Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
21.06.2021 08:00

Na vodozádržné opatrenia je z eurofondov alokovaných 90 miliónov eur


Na archívnej snímke hasiči počas stavania protipovodňovej bariéry pri rieke Turiec vo Vrútkach 18. mája 2021. Snímka zdroj: (tasr).


V najbližších šiestich rokoch je na vodozádržné opatrenia z eurofondov alokovaných 90 miliónov eur. Opatrenia sa však musia robiť koordinovane, v súlade so zákonom a s riadnou kontrolou vodných stavieb. Uviedlo to tlačové oddelenie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR.


Envirorezort považuje vodozádržné opatrenia za dôležité. Deklaruje, že takéto opatrenia sa stavajú aj sa budú stavať. „Ide však o závažné rozhodnutia, ktoré zasahujú do prírody. Preto treba postupovať striktne profesionálne. Platí to aj v prípade hrádzok, ktoré sú potrebné, ale musia sa vybudovať technicky správne a v súlade so zákonom,” tvrdí tlačové oddelenie.

Pripomína, že stavať by sa nemalo v záplavových oblastiach a všade tam, kde sa voda pri povodni vylieva z riek. MŽP zároveň presadzuje zelené vodozádržné opatrenia v krajine. „Z európskych fondov na roky 2021 až 2027 rátame s alokáciou na tieto vodozádržné opatrenia zhruba 90 miliónov eur,” hovorí envirorezort.

Povodeň z mája v obci Rudno nad Hronom v okrese Žarnovica ukazuje, aké sú dôsledky, ak si obec alebo okresné úrady nesplnia svoje povinnosti, tvrdí MŽP. Chce preto, aby sa odbory starostlivosti o životné prostredie, ktoré sú dnes na okresných úradoch spadajúcich pod ministerstvo vnútra, vrátili pod jeho riadenie.

„MŽP sa obrátilo na Ministerstvo vnútra SR, aby zabezpečilo, že okresné úrady dohliadnu na to, aby si vlastníci a prevádzkovatelia všetkých vodných stavieb, na ktorých je potrebný technicko-bezpečnostný dohľad, riadne plnili svoje povinnosti,” tvrdí tlačové oddelenie. Doplnilo, že okresné úrady by tak využívali udeľovanie sankcií, ak si prevádzkovatelia a vlastníci nesplnia svoje povinnosti. „Podľa zákona o vodách okresný úrad môže v tomto prípade uložiť pokutu až do výšky 66 000 eur,” konštatuje.

Hrádzka v Rudne nad Hronom, ktorá sa pri povodni pretrhla, bola podľa Slovenského vodohospodárskeho podniku vybudovaná v rámci Programu revitalizácie krajiny a integrovaného manažmentu povodí SR v rokoch 2010 až 2012 za vlády Ivety Radičovej. MŽP nepozná presný počet hrádzok, ktoré boli vybudované na Slovensku za čias tejto vlády. Odhaduje však, že malých prehrádzok vybudovali stovky, väčších objektov by mohlo byť okolo 50. Hrádzka v Rudno nad Hronom patrila svojou výškou aj objemom medzi najväčšie.

Protipovodňové opatrenia sa realizovali v rokoch 2010 až 2012 z programu revitalizácie. Išlo na ne 33,9 milióna eur. Projekt sa zameriaval na zadržanie dažďovej vody v krajine, zmenu prístupu k hospodárskemu využívaniu krajiny, ako aj na celkové oživenie a obnovu poškodenej krajiny. Jeho hlavným cieľom mala byť minimalizácia rizika vzniku povodňových prívalových vĺn. Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) a MŽP za vlády Roberta Fica tento projekt skritizovali. Stavby sa mali realizovať bez stavebného povolenia, potrebnej dokumentácie a bez rozpočtu. Michal Kravčík, ktorý bol spoluautorom projektu, s kritikou a tvrdeniami nesúhlasil. 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.01.2017
Protipovodňové opatrenia na Neresnici čakajú na výzvu z eurofondov
Na riečke Neresnica vo Zvolene, ktorá sa počas prívalových dažďov často vylieva z koryta a ohrozuje nielen obyvateľov v tejto časti mesta, ale aj dopravu na ceste smerom na Krupinu, by sa v najbližších rokoch mali zrealizovať protipovodňové opatrenie.
viac
26.09.2017
Do roku 2021 pripravuje SVP protipovodňové stavby za 320 miliónov eur
Využiť možnosti financovania z posledného obdobia európskych štrukturálnych fondov či budovanie ďalších protipovodňových opatrení. To sú ciele, s ktorými do nasledujúceho obdobia vstupuje Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pripomínajúci si 20. výročie svojho založenia.
viac
04.11.2020
Lesníci sprístupnia Veľkú Javorinu výstavbou novej cyklotrasy
Najvyšší vrch Bielych Karpát – Veľkú Javorinu sprístupnia zo slovenskej i českej strany milovníkom cykloturistiky. Slovenskí a českí lesníci stavajú z eurofondov z oboch strán hranice na vrchol Veľkej Javoriny cyklotrasu.
viac
25.01.2021
Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte
Bratislavské Nové Mesto pripravuje revitalizáciu parku na Račianskom mýte. Cieľom projektu je naplnenie rozvojových plánov v oblasti prispôsobenia sa zmenám klímy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %