Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ako rozoznať zrelý melón aj keď je vcelku? Takto si vyberiete ten najsladší!
Zdielať na

Ako rozoznať zrelý melón aj keď je vcelku? Takto si vyberiete ten najsladší!

Zdroj: Profimedia

Aj vám sa už stalo, že ste sa tešili na sladký a osviežujúci melón, ale keď ste ho rozrezali a ochutnali, boli ste sklamaní? S týmito fintami si už vždy vyberiete ten správny!

Pri kúpe melónu sa vám môže ľahko stať, že bude buď nezrelý a málo sladký, alebo naopak, prezretý s nepríjemnou chuťou. Nekupujte “mačku vo vreci” a naučte sa rozoznať, kedy je najlepší.

Super tipy nielen do záhrady sa dozviete v relácii Nová záhrada vždy v nedeľu o 15:45 na JOJke!

​Ako rozoznať správne zrelý melón?

Dajte aj na prvý pohľad a dobre si obzrite, ako melón vyzerá. Mal by byť symetrický, bez prasklín či mäkkých častí. Rôzne poškodenia sa zvyčajne prejavia kvôli nedostatku vlahy a extrémnemu slnečnému žiareniu, čo ovplyvňuje aj ich chuť. Všímajte si aj ďalšie znaky.

1. Čím ťažší, tým sladší

Zrelý melón obsahuje až 92 % vody, čiže ak by ste ho dali do vedra s vodou, mal by plávať na hladine. Na trhu sa to skúšať nedá, ale môžete si porovnať dva približne rovnako veľké melóny. Ten ťažší, bude sladší.  

2. Zafarbenie a stonka

Zrelý melón by mal mať tmavo zelenú matnú farbu. Lesklejšie melóny majú menej sladkú chuť. Nezľaknite sa, ak má melón z jednej strany žltú plochu. Znamená to, že zrel dostatočne dlho, ak je plocha tmavo žltá, bude melón najsladší. Ak je melón úplne rovnomerne zafarbený a nemá žiadnu žltú plochu, bol pravdepodobne vybratý príliš skoro. Všimnite si aj miesto, kde bola stonka. Prirodzene dozretý melón by ju mal mať vyschnutú ale miesto okolo by malo byť úplne tvrdé.

3. Zaklopkajte naň

Ak si stále nie ste istí, či je melón dostatočne zrelý, dvihnite si ho k uchu a poklopkajte po ňom. Ak budete počuť výrazný zvonivý zvuk, plod je najlepšej kvality. Ak sa ozve nevýrazný zvuk, ktorý sa nerozširuje, vyberte si radšej iný.

Profimedia

Ako je to pri žltom melóne?

Zrelosť žltých melónov prezrádza ich vôňa, preto si bez obáv k melónu pred kúpou privoňajte. Čím voňavejší je, tým bude aj sladší a bude chutiť lepšie. Naopak, ak ho budete cítiť len veľmi slabo, nie je dostatočne dozretý.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie