Dnes bude cez +35 °C. Popoludní schladia horúce Slovensko aj búrky

Peter Minárik

Začiatok nového týždňa bude na Slovensku v znamení horúceho a postupne aj búrlivého počasia. Teploty by počas dnešného dňa mali stúpať vysoko, no popoludní sa začnú objavovať búrky, ktoré by mohli byť intenzívnejšie.

Do našej oblasti už niekoľko dní prúdi veľmi teplý vzduch od juhu, ktorý zapríčiňuje aktuálne veľmi horúce počasie. Do našej oblasti sa totiž dostáva mimoriadne teplý vzduch až z Afriky po zadnej strane tlakovej výše, ktorej stred sa nachádza nad centrálnym Stredomorím.

Vďaka tomuto teplému vzduchu stúpajú teploty na našom území poriadne vysoko až k hranici +35 °C, no tú sme ešte neprekonali. Najteplejšie bolo podľa dát SHMÚ včera v Senici, kde sa teplota dostala na +34,6 °C.

Už dnes až cez +35 °C

Dnes by malo byť na našom území teplejšie ako v priebehu víkendu. Teploty by na mnohých miestach nášho územia mali stúpať nad hranicu +30 °C, no na západnom Slovensku by teploty mohli stúpať až k hodnote okolo +36 °C.

Počas dnešného dňa by tak malo byť teplejšie ako počas víkendu a slnečné lúče a teplo by mali prehriať a labilizovať vzduch, čo pripraví vhodnú pôdu pre búrky.

Búrky udrú popoludní

Už počas popoludnia by sa mala začať na našom území vytvárať kopovitá oblačnosť z ktorej sa v priebehu dňa začnú v horských oblastiach tvoriť prehánky, či búrky.

Búrky by mali byť sprevádzané krátkodobými, no intenzívnymi lejakmi a vyskytnú sa predovšetkým vo východnej časti stredného Slovenska a v západnej časti východného Slovenska.

Ďalšia vlna búrok sa na našom území očakáva popoludní, no tu je pravdepodobnosť nižšia. Búrková činnosť sa začne vytvárať v oblasti Rakúska a postupne by mali búrky doraziť aj nad západné Slovensko. Stále tu však panuje neistota, či sa tak reálne aj stane. Nad našou oblasťou sa totiž bude nachádzať nevýrazný studený front.

Každopádne riziko silnejších búrok na západnom Slovensku je tu pomerne vysoké, tak si v priebehu dnešného dňa dajte pozor. Búrky sa začnú objavovať aj v ďalších dňoch.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd