Suchá pokožka až ekzémy sú trápením: Ktoré potraviny ich môžu pomôcť zmierniť?

Fotogaléria
Trápia vás ekzémy a suchá pokožka? Zdroj: iStockphoto

Trápia vás ekzémy? Potom vás určite bude zaujímať informácia, že niektoré potraviny dokážu zmierniť zápalovú reakciu, ktorá vyvoláva suchú, svrbiacu a šupinatú pokožku. Ktoré to sú?

Chronické a dlhodobé zápalové stavy kože, ako je ekzém, vyvolávajú svrbenie, pokožka je suchá a bolestivá. Dnes ekzémom trpí takmer každé piate dieťa a zhruba 1 z 12 dospelých. Pripisujú sa na ňom chemikálie z prostredia, ale aj životný štýl a potraviny, ktoré konzumujete.

I keď vaša strava nemusí byť príčinou ekzémov, ak si do jedálnička pridáte niektoré jedlá, môžu vyvolať vzplanutie ekzému a nové lézie. Objavia v priebehu niekoľkých minút alebo hodín po jedle. Preto je dôležité sledovať výskyt ekzému aj v súvislosti s tým, čo jete.

Fotogaléria
Trápia vás ekzémy a suchá pokožka? Zdroj: iStockphoto

Našťastie, existujú aj dostupné spôsoby, ako ekzém zmierniť:

Probiotiká

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré pomáhajú imunitnému systému a zabraňujú rastu škodlivých baktérií v črevách. Pomáhajú ich tak udržiavať zdravé. Existuje veľa rôznych druhov probiotík, najbežnejšie významné kmene sú Lactobacillus a Bifidobacterium. Okrem toho výskumy potvrdili, že prítomnosť väčšieho množstva probiotických baktérií v črevách ochraňuje pokožku pred atopickou dermatitídou (ekzémom).

Dve základné príčiny ekzému sú imunitná dysfunkciou a zápal, práve tieto problémy probiotiká riešia.

Do stravy ich zahrniete jednoducho – nachádzajú sa v jogurtoch, v kefíroch na vodnej báze, v surových syroch. Probiotiká obsahujú aj fermentované sójové výrobky ako natto, tempeh a miso, fermentovaný čaj z kombuchy, kvasená zelenina.

Prebiotiká

Mnohí si ich mýlia s probiotikami, avšak nie je to to isté. Kyselina v žalúdku je veľmi silná a zabíja veľké množstvo dobrých baktérií, ktoré konzumujete každý deň. Prebiotiká pôsobia ako hnojivo, ktoré živí dobré baktérie hrubého čreva, aby sa mohli množiť.

Sú to sacharidy, ktoré telo nedokáže stráviť. Tieto nestrávené sacharidy prechádzajú tenkým črevom a kŕmia probiotické baktérie. Zároveň chránia pred črevnými infekciami a taktiež zlepšujú priebeh niektorých zápalových stavov vrátane ekzémov.

Prebiotickú vlákninu získame prostredníctvom fazule a strukovín, vynikajúcimi zdrojmi prebiotík sú topinambur, pór, šalotka, čakanka, špargľa, huby, cesnak a cibuľa. Probiotiká fungujú aj bez prebiotík, ale vďaka probiotikám sú účinnejšie a odolnejšie voči žalúdočnej kyseline. Zahrňte do stravy viac obilnín, aby ste zvýšili účinnosť probiotík.

Kapustová zelenina

Hnacím motorom pri tvorbe ekzémov je zlá funkcia pečene. Je zodpovedná za filtrovanie krvi pochádzajúcej z tráviaceho traktu, predtým ako sa dostane do zvyšku tela. Ak je však pečeň preťažená toxínmi alebo bojuje so zápalovými stavmi z potravín, ktoré jete, nefunguje tak, ako by mala. Keď škodlivé látky nedokáže z potravy vylúčiť, musíme ich vylúčiť z tela inými spôsobmi, zvyčajne kožou.

Diva.sk 4 kožné ochorenia, ktoré sa často zamieňajú, ako si ich nepomýliť? Toto treba sledovať

Teda v skratke – toto hromadenie toxínov v tele vyvoláva zápal, ktorý sa môže prejaviť ekzémom. Aby ste pečeni pomohli, zaraďte do stravy viac potravín, ktoré sú šetrné k pečeni, ako je napríklad kapustová zelenina. Okrem toho obsahuje glutatión, ktorý udržiava zápalovú reakciu tela v normále.

Kapustová zelenina pomáha pečeni produkovať detoxikačné enzýmy, čo umožňuje jej optimálne fungovanie, vyvažuje tráviaci systém a zmierňuje zápaly, ktoré môžu viesť k ekzémom. Je tiež vynikajúcim zdrojom folátov a vitamínu K, E a chlorofylu, ktorý zmierňuje zápaly a množenie škodlivých baktérií. Čím je zelenina zelenšia, tým má viac chlorofylu. Zaraďte do jedálnička rôzne druhy kapusty: biela, zelená, čínska, červená, kel, pak choi, repu, brokolicu, karfiol, ružičkový kel.

Kurkuma

Kurkuma je korenie bežne používané v ázijských potravinách. Má pikantnú, horkú chuť a často sa používa na dochutenie alebo zafarbenie karí korenia, horčice, masla a syrov.

Kurkumín dodáva kurkume žiarivo žltú farbu. Toto super korenie má dlhú históriu použitia v ájurvédskej medicíne ako liečivo. Obnovuje zníženú hladinu glutatiónu, antioxidantu, ktorý pomáha posilňovať imunitný systém a pomáha pri autoimunitných poruchách vrátane ekzémov. Má protizápalové a antioxidačné vlastnosti.

Vitamín D

Vitamín D hrá dôležitú úlohu pri mnohých zdravotných stavoch. Ovplyvňuje hneď niekoľko systémov v tele, vrátane imunity. Tvorí sa v koži ako reakcia na slnečné žiarenie. Nájdete ho tiež v potravinách, najmä v mastných rybách, vajciach, mliečnych výrobkoch.

Výskum publikovaný v roku 2018 ukázal, že vitamín D hrá dôležitú úlohu aj pri znižovaní zápalu reguláciou tvorby zápalových cytokínov a imunitných buniek, ktoré sú prospešné pri prevencii mnohých chorôb súvisiacich s imunitou, vrátane ekzémov.

Diva.sk Aj slávne ženy sú ženy ako my a mnohé trápi časté kožné ochorenie: Ako s ním bojujú?