Viceguvernér Ódor: Pri dôchodkoch sa učme od úspešných, nie garantovať nulu (podcast)
21.6.2021 06:20
akt. 20.08.2021 10:34

Viceguvernér Ódor: Pri dôchodkoch sa učme od úspešných, nie garantovať nulu (podcast)

7fotiek v galérii
Ľudovít Ódor Zdroj: Branislav Wáclav/Aktuality.sk
Uložiť článok
Vyše milión šesťstotisíc sporiteľov, čo je viac ako polovica všetkých pracujúcich na Slovensku, prekročených jedenásť miliárd naakumulovaných eur a v garantovaných, a teda menej výnosných fondoch až 65 percent úspor. Taký stav hlási Asociácia dôchodkových správcovských spoločností zo začiatku minulého týždňa.

Jožo a Fero, virtuálni priemerní Slováci. Pričom ten druhý žije v „paralelnom vesmíre,“ ktorým má byť Slovensko s moderným druhým pilierom.

Ak by prvý po štyridsiatich rokoch dostával mesačne k štátnemu dôchodku stovku, ten druhý ešte o 133 eur viac.

Alebo iný príklad: Ak by súkromné dôchodkové úspory Slovákov zhodnocoval Nový Zéland, dôchodková asociácia by dnes nepísala o jedenástich, ale o vyše dvadsiatich miliárdách. Pohľady Ľudovíta Ódora, viceguvernéra národnej banky.

Vypočujte si náš podcast Ráno Nahlas:

Štát by mal podľa neho garantovať, aby súkromné dôchodkové účty slušne zarábali aj bez aktívneho zasahovania ich majiteľov. „Je potrebné systém nastaviť tak, aby aj keď človek neurobí žiadne aktívne osobné rozhodnutia, tak by tá investičná stratégia bola preňho dobre zvolená,“ tvrdí.

S Ľudovítom Ódorom sa pozrieme na návrh ústavného zákona o dôchodkovom systéme u nás.

Moderuje Jaroslav Barborák.

Všetky naše podcasty nájdete na jednej stránketu . Na odber všetkých nových dielov sa môžete prihlásiť ceziTunesGoogle Podcasts  alebo Spotify . Sledujte nás aj na facebookovej stránke Podcasty Aktuality.sk  alebo na Instagrame

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.