Dobré noviny
Krištáľové krídlo získalo 13 slovenských osobností. Patria medzi nich aj Čekan či Martikán
TASR
TASR

Krištáľové krídlo získalo 13 slovenských osobností. Patria medzi nich aj Čekan či Martikán

Na snímke laureáti ocenenia Krištáľové krídlo 2020
Na snímke laureáti ocenenia Krištáľové krídlo 2020 — Foto: TASR/Jakub Kotian

Trinásť slovenských osobností z hospodárskej, vedeckej, kultúrnej, športovej a spoločenskej sféry získalo v nedeľu večer ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2020.

Bratislava 20. júna (TASR) – Trinásť slovenských osobností z hospodárskej, vedeckej, kultúrnej, športovej a spoločenskej sféry získalo v nedeľu večer ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2020. O nových laureátoch v deviatich kategóriách a dvoch mimoriadnych ocenení v 24. ročníku rozhodli odborné poroty a Veľká porota Krištáľového krídla. Záštitu nad podujatím prevzala prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Prvou ocenenou v priestoroch historického Šimák Zámku Pezinok bola v kategórii filantropia Eva Gažová, národná riaditeľka Špeciálnych olympiád Slovensko pre športovcov s intelektuálnym znevýhodnením, ktorá sa dlhodobo venuje dobrovoľníctvu a bojuje za práva znevýhodnených športovcov.

Martikán aj Bebjak

Pavol Jakubec si odniesol cenu v kategórii hospodárstvo. Jeho meno stojí za známymi potravinárskymi firmami pod strechou koncernu IDC Holding, ktorý sa vyprofiloval ako jedna z najväčších a najstabilnejších potravinárskych firiem na Slovensku s medzinárodným dosahom.

Herec, režisér, producent a scenárista Peter Bebjak získal ocenenie v kategórii divadlo a audiovizuálne umenie za film Správa, ktorý v roku 2020 Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) nominovala na Oscara.

Ocenenie v kategórii šport udelila porota Michalovi Martikánovi, prvému olympijskému víťazovi v novodobej histórii Slovenska. Vodnému slalomárovi sa podarilo získať medailu v individuálnej disciplíne na piatich olympiádach za sebou.

Ocenili aj Čekana a Klempu

V kategórii výtvarné umenie si ocenenie prevzali Jana Machatová a Peter Machata, tvorcovia autorského šperku, ktorí si svoj profil budujú aj v medzinárodných galériách vo Viedni či Paríži.

Dvojica Boris Klempa a Pavol Čekan, ktorá významne prispela v boji proti pandémii COVID-19 na Slovensku vývojom série certifikovaných PCR testov na detekciu vírusu SARS-CoV-2, získala Krištáľové krídlo v kategórii medicína a veda. Ocenenie im patrí za aktívnu účasť na kontrole šírenia vírusu pomocou testovania a darovania testov pre spoločnosť a za významný podiel na odbornom informovaní verejnosti o problematike pandémie.

Viac si môžete prečítať na ďalšej strane.

Časť 1 / 2

Už ste čítali?