Čo nám prinesú očakávania? TEDxBratislava opäť so skvelými hosťami

Fotogaléria
TEDxBratislava 2021 už čoskoro Zdroj: TEDxBratislava

O necelý mesiac sa uskutoční v poradí jedenásty ročník najväčšieho lokálneho TEDx podujatia na Slovensku TEDxBratislava 2021, ktorý bude ohýbať tému očakávaní.

Prostredníctvom ôsmich inšpirujúcich príbehov rečníčok a rečníkov zo Slovenska a Čiech bude odhaľovať podoby našich očakávaní, aj to, ako úroveň ich naplnenosti vplýva na naše životy či prístup k iným ľuďom – od životného príbehu účastníka únosu v Angole až po riešenie problému plastov v oceáne.

Sledujte spolu s Diva.sk ďalší ročník TedxBratislava už v sobotu 3. júla od 15:00 do 18:00 hodiny v živom prenose z bratislavského Štúdia 23 a popri videách vybraných rečníčok a rečníkov tradične ponúkne umelecké vystúpenie, aj netradičné živé vstupy zo sprievodného programu v uliciach Bratislavy. Vo večerných hodinách sa uskutoční afterparty (v súlade s aktuálnymi pandemickými opatreniami).

Organizátori sa rozhodli uskutočniť podujatie online, keďže minulý rok museli prípravu TEDxBratislava pre pandemickú situáciu odložiť a ani začiatok tohto roka nevyzeral nádejne. Presunutý ročník však svojim fanúšikom vynahradia dvojnásobným množstvom zábavy s množstvom nových prvkov – a to nielen v čase konania podujatia, ale aj bezprostredne po ňom.

„Po rokoch sme sa vrátili opäť k začiatkom, definovaným jednoslovným názvom ročníka, ktorý vystihuje aktuálnu tému dneška, a tou sú pre nás tentoraz očakávania. Očakávanie totiž čaká, čo s nami spraví neočakávaná situácia a neraz nás ťahá za nos, keď sa naše očakávania nenapĺňajú. Neočakávaným paradoxom zároveň je, že sme ústrednú tému vybrali ešte pred vypuknutím celej koronovej situácie, avšak práve ňou získala téma ešte viac na aktuálnosti,“ vysvetľuje motivácie výberu témy jej autor Peter Jančár.

Samotný motív očakávaní bude premietnutý aj vo vizuálnom prevedení podujatia a divák môže počítať s tým, že jeho očakávania bude naštrbovať a prekračovať aj samotná realizácia prenosu. Má sa tak na čo tešiť. Organizátori s témou zároveň oslovili aj slovenské ilustrátorky Luciu Žatkuliakovú, Adelu Režnú, Nikolu Aronovú, Hedvigu Gutierrez a ilustrátorov Dávida Soboňa a Viliama Slaminku, ktorí svoje vnímanie očakávaní zhmotnili do ilustrácií, ktoré sú práve teraz na predaj v našom e-shope na tedxbratislava.sk/eshop.

A hoci sa tento rok organizátori rozhodli osloviť len lokálnych – slovenských alebo českých vystupujúcich, videá s nimi budú mať popri Bratislave aj pražský, či londýnsky domicil. Z prvých odhalených rečníkov sa diváci môžu tešiť napríklad na vystúpenie známeho lektora kritického myslenia Jána Markoša, ktorý ich prevedie témou etických dilem alebo psychiatričku Svetlanu Žuchovú a jej posolstvo o prežívaní ľudí, ktorí sú stratení vo vlastných emóciách a hľadajú pomoc.

Konferencia bude prebiehať v slovenskom jazyku, zaznie aj čeština a z dôvodu dlhodobej snahy tímu o sprístupňovanie myšlienok hodných šírenia čo najširšiemu publiku, bude simultánne tlmočená aj do posunkového jazyka.

Vstupenky na podujatie sú dostupné na: tedxbratislava.sk/tedxbratislava2021 za jednotnú cenu 11 eur, prístup k záznamu budú mať účastníčky a účastníci ešte aj po skončení a to 28 dní. V prípade, že nemajú chuť si podujatie pozrieť doma, pripravujú organizátori (tam, kde to epidemiologická situácia dovolí), aj takzvané Offline Spots.

Fotogaléria
TEDxBratislava 2021 Zdroj: TEDxBratislava

Súčasťou vstupenky je aj bezplatný vstup na všetky sprievodné aktivity, ktoré budú prebiehať určité dni v júli. V rámci Offline Spots sa tak všetci diváci môžu tešiť na afterparty, exkluzívnu vernisáž, diskusie a rôzne iné aktivity.

Konferenciu TEDxBratislava organizuje skupina dobrovoľníkov združená okolo najväčšieho a zároveň najstaršieho TEDx podujatia na Slovensku, TEDxBratislava. Popri hlavnej konferencii, organizovanej každoročne v júli, pripravujú počas roka aj menšie formáty Salon a Women so zámerom otvárať nevšedné témy a prinášať “myšlienky hodné šírenia”. V online podobe sa podujatie uskutoční po druhý raz.

Jednou zo spíkeriek minulého ročníka avšak ženskej odnože TEDxBratislava bola aj Bianka Urbanovská. Prečítajte si s ňou rozhovor a presvedčte sa, že aj budúci spíkri vám budú mať čo povedať.

Top
Diva.sk Bianka učí ženy brániť sa: Odporúča sa pôsobiť sebavedomo a byť asertívna - ale dá sa to?