Streda, 27. marec 2024

Cehlárik zvolil lepší variant ako NHL

Štefan Cebro Štefan Cebro 21.06.2021
TASR - Jaroslav Novák

Peter Cehlárik zrejme ani sám nedúfal, že návratová sezóna do Európy dopadne po individuálnej stránke až takto pozitívne. Najprv sa rozhodoval, kam povedú jeho kroky. Spravil skvele, keď si vybral cestu za kamarátom Marekom Hrivíkom do Leksandu.

Vydarený šampionát

Ten povyhrával vo švédskej SHL všetky individuálne ceny, ale nakoniec víťazne vzišiel zo sezóny jeho žilinskú súputník. Hrivík hral veľmi dobre aj na svetovom šampionáte, ale tam bol výraznejší Cehlárik. S jedenástimi bodmi v siedmich zápasoch sa zaradil medzi historicky najproduktívnejších Slovákov na turnaji. Dostal sa medzi smotánku, kde sú Miroslav Šatan či Žigmund Pálffy.

Pomohol Slovensku po ôsmich rokoch do štvrťfinále a sám sa zaradil medzi špičku turnaja, čo potvrdilo ocenenie pre najlepšieho útočníka MS. Po takomto ročníku si mohol Cehlárik vyberať, hovorilo sa o švajčiarskom Lausanne, spomínal sa návrat do zámoria, ktorý si želal aj krídelník, ale nakoniec prišlo vzhľadom na situáciu ešte niečo lepšie.

Zatiaľ čo Hrivík sa musel uspokojiť s „len“ priemerným Torpedom Nižný Novgorod, Cehlárik zarúbal najlepšie, ako sa dalo. Kontrakt podpísal s obhajcami Gagarinovho pohára Anavgardom Omsk. Víťaz KHL naznačil veľký záujem o Slováka už pred pár týždňami, keď na neho získal práva od Jaroslavľu. Lokomotiv ho kedysi draftoval do kontinentálnej ligy.

Vytrieskal najviac, čo sa dalo

Niekto si hovorí, že škoda NHL, ale povedzme si, prečo spravil čoskoro dvadsaťšesťročný útočník najsprávnejšie rozhodnutie a zo situácie „vytrieskal“ najviac ako sa dalo. Z ruských zdrojov presiakajú informácie o výške kontraktu. Ten by mal byť niekde okolo 620 tisíc dolárov. Keď si zoberieme ruské dane a možné bonusy k postupu do finále konferencie, či finále KHL, tak sa suma môže vyšplhať aj o 10, 20 percent vyššie. V zámorskej profilige by Cehlárik sotva dostal viac.

Ak však pridá hviezdnu sezónu v KHL, otvoria sa mu úplne iné obzory. Zoberme si príklad Čecha Dmitrija Jaškina. Výborne stavaný krídelník má síce v NHL odohraných ďaleko viac zápasov, ale brali ho, že už cesta späť bude veľmi ťažká. Jaškin však odohral dve parádne sezóny v Diname Moskva, vyhral cenu MVP a v 28 rokoch si vybojoval návrat do zámoria. Ruské zdroje hovoria, že Arizona mu ponúkla dvojročnú zmluvu v hodnote 3,6 milióna dolárov.

Po niečom podobnom určite túži tiež Cehlárik. Tým, že sa rozhodol teraz pre KHL, dostane sa z „pazúrov“ Bostonu. Bruins mohli ešte o rok predĺžiť agóniu. To znamená, že by ponúkli Žilinčanovi kvalifikačný kontrakt, čím by si na neho udržali práva. Pritom šanca na dres Bruins je v prípade Cehlárika takmer nulová. O rok mu bude môcť dať zmluvu hociktorý z klubov NHL bez toho, aby za neho musel obetovať hráča alebo draftové pozície vo výmene.

Preto verme, že Cehlárik napodobní sezónu z SHL či svetového šampionátu a výbornými výkonmi sa dostane medzi top hráčov KHL. 

TakUrčitee SMS
Keď ste sa dočítali až sem, mám jednu prosbu. Po ôsmich rokoch poctivej práce nebudem chodiť okolo vriacej kaše a na bránu vypálim z ťažkého uhla: Uchádzame sa o symbolický príspevok od toho najvernejšieho – nášho fanúšika. Takurčitee teraz môžete podporiť cez jednoduchú SMS na číslo 8866. Na oplátku viem sľúbiť, že v neobjektivite nepoľavíme a budeme písať najlepšie ako vieme aj ďalej. Budeme prinášať ďalší športovo-zábavný obsah, ktorý oceňujete už vyše sedem rokov. Aj vďaka vám bude naša forma ďalej stúpať. Stačí poslať SMS v tvare: TAKURCITEE na číslo 8866 a podporiť nás sumou 2 Euríčka, ktorú zaplatíte v najbližšej faktúre svojho mobilného operátora. Za kolektív pisálkov z celého športového srdiečka ďakujem. Telovýchovný vedúci.

Komentáre

Odoberajte nás

Prihláste sa do nášho newslettera