Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
V dôsledku horúčav praskla cesta na diaľnici. Päť áut havarovalo a odhadovaná škoda je viac ako milión korún
Zdielať na

V dôsledku horúčav praskla cesta na diaľnici. Päť áut havarovalo a odhadovaná škoda je viac ako milión korún

Archívna reportáž

ČESKO / Pri sobotňajšej nehode piatich áut na diaľnici D35 medzi Přáslavice a Veľkým ujezd na Olomoucku, kde kvôli vysokej teplote znenazdania praskla vozovka, vznikla škoda za viac ako 1,2 milióna korún.

Diaľnica je v tomto deväťkilometrovom úseku stále zavretá, oprava poškodeného povrchu cestnej komunikácie zaberie najmenej štyri dni. ČTK to dnes povedal policajný hovorca Libor Hejtman.

Kvôli prasknutej a zvlnenej vozovke na diaľnici D35 za Přáslavicami v smere na Ostravu v sobotu havarovali štyri osobné autá a nákladné vozidlo. Pri nehodách utrpelo desať ľudí ľahšie zranenia. Záchranári zranených ošetrili a niektorých previezli do nemocnice.

Nehoda sa na D35 podľa Hajtmana stala v sobotu krátko pred 15:00, kedy štyridsaťštyriročná vodička osobného vozidla neprispôsobila rýchlosť stavu a povrchu vozovky a dostatočne sa nevenovala ceste a dianiu pred sebou. "Vplyvom vysokých teplôt došlo k poškodeniu diaľničného povrchu, na čo vozidlá reagovali spomalením až zastavením. Túto situáciu vodička prehliadla, na poslednú chvíľu pri jazde v ľavom jazdnom pruhu strhla riadenie vozidla vľavo, ale nestihla sa dostatočne vyhnúť vozidlu Škoda Yeti stojacemu pred ňou a narazila do neho, "uviedol Hejtman.

Vozidlo Škoda Yeti bolo po strete odsunuté do pravého jazdného pruhu, kde narazilo do stojaceho nákladného vozidla. "Vodička pri úhybnom manévri ďalej narazila do oceľových zvodidiel a do stojacich vozidiel Škoda Superb a Hyundai. Pri dopravnej nehode boli zranené osoby prevezené do Fakultnej nemocnice v Olomouvci. Policajti predbežne vyčíslili škodu na 1,225 milióna korún. Dychové skúšky na alkohol boli u všetkých vodičov negatívne," podotkol Hejtman.

Kvôli teplom poškodenému povrchu bola diaľnica D35 medzi Přáslavice a Veľkým najprv uzavretá v smere na Ostravu. Zhruba po dvoch hodinách od dopravnej nehody bol uzavretý aj diaľničný úsek na Olomouc, kde tiež praskla vozovka. Diaľnica D35 je teraz v úseku od 281. kilometra do 290. kilometra úplne uzavretá v oboch smeroch. "Obchádzka uzavretej časti diaľnice je značená a je vedená na komunikáciu II / 437 cez obce Přáslavice, Kocourovec a Daskabát. Doba uzatvoreného úseku je odhadovaná na najmenej štyri dni," podotkol Hejtman.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy