Úvod ZO ZAHRANIČIA Čiernohorský minister spravodlivosti spochybnil Srebrenicu ako genocídu, parlament ho odvolal

Čiernohorský minister spravodlivosti spochybnil Srebrenicu ako genocídu, parlament ho odvolal

Vladimir Leposavič. (Foto: archív)

Poslanci čiernohorského parlamentu odhlasovali odvolanie tamojšieho ministra spravodlivosti Vladimira Leposaviča v súvislosti s jeho vyjadreniami o masakre v Srebrenici z roku 1995, ktoré v krajine vyvolali politickú krízu. Iniciatívu čiernohorského predsedu vlády Zdravka Krivokapiča za jeho odvolanie podporilo 43 poslancov, 27 bolo proti a desať sa hlasovania zdržalo.

Leposavič, ktorý je blízky srbskej pravoslávnej cirkvi a považuje sa za prosrbského politika, v marci tohto roka povedal, že by uznal zabíjanie v bosnianskej enkláve Srebrenica za genocídu len vtedy, keby to bolo “jednoznačne určené”.

Leposavič, ktorý bol vo funkcii ministra spravodlivosti a ľudských a menšinových práv, sporné vyjadrenia o Srebrenici povedal v parlamente v rámci odpovede na otázku zo strany poslancov z radov socialistov, ktorí sú prvýkrát v histórii Čiernej Hory v opozícii. Napriek búrlivej polemike, ktorú jeho komentáre vyvolali, odmietol odstúpiť a získal podporu bloku proruských a prosrbských poslancov.

Premiér Krivokapič uviedol, že ministrovo odvolanie bolo jedinou cestou k budovaniu občianskej spoločnosti v krajine a snahe o európsku integráciu. Čiernohorský parlament odvolávania Leposaviča prijal aj rezolúciu, ktorou ostro odsúdil genocídu v Srebrenici a “zakázal” verejné popieranie tohto zločinu, aj keď dokument je vlastne politickým vyhlásením bez právnej sily a možnostisankcií.

Údajná masakra zhruba osemtisíc moslimských mužov a chlapcov bosnianskosrbskými jednotkami na konci občianskej vojny v Bosne bola medzinárodnými sudcami vyhlásená za genocídu. Mnoho Srbov v regióne toto označenie odmieta a tvrdí, že bývalý bosnianskosrbský veliteľ Ratko Mladič, ktorého sa genocídu odsúdili, iba bránil svoj ľud.

Už niekoľko rokov sa v nezávislých médiách objavujú informácie, že obvinenie Srbov z údajnej masakry v Srebrenici je mediálny podvod, ktorý vytvorila a živí ho západná propaganda. Okrem iných to tvrdí aj srbská spisovateľka a bojovníčka za ľudské práva, Ljiljana Bulatovičová, ktorá zverejnila svedectvo s dôkazmi, potvrdzujúcimi, že Srebrenica je produkt západnej propagandy.