Príspevok pri narodení dieťaťa: Za akých podmienok ho môžeš dostať?

Príspevok pri narodení dieťaťa: Za akých podmienok ho môžeš dostať?

S príchodom nového člena do rodiny sa všetko mení. Odrazu náš čas vypĺňa malé bábätko a celý deň sa točí okolo neho. Takáto starostlivosť niečo stojí a vy tak kupujete donekonečna plienky, oblečenie a množstvo iných potrebných vecí. Na štart sa vám preto určite zíde finančná injekcia, ktorú ponúka štát novopečenej mamičke v podobe Príspevku pri narodení dieťaťa.

Ako tento príspevok vybaviť, aká suma vám môže prilepšiť rodinný rozpočet? Má naň nárok každá mamička na materskej dovolenke?

Odporúčame: Materská dovolenka v kocke: Čo všetko urobiť, aby materské prišlo?

prídavky na bábätko

Zdroj: Shutterstock®

Kto má nárok na Príspevok pri narodení dieťaťa?

Príspevok pri narodení dieťaťa je štátnou sociálnou dávkou, rovnako ako rodičovský príspevok či prídavok na dieťa. Štát túto dávku poskytuje novopečeným mamičkám na zabezpečenie potrieb pre bábätko, ktoré sú dôležité. Nárok na príspevok má predovšetkým matka, ktorá dieťa porodila. Vo výnimočnom prípade má právo na príspevok aj otec dieťaťa, ak matka dieťaťa zomrela alebo mu bolo dieťa zverené do osobnej starostlivosti či iné prípady.

Pozri aj: Čakáš bábätko? Nekupuj zbytočnosti – toto budeš naozaj potrebovať

príspevok pri narodení dieťaťa

Zdroj: Shutterstock®

Kedy môžete o Príspevok pri narodení dieťaťa požiadať?

Pozor, žiadosť o príspevok je možné podať až po určitom období a za určitých podmienok. Príspevok bude žiadateľovi udelený v prípade predloženia lekárskeho potvrdenia, ktoré hovorí o tom, že sa dieťa dožilo najmenej 28 dní. Žiadateľ musí mať zároveň trvalý pobyt na Slovensku. Dávka sa poskytuje jednorázovo a pri dvojičkách a viacerčatách vzniká nárok na príspevok pre každé dieťa zvlášť.

Aká je výška Príspevku pri narodení dieťaťa?

Výška príspevku pri narodení dieťaťa aktuálne predstavuje sumu 829,86 €. Túto sumu čerstvá mamička dostane v prípade, že ide o dieťa narodené z prvého až tretieho pôrodu. Ak však ide o vaše štvrté dieťa, príspevok vám bude vyplatený v sume 151,37 €.

Pozri aj: Kvalitný spánok bábätka? Základom je spánková hygiena

žiadosť o príspevok

Zdroj: Shutterstock®

Ako si o Príspevok pri narodení dieťaťa požiadať?

Žiadosť o príspevok je potrebné podať na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny písomnou formou alebo elektronicky s podpisom. Čo v prípade, ak sa dieťa narodí mimo Slovenskej republiky? Má takéto dieťa, respektíve jeho zástupca nárok na príspevok? Ak v čase podania žiadosti nemá dieťa vydaný slovenský rodný list, k žiadosti je potrebné priložiť úradný preklad vydaného rodného listu. K žiadosti sa prikladá aj vyhlásenie o bydlisku. Tlačivá sú dostupne na úrade alebo si ich môžete stiahnuť na stránke úradu.

Inšpiruj sa: Monitor dychu bábätka – dobrý sluha alebo zlý pán?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

3 komentáre

Ľubica Šťastná 22.06.21 05:46

ĽŠ
karma
100.00

Dôležité informácie.

  • 1
Odpovedať

Mária Reibergerová 22.06.21 07:24

MR
karma
114.00

je super, že sa venujete aj takýmto témam

  • 1
Odpovedať

Zdenka Sabanošová 22.06.21 21:24

ZS
karma
100.00

Dobré rady

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní