Streda, 27. marec 2024

Saganov majstrovský tréning v Bánovciach netreba preceňovať. Ale potešil srdce fanúšika

TASR - Radovan Stoklasa

Majstrovstvá Česka a Slovenska v cyklistike sa uskutočnili v Bánovciach nad Bebravou, kde bola pre elitnú kategóriu nachystaná skoro 230 kilometrov dlhá trať. Pretekári z dvoch krajín absolvovali celkovo sedem okruhov len s jedným krátkym stúpaním. A Peter otvoril ďalšiu dekádu nadvlády rodu Saganovcov nad zvyškom slovenskej konkurencie.

Zapísal si už siedmy titul majstra Slovenska, celkovo jedenásty v poradí, ak počítame do štatistiky cyklistov s rovnakým priezviskom.

Drvivá dominancia

Sagan sa do toho naplno oprel ako najväčší favorit v pelotóne hneď od úvodu pretekov a už v prvom okruhu pomohol roztrhať pelotón, vďaka čomu sa postupne vytvorila skupina desiatich cyklistov, ktorí s pohodlným náskokom cez desať minút vedeli, že titul slovenského a českého šampióna vzíde z menoslovu úniku. Peter mal ako súpera jediného Slováka, ktorý sa udržal vpredu skoro až do konca, Matúša Štočeka.

Všetko významné sa udialo v poslednom kole. Prišli nástupy najsilnejších Čechov, ktorých pri poslednom výjazde na jediný kopec dňa nechal najlepší Slovák za svojim chrbtom. Peknou sólo jazdou po okolitých dedinách si tak prišiel pre siedmy titul. Komentátori šaleli, slovenský fenomén na ceste sa opäť predviedol.

No, netreba nič preceňovať, Sagan len potvrdil to, čo už roky vieme.

Na Slovensku neexistuje konkurencia

Už pred štartom muselo byť všetkým jasné, kto si pôjde pre titul majstra SR. A či to bude sólo jazda, alebo šprint, bola len otázka dňa. Najväčšou prekážkou pre najsilnejších cyklistov balíku bolo neznesiteľné teplo a dĺžka trate. Pri všetkej úcte sa však nejednalo o nejaký záživný a náročný okruh pre cyklistov so skúsenosťami z takýchto dlhých pretekov. Skôr sme videli dobrý tréning Sagana, veď po príchode do cieľa vyzeral podobne ako na štarte, len viac spotený.

Formát spoločných majstrovstiev je zvláštny v tom, že česká trojica, ktorú Sagan nechal na poslednom stúpaní za chrbtom, nemala dôvod hrať s ním hru na naháňačku, keďže bojovali na vlastnom fronte. Preto triezvy pohľad nikdy nie je od veci.

Peter si do Bánoviec prišiel z povinnosti pre právo nosiť ďalší rok dres majstra krajiny, ktorý neobliekal od roku 2018. Vtedy si šiel sólo cez 80 km, len pre porovnanie. Navyše fádny dres Bory bez farby dúhy či slovenskej trikolóry s dvojkrížom bolo treba konečne oživiť. A zároveň potešiť slovenských fanúšikov, ktorých nebolo málo.  

Pozitíva dnešného dňa

Fanúšikova popri trati potvrdili Saganomániu, pri sólo jazde cez Podlužany a príjazd do Bánoviec, kde to bolo v cieli hlava na hlave, bol pekný pohľad. Hádam to bude jediné pozitívne v časoch vírusových. Tour začína už o týždeň.

Rovnako potešilo aj srdce fanúšika pri televíznej obrazovke. Forma tiež nebude zlá, ale reálny obraz sme si z dnešného dňa urobiť nemohli.

Na Tour de France bude konkurencia iná a zrkadlom výkonnosti, a aj pre zvyšok ťažkej sezóny, bude práve toto najprestížnejšie cyklistické podujatie na svete.

Kým však bude jazdiť na Majstrovstvách Slovenska a nenechá víťazstvo Jurajovi, nemá kto iný vyhrať.

TakUrčitee SMS
Keď ste sa dočítali až sem, mám jednu prosbu. Po ôsmich rokoch poctivej práce nebudem chodiť okolo vriacej kaše a na bránu vypálim z ťažkého uhla: Uchádzame sa o symbolický príspevok od toho najvernejšieho – nášho fanúšika. Takurčitee teraz môžete podporiť cez jednoduchú SMS na číslo 8866. Na oplátku viem sľúbiť, že v neobjektivite nepoľavíme a budeme písať najlepšie ako vieme aj ďalej. Budeme prinášať ďalší športovo-zábavný obsah, ktorý oceňujete už vyše sedem rokov. Aj vďaka vám bude naša forma ďalej stúpať. Stačí poslať SMS v tvare: TAKURCITEE na číslo 8866 a podporiť nás sumou 2 Euríčka, ktorú zaplatíte v najbližšej faktúre svojho mobilného operátora. Za kolektív pisálkov z celého športového srdiečka ďakujem. Telovýchovný vedúci.

Komentáre

Tagy:

Odoberajte nás

Prihláste sa do nášho newslettera