Spolupráca medzi spoločnosťou Elona Muska s názvom SpaceX a americkou vládnou agentúrou NASA sa postupom času zintenzívňuje. Nedávna misia Crew-1 je toho dôkazom.

Astronauti NASA sa pustili do polročnej misie na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) a na orbitu ich dostalo Muskovo nákladné opätovne použiteľné plavidlo Dragon.

Pôdu na tieto lety pripravili pomerne početné misie bez posádky, cielené na orbitu so zásobami pre ISS či s cieľom umiestniť komerčné satelity.

SpaceX
Neprehliadnite

Prvý Marťan bude unudený boháč či obchodník s kryptomenou

Mars je začiatok

Elon Musk sa už pri založení firmy netajil tým, že jeho méta je kolonizácia červenej planéty. Na tento účel prebiehajú prípravy na produkciu flotily gigantických lodí Starship. Popritom sa dlhodobo uskutočňuje tiež výskum vhodného umiestnenia prvej marťanskej základne.

Rozhodnutie o jej umiestnení bude zásadné. Keď práce na budúcej mimozemskej kolónii započnú, lokalitu už nebude možné zmeniť. V hre bude totiž priveľa zdrojov.

Budúce lety na Mars budú pravdepodobne vstupnou bránou do vesmíru. No už teraz sa plánuje a uskutočňuje množstvo ďalších významných misií, napríklad projekt Starlink patriaci pod SpaceX, ktorý 26. mája 2021 pomocou rakety Falcon 9 vypustil na obežnú dráhu 60 satelitov na poskytovanie globálneho vysokorýchlostného pripojenia k internetu.

Isto sa aj vy chcete každé ráno zobudiť s myšlienkou, že budúcnosť bude skvelá – a práve taká má byť civilizácia putujúca vesmírom. Ide o to, aby sme verili, že budúcnosť bude lepšia ako minulosť. Ja si nedokážem predstaviť nič vzrušujúcejšie, ako putovanie a život medzi hviezdami.
Elon Musk

Ten sa momentálne nachádza vo fáze beta, kedy poskytuje rýchlosť 50-150 Mbit/s. Vynášanie satelitov na obežnú dráhu je však iba jeden malý krok na ceste k rutine vo vesmírnom cestovaní. Momentálne sa zdá, že kľúčovou osobnosťou, ktorá spraví z iných planét dovolenkové destinácie, bude vizionár Elon Musk.

E. Musk tvrdí, že osídlenie Marsu bude základom. Na jeho príklade sa naučíme ako na kolonizáciu ďalších planét či akýchkoľvek iných kozmických telies vrátane asteroidov a mesiacov. Stačí mať štyri základné elementy – nosné rakety, vesmírnu loď, tankery a továreň na výrobu paliva.

Týmto spôsobom možno vytvoriť medziplanetárnu dopravnú sieť. Jedným dychom však treba zdôrazniť, že to platí len v rámci nášho solárneho systému. Keby sme sa chceli vydať ďalej medzi hviezdy, potreby by sa zmenili.

SpaceX CEO Elon Musk Gives Update On Starship Launch Vehicle At Texas Launch Facility
Neprehliadnite

Miliardár Musk tvrdí, že ak neosídlime Mars, ľudstvo vyhynie

Fázu učenia sa preskočiť nedá

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa