Európu zasiahli tornáda. Zranili 17 ľudí a poškodili desiatky domov

Peter Minárik

Uplynulý víkend priniesol do oblasti Európy silné búrky, pričom predovšetkým v západnej Európe boli búrky výrazné. Priniesli desiatky tisíc bleskov a extrémne sprievodné javy.

Európu sužuje vlna búrok a nepriaznivého počasia, ktoré trápi hneď viaceré regióny. Na našom území zatiaľ vyčíňanie počasie nepociťujeme, nakoľko do našej oblasti prúdi veľmi teplý vzduch od juhu. Západne od nás sa však v teplom vzduchu nachádza studený front, ktorý prináša búrky.

Búrky počas uplynulého víkendu boli predovšetkým v západnej Európe, ako aj v Nemecku veľmi intenzívne a priniesli aj niekoľko tornád, ktoré zranili desiatky ľudí.

Tornáda sa počas uplynulého víkendu vyskytli v Španielsku, vo Francúzsku, či v Belgicku. Ako vidieť na mape, tak bolo zaznamenaných a potvrdených celkovo 7 tornád.

Najsilnejšie tornádo sa vyskytlo v Belgicku

Za uplynulé hodiny došlo k najvážnejšiemu incidentu v Belgicku. V noci zo soboty na nedeľu zasiahlo mestečko Beauraing tornádo, ktoré zranilo niekoľko ľudí a poškodilo desiatky domov.

Tornádo v tomto belgickom meste napáchalo najväčšie škody, nakoľko zosadlo priamo do obývanej oblasti. K najvážnejšiemu incidentu došlo na terase v jednej z reštaurácii, kde tornádo zrovnalo so zemou tamojšiu terasu.

Práve tento incident si vyžiadal najviac zranených. Celkovo v tomto meste zaznamenali 17 zranených a 92 poškodených domov.

Udreli stovky tisíc bleskov

Uplynulý víkend bol mimoriadne búrlivý predovšetkým vo Francúzsku, v Nemecku a v oblasti Beneluxu. Počas soboty udrelo nad Európou zhruba 175 000 bleskov, no za včerajší deň udrelo až takmer 270 000 bleskov.

Silné búrky sa v priebehu tohto týždňa presunú ďalej smerom do oblasti strednej Európy, kde budú taktiež úradovať mimoriadne silné búrky a to vrátane nášho územia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd