU, prednosta Kliniky úrazovej chirurgie SZU a UNB, hlavný odborník MZ SR pre úrazovú chirurgiu. A v neposlednom rade Boris Klempa a Pavol Čekan, ktorým patrí nominácia za významný príspevok v boji proti pandémii COVID-19 na Slovensku prostredníctvom vývoja série certifikovaných PCR testov na detekciu vírusu SARS-CoV-2, za aktívnu účasť v kontrole šírenia vírusu pomocou testovania a darovania testov pre spoločnosť a za významný podiel na odbornom informovaní verejnosti o problematike pandémie. Ocenenie napokon získali Boris Klempa a Pavol Čekan.

 

img

 

V kategórii Inovácie a startupy boli nominovaní  Andrea Basilová a Martin Basila, spoluzakladatelia firmy Sensoneo, ktorá vyvíja a poskytuje riešenia pre efektívnu a transparentnú správu odpadov. Ďalším nominantom bol Martin Herman, firma Powerful Medical sa zaoberá vývojom “deep-tech” technológii k diagnóze a liečbe kardiovaskulárnych ochorení. Pomocou klinického asistenta lekár mobilom odfotí EKG záznam, aplikácia ho zdigitalizuje a vyhodnotí diagnózu. V ďalších krokoch aplikácie lekár vyplní anamnézu a klinický asistent vytvorí personalizovaný liečebný plán. Okrem diagnózy a odporučenia liečby ich technológie dokážu predikovať efektivitu liečby a mortalitu pri pacientoch so zlyhávaním srdca a znižovať čas do podania antikoagulačnej liečby pri pacientoch s atriálnou fibriláciou. Okrem diagnózy kardiovaskulárnych ochorení sa venujú aj automatizácii popisovania CT a MRI snímkov pomocou umelej inteligencie.

 

Súvisiaci článok: REPORTÁŽ Mladí Slováci vyvinuli aplikáciu, ktorá pomôže lekárom pri včasnej diagnostike kardiovaskulárnych ochorení. Môžu tak zachrániť tisíce životov

 

Posledným noíminantom v tejto kategórii bol Dalibor Cicman, zakladateľ spoločnosti Gymbeam, ktorá je najrýchlejšie rastúcou značkou pre aktívny a zdravý životný štýl v regióne strednej a východnej Európy. Víťazom sa stal Martin Herman.

 

img

 

V kategórii Divadlo a audiovizuálne umenie boli nominovaní Juraj Loj, významný a talentovaný herec, Peter Bebjak, herec scenárista a režisér a Jaroslav Moravčík, ktorý je okrem iného aj skvelým choreografom. Oceneným sa napokon stal Peter Bebjak.

 

img

 

V kategórii Šport boli nominovaní Erik Černák, 23-ročný obranca sa stal desiatym slovenským držiteľom Stanleyho pohára. Taktiež Branislav Koniar, ktorý bol už tridsiatykrát súčasťou a hybnou silou tímu organizátorov Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. A nakoniec Michal Martikán, ktorý je prvým mužom športovej histórie, ktorému sa podarilo získať medailu v individuálnej disciplíne na piatich olympiádach za sebou. Laureátom sa stal Michal Martikán, náhle však ochorel a ocenenie za neho prevzal Richard Lintner.

 

img

 

V kategórii Výtvarné umenie boli nominovaní opäť traja umelci. Igor Piačkavenuje sa grafike, maľbe, kresbe, ilustrácii, ex-libris a známkovej tvorbe. Ďalším bol Ondrej Rudavský, multižánrový umelec, enuje sa sochám, grafike, animácii, maľbe, šperkom a svetelnému umeniu. Poslednými boli manželia Jana Machatová a Peter Machata, ktorí sú tvorcami autorského šperku od konca 90. rokov. Svoj profil si budujú aj v medzinárodných galériách vo Viedni alebo Pariži a Slovensko uspešne reprezentovali na nejrenomovanejšom  šperkárskom podujatí – Schmuck v Mníchove. Ocenenie získali manželia Machatovci.

 

img

 

V kategórii Hudba boli nominovaní Peter Bič Project, úspešná kapela, ktorá v tomto roku získala aj cenu diváckej ankety OTO a ako jediný aj naživo počas galavečera vystúpili naživo s baladou Stoj, ktorá patrí k rádiovým hitom roku 2020. Ďalšou v poradí bola Ľubica Čekovská, dlhodobo úspešná skladateľka. Posledným adeptom bolo zoskupenie Janoska Ensemble, ktoré ponúka hudobný zážitok, ktorý prezentuje vysoké umenie improvizácie vo virtuóznej dokonalosti. Laureátkou sa stala Ľubica Čekovská.

 

img

 
V kategórii Publicistika a literatúra bol nominantom Jozef Karika, ktorý patrí k najznámejším a najčítanejším súčasným slovenským autorom. Ďalším bol Marián Andričík, literárny vedec, prekladateľ, vysokoškolský pedagóg a prodekan Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach. Venuje sa prekladom prózy a poézie hlavne z anglickej a americkej literatúry. Nominovaný je za historicky prvý preklad jedného z najvýznamnejších diel svetovej literatúry Stratený „raj“ od Johna Miltona. Tretím bol Boris Koreň, ktorý jekľúčovým tvorcom publicistického žánru v rámci Slovenského rozhlasu. Víťazom sa stal Marián Andričík.

 

img

 

Na záver odovzdali ocennenia laureátom v špeciánej kategórii Laureáti mimoriadnej ceny. Ocenenie získala Daniela Ostatníková. Prof. MUDr. Daniela Ostatníková, PhD. sa celoživotne venuje výskumu mozgu a jeho funkciám, v posledných desaťročiach najmä témou autizmu, ktorá je v dnešnej dobe mimoriadne aktuálna, keďže výskyt tejto poruchy v poslednom období výrazne narastá. Ostatníková sa témou autizmu začala zaoberať prostredníctvom výskumu vplyvu pohlavných hormónov na kognitívne funkcie mozgu z pohľadu pohlavného dimorfizmu, keď začala tieto aspekty sledovať na deťoch a adolescentoch s mimoriadnym nadaním.

 

img

 

Ďalším, kto dostal ocenenie bol Karol Horák, vysokoškolský profesor PhDr. Karol Horák, CSc., ktorý je slovenský prozaik, literárny a divadelný vedec, pedagóg, no predovšetkým jeden z významných súčasných slovenských dramatikov – jeho hry uviedli slovenské i zahraničné divadlá.

 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies