MojAndroid

Spoločnosti Google a Apple sa často navzájom inšpirujú vlastnými operačnými systémami a ich ekosystémami. V najnovšom prípade by mal systém Android dostať funkciu Find My, ktorá je známa z platformy iOS. Informáciu priniesol portál XDA-developers

V čom sa má nová funkcia líšiť od staršej funkcie Nájdi moje zariadenie?

Túto funkciu využíva napríklad lokalizačný prívesok Apple AirTag. Funkcia vytvára sieť z viac ako miliardy smartfónov Apple iPhone, vďaka čomu ho dokáže lokalizovať aj mimo dosahu Bluetooth. Google sa čoskoro chystá vytvoriť pre vlastný systém podobnú funkciu. Pokiaľ vám jej názov pripomína existujúcu funkciu Find My Device (Nájdi moje zariadenie), tak je tu jeden zásadný rozdiel.

Služba Nájdi moje zariadenie od Googlu sa spolieha len na dostupnosť internetového pripojenia, takže sa spravidla týka len smartfónov, smart hodiniek, tabletov alebo chromebookov. Je tiež nutné, aby tieto zariadenia boli spárované s vaším Google účtom. Bez dostupnosti internetového pripojenia je potom nemožné tieto zariadenia lokalizovať, pretože záznam o polohe môže obsahovať staršie dáta.

Náznaky novej funkcie sa objavili v kóde aplikácie Google služieb

V kóde beta verzie Google Play Services 21.24.13 komunita XDA-developers odhalila náznaky, že Google chce vytvoriť vlastnú gigantickú sieť pre lokalizáciu stratených zariadení. Komunite sa podarilo objaviť len niekoľko náznakov bez technického vysvetlenia, takže zatiaľ môžeme len odhadovať, ako bude novinka fungovať.

<string name="mdm_find_device_network_description">Allows your phone to help locate your and other people’s devices.</string>
<string name="mdm_find_device_network_title">Find My Device network</string>

Odhalený kód v aplikácii Google Play Service

Portál XDA-developers odhaduje, že akonáhle bude služba aktívna, tak sa vás pravdepodobne spýta, či chcete ponúknuť svoje zariadenie pre lokalizáciu stratených zariadení. K lokalizácii by sa malo pravdepodobne používať len Bluetooth, prípadne Wi-Fi. Kvôli ochrane osobných údajov pravdepodobne dôjde k zašifrovaniu odoslaných informácií o polohe zariadení nerozlúštiteľným identifikátorom.

Že sa vaše zariadenie využíva k lokalizácii cudzieho strateného zariadenia, tak ani nebude vedieť. Google si tak v podstate jednoduchou aktualizáciou svojich služieb vytvorí masívnu lokalizačnú sieť, ktorú bude môcť využiť pre nájdenie zariadení. Na množstvo ľudí to však pravdepodobne bude pôsobiť len ako ďalší nástroj Googlu, ktorý má umožniť monitorovanie ich aktivity.

Náš tip
Huawei MatePad T 10 Kids Edition je tabletom pre najmenších
21.6.2021

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+