MOT: Týchto 8 áut neprejde často ani prvou STK!

Aj britskí motoristi musia chodiť na technické kontroly. Databáza ich výsledkov potom dáva odpoveď na to, ktoré autá vykazujú najväčšiu a, naopak, ktoré najmenšiu spoľahlivosť. Teraz sa pozrieme na neslávny chvost rebríčka. Ide totiž o osem áut, ktoré často nezvládnu ani prvú prehliadku.

21.06.2021 05:00
debata (36)
Britskí motoristi navštívia tamojšie stanice... Foto: MOT
MOT - technické kontroly Britskí motoristi navštívia tamojšie stanice technickej kontroly MOT prvýkrát po troch rokoch. Práve z prvej prehliadky vychádza náš rebríček najmenej spoľahlivých modelov.

Štatistiky spoľahlivosti sú rôzne. Hodnotenia buď vychádzajú zo skúseností zákazníkov, ako napríklad pri prieskumoch J.D. Power, poisťovní, ktoré si sledujú náklady na pozáručné opravy poistených áut, alebo z údajov staníc technickej kontroly. Najznámejší je v tomto smere nemecký rebríček TUV Report. Lenže podobný majú aj Briti. O tamojšie technické prehliadky sa stará sieť kontrol MOT. Tamojší motoristi ich musia prvýkrát navštíviť po troch rokoch od kúpy nového auta, a potom nasleduje pravidelná technická kontrola každý rok. A keďže aj MOT spracováva podrobné analýzy, máme tu ďalšiu relevantnú štatistiku spoľahlivosti.

Tentoraz zverejnil MOT osem najviac problémových áut, teda tých, ktoré majú najväčší podiel exemplárov neúspešných na tamojších STK. Výpovedná hodnota je o to vyššia, že ide o zánovné vozidlá s vekom len troch rokov, ktoré sa dostavia na technickú kontrolu prvýkrát. Povedali by ste si, že trojročné auto by s „STK“ problém mať nemalo. O to viac, že pri takých mladých vozidlách nehrá ešte zásadnú rolu fakt, či ide o firemné autá s vysokým nájazdom kilometrov ani to, či mali dostatočnú servisnú starostlivosť zo strany majiteľov, keďže navštevujú garančné prehliadky výrobcu.

TUV - kontrola vozidiel Čítajte viac TÜV Report: Toto je 15 najmenej spoľahlivých 3-ročných áut

Jednoducho, trojročné auto by malo prejsť technickou kontrolou ako nôž maslom. Lenže pre týchto osem to neplatí. Z britských kontrol MOT ich „vyletí“ približne 20 %, z tých, ktoré sa na ne dostavia. Teda každý piaty exemplár. To naozaj nie je dobrá vizitka. A keďže britský automobilový trh je s výnimkou pravostranného riadenia podobný tomu z kontinentálnej Európy, výsledky sú zaujímavé aj pre nás. Osmička najhorších sa ale zasa až tak nelíši od štatistík nemeckého TUV Reportu. Nájdeme tu tradičné „čierne ovce“.

Napríklad VW Touran so Seatom Alhambra. Kontrolou neprejde približne 21 % z nich. Spoločnosť im robí aj ďalšie MPV – Ford Galaxy, hoci s Alhambrou už nezdieľa spoločnú platformu, tak ako v minulosti. Reputáciu si však nedokázal napraviť ani s materskou technikou. Stále na STK uviazne 19 % kusov. Nemeckej produkcii nerobí dobré meno ani kupé VW Scirocco. No a zvyšok patrí Francúzom, vrátane prvého miesta tejto negatívnej štatistiky, kde tróni Renault Mégane s 23 percentami neúspešných, nasledovaný Citroënom C4 Picasso, Renaultom Clio a Citroënom C3. Ak teda túžite po týchto autách, buďte pripravení na potenciálne problémy.Alebo dajte radšej prednosť iným.

1. Renault Mégane – 23 % neúspešných

Renault Mégane Foto: Renault
Renault Mégane - 2016 Renault Mégane

2. VW Touran – 21,7 % neúspešných

VW Touran Foto: Volkswagen
VW Touran - 2016 VW Touran

3. Seat Alhambra – 21 % neúspešných

Seat Alhambra Foto: Seat
Seat Alhambra - 2016 Seat Alhambra

4. Citroën C4 Picasso – 19,9 % neúspešných

Citroën Grand C4 Picasso Foto: Citroën
Citroën Grand C4 Picasso - 2016 Citroën Grand C4 Picasso

5. VW Scirocco – 19,6 % neúspešných

Volkswagen Scirocco Foto: Volkswagen
Volkswagen Scirocco R Volkswagen Scirocco

6. Ford Galaxy – 19,0 % neúspešných

Ford Galaxy Foto: Ford
Ford Galaxy - 2016 Ford Galaxy

7. Renault Clio – 18,8 % neúspešných

Renault Clio Foto: Renault
Renault Clio - 2019 Renault Clio

8. Citroën C3 – 18,3 % neúspešných

Citroen C3 Foto: Citroen
Citroen C3 - 2016 Citroen C3
AAA Auto - autobazár Čítajte viac TÜV: Týchto starých a lacných áut sa naozaj báť nemusíte

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #spoľahlivosť áut #MOT
Články podľa značiek