Vyberáme zavinovačku pre novorodenca – aké sú rozdiely medzi zavinovačkou do autosedačky, zavinovačkou s výstužou či na leto?

Petra Lyžičiarová Téma
11. mája 2022 0

Zavinovačka pre novorodenca je vec, na ktorú mnohé mamičky nedajú dopustiť. Ak si pripravujete výbavičku pre bábätko a neviete si dať rady, akú zavinovačku, a či vôbec nejakú, máte vybrať, ste na správnom mieste. Bábätko po narodení potrebuje pomoc pri termoregulácii, ale tiež potrebuje pocit pohodlia a bezpečia. A práve toto všetko by mu mala kvalitná zavinovačka poskytnúť. Zavinovačka pre novorodenca totiž pripomína prostredie v maternici – dieťatku pomáha upokojiť sa a zaspať.

Ak sa chcete dozviedieť, aké rôzne druhy zavinovačiek môžete na trhu nájsť, aké sú medzi nimi rozdiely, v čom spočívajú ich výhody a nevýhody, prečítajte si náš článok. Nájdete v ňom všetky dôležité informácie a dozviete sa aj o tom, prečo niektoré mamičky zavinovačky odmietajú a iné si nevedia predstaviť fungovať bez nich.

💡 Pri výbere zavinovačky sa môžete nechať inšpirovať nasledujúcimi produktami:

MUSHIE Mušelínová zavinovačka z organickej bavlny Fall Yellow
19,95 €
EKO Zavinovačka bavlnená s potlačou a kokosovým vnútrom Mustard Yellow
24,00 €
MOTHERHOOD Zavinovačka Zip&Swaddle Blue Classics 2,5-5kg
32,60 €
KIKKO Zavinovačka bambusová Colours 120×120 (1 ks) – ocean blue
16,00 €
T-TOMI – Rýchlozavinovačka MINKY, white / grey stars
12,31 €
Zavinovačka Albero Mio – TROPICS
14,00 €
Zavinovačka Scarlett Grisi – viac farieb
15,00 €
Eva Kiedroňová Perová zavinovačka Dráčik perová výplň
67,99 €

Pozrieť ďalšie

 

Podľa čoho vybrať zavinovačku pre novorodenca?

Zavinovačka pre bábätko je na prvý pohľad jednoduchá vec a pre nezasväteného môžu všetky zavinovačky pôsobiť rovnako. Pravdou však je, že na trhu natrafíte na rôzne typy zavinovačiek pre novorodenca. Okrem klasickej zavinovačky sa veľkej obľube tešia perové zavinovačky s vankúšikom a mnoho mamičiek dáva prednosť tzv. rýchlozavinovačkám. Nájsť však môžete aj zavinovačku do autosedačky, resp. do vajíčka, zavinovačku s výstužou, ale i bez nej. Pozrime sa teda na to, čo všetko by ste pri výbere zavinovačky mali zohľadňovať.

 

Typy zavinovačiek pre novorodenca

Najskôr si poďme posvietiť na to, aké typy zavinovačiek pre novorodencov na trhu vlastne môžete nájsť.

⭐ Klasická zavinovačka

Pri pojme zavinovačka pre novorodenca si väčšina z nás predstaví práve takúto klasickú zavinovačku. Je zvyčajne vyrobená z bavlny, ktorá je jemná a príjemná aj pre najmenšie bábätká. Keďže ide o prírodný materiál, je priedušná a napomáha termoregulácii.

Klasická zavinovačka má tvar štvorca a dieťatko sa v nej fixuje tak, že sa zavinovačka uviaže šnúrkami. No a práve zaväzovanie môže byť pre niekoho nevýhodou, keďže to zvyčajne chce trochu cviku.

Klasická zavinovačka pre novorodenca je zvyčajne vybavená aj výstužou, ktorú je možné vybrať a oprať. Samozrejme, výstuž môžete používať podla toho, aké je aktuálne počasie. V teplých letných mesiacoch vám postačí aj zavinovačka bez výstuže. S týmto typom zavinovačky sa mamičky stretnú vo väčšine pôrodníc. Ich výhodou je dobré upevnenie dieťatka, s ktorým sa potom jednoduchšie manipuluje. Túto zavinovačku by ste mali používať maximálne do tretieho až štvrtého mesiaca života vášho dieťatka. 

Klasická zavinovačka s viazaním

Klasická zavinovačka vo sviatočnom prevedení vhodná na krst

 

⭐ Rýchlozavinovačka

Tento typ zavinovačky je medzi mamičkami veľmi obľúbený, pretože sa jednoducho a rýchlo zapína, zvyčajne na suchý zips. Nemusíte sa teda trápiť s viazaním šnúrok ako pri klasickej zavinovačke. Nájsť môžete aj zavinovačky s kokosovou výstužou, ktoré sú v oblasti chrbátika spevnené, čo umožňuje lepšiu manipuláciu so zavinutým dieťatkom.

Rýchlozavinovačky sú zvyčajne vyrobené z tenkých materiálov, a tak poslúžia hlavne v teplejšom období.  Mnohé mamičky preto kombinujú rýchlozavinovačku a klasickú zavinovačku.

Menšou nevýhodou rýchlozavinovačky môže byť zapínanie na suchý zips – dajte si pozor, aby ste pri odopínaní dieťatko zvukom suchého zipsu nezobudili a tiež dbajte o to, aby sa dieťatko na zipse nepoškriabalo.

Rýchlozavinovačka

Rýchlozavinovačka

 

⭐ Sviatočná zavinovačka

Na špeciálne príležitosti si môžete zadovážiť sviatočnú zavinovačku, ktorá je v podstate klasickou zavinovačkou alebo rýchlozavinovačkou s elegantným a slávnostným motívom, často zdobená čipkou alebo saténom. Najčastejšie využívajú rodiča takéto zavinovačky na krst, prípadne aj na rodinné oslavy. Jediné, čím sa zavinovačka na krst líši od tej klasickej, je jej vzhľad.

 

⭐ Univerzálna zavinovačka

Stretnúť sa môžete aj s takzvanou univerzálnou zavinovačkou, ktorá má viacero spôsobov využitia. Poslúžiť vám môže napríklad ako deka, osuška či clona na kočík.

 

⭐ Zavinovačka do autosedačky

Zavinovačka do vajíčka alebo do autosedačky je v podstate rýchlozavinovačkou s otvormi pre bezpečnostné pásy. Môžete ich používať nielen v autosedačke, ale svoje využitie nájdu aj v kočíkoch pri starších deťoch, ktoré je potrebné pripútať bezpečnostými pásmi. Zavinovačka do autosedačky sa tak, ako rýchlozavinovačka, zapína pomocou suchého zipsu.

Stretnúť sa môžete s dvoma druhmi zavinovačiek do auta, konkrétne s letnou alebo zimnou zavinovačkou. No a asi vám je jasné, že letná zavinovačka do autosedačky je vyrobená z tenšieho materiálu, a zimná zavinovačka do autosedačky je teplejšia a hrubšia.

 

⭐ Perová perinka (zavinovačka)

Perová zavinovačka je mohutná, dieťatko do nej zapadne, je veľmi mäkká a pohodlná. Jej prednosťou je okrem iného aj veľmi dobrá schopnosť udržiavať teplo. Okrem toho drží telíčko dieťatka v ideálnej polohe, pri ktorej je hlavička v miernom predĺžení, chrbátik je mierne zaguľatený a nožičky mierne nadvihnuté.

Perová zavinovačka sa zvyčajne kombinuje s vankúšikom, ktorý zaisťuje stabilnú polohu a pomáha k potrebnému jemnému natiahnutiu šije. Dieťa uložené v perovej zavinovačke sa nevykrúca na jednu stranu a jeho hlavička tiež neprepadáva na jednu či na druhú stranu. Celé telo je v príjemnej a pre bábätko prirodzenej polohe. Za nevýhodu tohto typu zavinovačiek možno považovať ich vyššiu cenu. Ideálne je zadovážiť si dokonca dve takéto zavinovačky, pretože je potrebné ich meniť a vetrať, aby vášmu dieťatku i vám slúžili čo najdlhšie.

 

⭐ Spací vak

V porovnaní s klasickými zavinovačkami sú spacie vaky vhodné skôr pre staršie bábätká a poslúžia aj pri batoľatách. Deti majú v spacom vaku viac priestoru, ruky nemajú ukryté dnu a môžu aj kopať nožičkami bez toho, aby sa v noci odkopali a spali bez prikrývky. Dostupné sú ľahké letné spacie vaky a aj spacie vaky v zimnej verzii so zaplením, kapucňou a dlhými rukávmi.

Spací vak

Spací vak

 

Aký materiál zvoliť?

Pri výbere zavinovačky pre novorodenca by vás mal zaujímať aj materiál, z ktorého je zavinovačka ušitá. Keďže bábätko bude v zavinovačke tráviť pomerne veľa času, nepodceňte kvalitu materiálu a pri výbere zohľadňujte napríklad aj to, či dieťa nemá sklon k alergiám alebo nemá citlivú pokožku.

Mnohé zavinovačky sú tvorené viacerými materiálmi, pretože každý materiál má svoje výhody, ktoré je vhodné kombinovať. Často sa stáva, že vnútorná vrstva je vyrobená z jedného materiálu a vonkajšia vrstva je z iného.

 

➡️ Bavlna

Tento prírodný materiál sa vyznačuje tým, že nedráždi citlivú detskú pokožku, je pevný, savý a mäkký. Bavlna bábätko dostatočne ochráni pred chladnejším počasím, avšak pri výraznom chlade postačovať nemusí. K jej nevýhodám patrí napríklad to, že ide o krčivý materiál a tiež ak vám však tento detail neprekáža, bavlnená zavinovačka pre bábätko určite nebude krokom vedľa.

 

➡️ Froté

Ide o nadstavbu klasickej bavlny, ktorá sa vyznačuje lepšou schopnosťou odvádzať vlhkosť a tiež antibakteriálnymi vlastnosťami. V porovnaní s obyčajnou bavlnou je odolnejšia, keďže na bavlnenej zavinovačke sa pri pravidelnom praní po čase môžu začať tvoriť žmolky.

 

➡️ Bambus

Bambusová zavinovačka je výbornou voľbou pre novorodencov, pretože ide o veľmi jemný a príjemný materiál, ktorý nedráždi detskú pokožku. Zároveň sa vyznačuje antibakteriálnymi vlastnosťami a opäť ide o prírodný materiál, takže je tu menšie riziko vzniku zaparenín či alergií.

 

➡️ Flanel

Flanelové zavinovačky sú veľmi priedušné, jemné a hebké na dotyk. Vhodnejšie sú však na chladnejšie obdobie.

 

➡️ Ovčia vlna (merino)

Tento prírodný materiál sa vyznačuje výbornými termoregulačnými vlastnosťami, čo využijete hlavne pri zavinovačkách, ktoré budete používať v kočíku alebo v aute. Z ovčej vlny sa vyrábajú aj fusaky.

 

➡️ Perie

Perie nájdete v perovej zavinovačke, ktorá je plnená husím prachovým perím, pričom poťah je zo stopercentnej bavlny. Tejto zavinovačky sa nemusíte obávať ani vtedy, ak trpíte alergiou. Perie samotné totiž alergiu nespôsobuje. Problémom sú roztoče a prach, ktoré sa v perí môžu zachytiť. Ich hromadeniu v perinke viete zabrániť tak, že sa o perinku budete starať, pravidelne ju vetrať a jemne natriasať. V lete je vhodné zavesiť perinku von na slniečko, v zime zase nechať vymrznúť.

 

➡️ Syntetické materiály

Najčastejšie sa môžete stretnúť s polyesterom, ktorý je odolný voči mechanickému poškodeniu, rýchlo schne a nie je taký krčivý ako napríklad bavlna.

 

➡️ Mušelín 

Mušelínové zavinovačky pre bábätká spoznáte hneď na prvý pohľad. Ide o jemne tkaný materiál, ktorá je priedušný a veľmi ľahký. Mušelínové zavinovačky sú vhodné na teplé letné dni a sú dobrou voľbou pre deti s citlivou pokožkou.

 

➡️ Minky

Minky je syntetický materiál z polyesteru, ktorý na dotyk pripomína plyš. Ide o teplý materiál vhodný na chladné počasie, často býva kombinovaný s bavlnou.

 

💡 Existuje mnoho druhov detských zavinovačiek:

Pozrieť ďalšie

 

Výber správnej veľkosti

Väčšina zavinovačiek sa vyrába v štandardnej veľkosti 70×70 centimetrov. Natrafíte aj na väčšie zavinovačky s dĺžkou do 90 centimetrov, no a najväčšie zavinovačky môžu byť dlhé aj 100 centimetrov.

Veľkosť zavinovačky je však individuálnou záležitosťou a odvíja sa od veľkosti bábätka a toho, ako dlho chcete zavinovačku používať. V prípade, že ju neplánujete používať dlhšie ako 3 až 4 mesiace, mala by vám postačiť aj klasická štandardná veľkosť.

 

Strih

Najčastejšie sa môžete stretnúť so zavinovačkami v tvare štvorca, pričom spodná a vrchná časť sú mierne zaoblené. Zavinovačky tohto strihu sú veľmi praktické a viete ich využiť aj ako prikrývku. Okrem štvorca môžete natrafiť aj na strih tzv. dráčika, ktorý má predĺženú spodnú časť. Detská zavinovačka v tomto strihu je vhodná na dlhšie obdobie.

 

Suchý zips alebo šnúrky?

Spôsoby zapínania zavinovačiek sme už okrajovo spomenuli. Najčastejšie sa môžete stretnúť so šnúrkami na viazanie alebo so suchým zipsom. Obyčajné šnúrky nájdete zvyčajne na klasických perinkách a tento spôsob viazania môže byť pre niektoré mamičky trochu náročný. Všetko je to však len o cviku, prípadne si pozrieť návod na internete. Výhodou šnúrok je, že si viete regulovať pevnosť zaviazania, takže viete perinku prispôsobiť tomu, čo vyhovuje vášmu bábätku.

Zapínanie na suchý zips je síce jednoduchšie, no nemusí vyhovovať každému, keďže dieťa nie je v perinke tak pevne. Zároveň suchý zips môže dieťatko poškriabať a pri rozopínaní môže spacie dieťa jeho zvuk zobudiť.

V tomto videu si môžete pozrieť, ako správne zaviazať zavinovačku:

Jak zabalit dítě do zavinovačky

 

Hrejivosť zavinovačky

Veľmi dôležitým parametrom, ktorý by vás pri kúpe zavinovačky mal zaujímať, je jej hrejivosť. Túto vlastnosť zavinovačky nájdete označenú skratkou tog z anglického Thermal Overall Grades. Čím je táto hodnota vyššia, tým je zavinovačka teplejšia. Teplé materiály vhodné do studeného počasia a na zimu by mali mať približne 3 tog. Ak chcete zavinovačku na celoročné využitie, siahnite po modeloch s hodnou 2,5 tog. Letné zavinovačky vhodné do teploty viac ako 25 °C by nemali mať viac ako 0,5 tog.

 

Certifikácia

Niektoré materály, z ktorých sú zavinovačky vyrobené, môžu byť držiteľmi ochranných známok a certifikátov. Najčastejšie ide o certifikát Öko-Tex, ktorý zaručuje stopercentnú bezpečnosť a zdravotnú nezávadnosť. Výrobky označené týmto medzinárodným certifikátom boli detailne testované na prítomnosť škodlivých látok.

Stretnúť sa môžete aj s označením BIO, Organic alebo GOTS. Označenie materiálu slovom BIO alebo Organic môže vypovedať napríklad o tom, že pri pri pestovaní rastliny sa nepoužili žiadne chemické látky, prípadne, že výroba produktu bola šetrná k životnému prostrediu.

Označenie GOTS, teda Gloval Organic Textile Standard, je akýmsi najvyšším bodom, ktorý môže textil s organickým pôvodom dosiahnuť. GOTS totiž svedčí o tom, že pri výrobe boli dodržané najvyššie etické požiadavky v súlade s fair trade, neboli používané geneticky modifikované suroviny a že textil podlieha pravidelnému testovaniu a auditom.

 

Farba a vzor

Dizajnová stránka zavinovačky je v neposlednom rade pre mnohé mamičky jedným z dôležitých rozhodujúcich faktorov výberu tej správnej zavinovačky. Okrem poskytnutia maximálneho pohodlia a bezpečia chce väčšina mamičiek aj to, aby zavinovačka pekne vyzerala.

V súčasnosti je ponuka na trhu taká široká, že si vyberie aj tá najnáročnejšia mamička. Výber vzorov a farieb je v podstate neobmedzený a nájsť môžete aj rôzne rozprávkové detské motívy. Väčšina mamičiek dnes chce vedieť pohlavie bábätka vopred, a tak si vzor a farbu zavinovačky vyberajú podľa toho. Na druhej strane je skupina mamičiek, ktorá pohlavie dieťatka vedieť nechce. Takéto mamičky siahajú zvyčajne po neutrálnych unisex vzoroch a farbách.

Z obľúbených motívov zavinovačiek pre novorodenca spomenieme napríklad medvedíky, hviezdičky, sovičky, bodky či rastlinné vzory.

Zavinovačky

Ponuka farieb a vzorov zavinovačiek je skutočne pestrá

 

Nezabudnite na tieto vlastnosti zavinovačky

Pri výbere zavinovačky pre novorodenca by ste mali okrem už spomenutých faktorov zohľadňovať aj ďalšie vlastnosti. Mnohé z nich vám môžu pomôcť pri rozhodovaní sa medzi konkrétnymi produktmi.

  • možnosť prať v práčke – táto vlastnosť zavinovačky je pre mnohé mamičky kľúčová. Zavinovačky, ktoré je možné prať v práčke, sú nenáročné na čistenie, keďže sa nemusíte trápiť ručným praním a čistením.
  • bio materiál – tu ide o produkt vyrobený z bio bavlny
  • obojstranné modely – tieto modely zavinovačiek môžete použiť z oboch strán, pričom zvyčajne majú z každej strany iný vzor
  • modely do kočíka – ide o zavinovačky určené vyslovene do kočíka

 

Zavinovačka pre novorodenca – názory za a proti

Otázka toho, či je zavinovačka pre bábätko prínosná alebo naopak, sa rozchádzajú tak samotné mamičky, ako aj odborníci. Niektorí detskí lekári a ortopédi nie sú stotožnení s tým, v akom postavení sú v zavinovačke nožičky bábätka. Bavíme sa však o klasickej zavinovačke alebo rýchlozavinovačke, pretože v perovej perinke je poloha nožičiek prirodzená. V klasickej zavinovačke je dieťa zvyčajne uložené tak, že nemá dostatok miesta na pohyb nožičkami a nohy sú takmer úplne pri sebe. Toto môže mať podľa niektorých ortopédov nepriaznivý vpylv na vývoj bedrových kĺbov.

Na druhej strane však niektorí odborníci z radov psychológov argumentujú tým, že obmedzený pohyb pripomína dieťatku pobyt v maternici. Tam bolo obklopené plodovou vodou a matkiným telom, takže nemalo veľa priestoru na pohyb rukami či nohami. No a keďže samotný pôrod je pre dieťa stresujúcim zážitkom, zavinutie v zavinovačke by mu malo pomôcť navodiť pocit ako keď bolo u maminky v brušku. Bábätko podľa nich pociťuje v zavinovačke istotu a bezpečie.

Zavinovačku mnohé mamičky odporúčajú hlavne vtedy, ak dieťatko nechce spať, respektíve vtedy, ak sa budí vlastnými pohybmi ručičiek, tzv. Moorovým reflexom. Zavinovačka týmto pohybom zabraňuje, a tak môže pomôcť k pokojnejšiemu a menej často prerušovanému spánku.

Mamičky, ktoré sa rozhodli ísť cestou kontaktného rodičovstva, však zavinovačku vo svojej výbave zvyčajne nemajú. Dávajú prednosť noseniu dieťatka v šatke alebo v ergonomickom nosiči, kde je dieťa blízko matky, obklopené zo všetkých strán a zároveň má nožičky naširoko. V noci potom dieťatko zvyčajne spí v posteli spolu s matkou, bez zavinovačky.

Ak sa teda pre používanie zavinovačky rozhodnete, dodržiavajte niekoľko zásad jej bezpečného používania:

  • dieťatko do zavinovačky neobliekajte príliš teplo, keďže samotná zavinovačka drží teplo a bábätko zohrieva
  • neviažte bábätko do zavinovačky príliš pevne, dieťa by malo byť schopné hýbať sa a kopať nožičkami
  • používajte zavinovačku len na spánok dieťatka, keď je bdelé, rozbaľte ho, vyzlečte z plienky a dajte mu dostatok priestoru a podnetov na pohyb a objavovanie svojho tela

 

Koľko stojí zavinovačka?

Zavinovačka pre bábätko nie je zvyčajne veľkou investíciou, pokiaľ sa nebavíme o perovej perinke, ktorá je celkom nákladná. Klasická zavinovačka, zavinovačka s kokosovou výstužou či rýchlozavinovačka sú v porovnaní s perovou perinkou rozhodne lacnejšou záležitosťou.

Tieto typy zavinovačiek si môžete kúpiť od rôznych výrobcov. K obľúbeným patria zavinovačky Emitex, Ulitka, Ergobaby, T-Tomi, Little Angel, Kaiser a iné. Čo sa týka perovej perinky, jednoznačne vedú modely od českej autorkz odborných publikácií venovaných podpore prirodzeného psychomotorického vývoja dieťata Evy Kiedroňovej.

Najlacnejšie zavinovačky zoženiete aj do 10 eur. Musíte však rátať s tým,že ide o menej kvalitné a veľmi jednoduché modely. Zapínajú sa zvyčajne na suchý zips a vyrobené sú najčastejšie z bavlny. Takéto zavinovačky by sme odporúčali rodičom, ktorí plánujú svoje bábätko zavinovať len sporadicky.

Ak by ste chceli niečo kvalitnejšie, rátajte s investíciou okolo 20 eur. Za túto sumu si môžete kúpiť dvojvrstvovú zavinovačku tvorenú ochrannou vrchnou vrstvou a vnútornou vrstvou, s ktorou je dieťa v kontakte. Čo sa týka rozmerov, v tejto cenovej relácií nájdete rôzne varianty.

V prípade, že chcete do zavinovačky zainvestovať viac ako 30 eur, môžete si vybrať z moderných kúskov s rôznymi typmi zapínania v ergonomickom prevedení. Vyššia suma znamená aj kvalitnejšie materiály.

Za sumu 40 eur a viac môžete dostať mimoriadne kvaltinú zavinovačku poskytujúcu bábätku maximálny komfort. Ak by ste chceli siahnuť po perovej perinke, počítajte so sumou približne 60 eur a viac, v závislosti od veľkosti perinky.

Klasická zavinovačka s viazaním

Klasická zavinovačka s viazaním je mamičkám známa už z pôrodnice

 

Ako sa starať o zavinovačku?

Pri výbere zavinovačky si nezabudnite všimnúť to, ako sa zavinovačka čistí a akú údržu si vyžaduje. Prevažné množstvo zavinovačiek môžete prať v práčke pri teplote 40 °C a žehliť na 110 °C. Sušenie v sušičke, bielenie ani chemické čistenie sa pri väčšine modelov neodporúča. Potrebné je preto riadiť sa pokynmi, ktoré nájdete na štítku.

Ako sme už spomínali, starostlivosť o perovú perinku je o čosi náročnejšia. Keďže v perí sa môžu rozmnožovať roztoče spôsobujúce alergie, odporúča sa po každom použité perinku našuchoriť, natriasť a vyvetrať na čerstvom vzduchu. Perovú zavinovačku neodporúčame prať doma, ale dať ju do čistiarne peria. Ak však vlastníte modernú práčku, je možné, že disponuje špeciálnym programom určeným na pranie peria.

 

💡 Akú zavinovačku pre svoje bábätko vyberiete vy?

Eva Kiedroňová Perová zavinovačka Dráčik perová výplň Eva Kiedroňová Perová zavinovačka Dráčik perová výplň
67,99 €
MOTHERHOOD Zavinovačka Zip&Swaddle Blue Classics 2,5-5kg MOTHERHOOD Zavinovačka Zip&Swaddle Blue Classics 2,5-5kg
32,60 €
EKO Zavinovačka bavlnená s potlačou a kokosovým vnútrom Mustard Yellow EKO Zavinovačka bavlnená s potlačou a kokosovým vnútrom Mustard Yellow
24,00 €
MUSHIE Mušelínová zavinovačka z organickej bavlny Fall Yellow MUSHIE Mušelínová zavinovačka z organickej bavlny Fall Yellow
19,95 €
KIKKO Zavinovačka bambusová Colours 120x120 (1 ks) – ocean blue KIKKO Zavinovačka bambusová Colours 120×120 (1 ks) – ocean blue
16,00 €
Zavinovačka Scarlett Grisi - viac farieb Zavinovačka Scarlett Grisi – viac farieb
15,00 €
Zavinovačka Albero Mio - TROPICS Zavinovačka Albero Mio – TROPICS
14,00 €
T-TOMI - Rýchlozavinovačka MINKY, white / grey stars T-TOMI – Rýchlozavinovačka MINKY, white / grey stars
12,31 €

Pozrieť ďalšie

 

Zdroje informácií:


Ako sa vám páčil článok?
4.5/5 - (2 votes)
Autor článku
Petra Lyžičiarová

Redaktorka magazínu DoDomácnosti.sk. Mám rada prírodu, zvieratá a rada tvorím. Kreatívne sa realizujem nielen pri písaní, ale i v domácnosti, záhrade a v kuchyni, a tak verím, že moje články budú pre vás zaujímavé, užitočné a prínosné.

Komentáre
Zatiaľ sa tu nenachádza žiadny komentár.
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.