20.6.2021 14:45 | Android

Google sa inšpiroval Applom: Pripravuje vlastnú Find My sieť

Zdroj: istock

Hľadanie cudzích zariadení pôjde vypnúť bez toho, aby ste prišli o možnosť nájsť vlastný telefón.

Spoločnosť Google sa zjavne nechala inšpirovať nedávnymi novinkami konkurenčného Applu. Pre svoj operačný systém Android podľa všetkého pripravuje nástroj, ktorý umožní lokalizovať stratené či zapatrošené telefóny aj bez aktívneho pripojenia k internetu. Téme sa venoval web 9To5Google.

O príprave novinky sa hovorí v súvislosti s novou beta testovacou verziu aplikácie Služby Google Play 21.24.13. Na pohľad síce žiadne revolučné novinky neprináša, no spomenutý web informácie o pripravovaných funkciách odhalil metódami reverzného inžinierstva inštalačného balíčka. Nezávisle od redaktorov 9To5Google o rovnakej pripravovanej funkcii informoval taktiež web XDA Developers.

Čítajte aj Najpredávanejšie telefóny u operátorov: U troch bodoval Samsung, vo 4ke iPhone

Zatiaľ len málo detailov

Keďže ide zatiaľ o neoficiálne a nepotvrdené informácie, k dispozícii je len veľmi málo detailov. Nie je dokonca ani špecifikované, ako bude novinka fungovať. Vieme len to, že funkcia sa bude zjavne volať „Find My Device network“ (v preklade „Sieť Nájdi moje zariadenie“) a „umožní pomôcť lokalizovať vaše zariadenia alebo zariadenia iných ľudí“.

Na základe tohto popisu sa dá predpokladať, že principiálne bude Find My Device network pre Android fungovať rovnako, ako funguje Find My Network na iPhonoch. Ako sme podrobnejšie vysvetlili v samostatnom článku, stratené zariadenia od Applu po novom vysielajú v pravidelných intervaloch signály prostredníctvom technológie Bluetooth Low Energy.

Telefóny cudzích okoloidúcich po zachytení tieto signály odosielajú na servery firmy. Tu si môže prijaté informácie pozrieť majiteľ strateného zariadenia prostredníctvom webového rozhrania alebo mobilnej appky na inom telefóne. Keďže prenášané signály predstavujú okrem iného zašifrované informácie o geografickej polohe, stratenú elektroniku je následne možné presne lokalizovať.

Pôjde samostatne vypnúť

Dôležité je dodať, že offline vyhľadávanie okolitých zariadení a preposielanie ich signálov na server by malo mať vlastný prepínač rovnako, ako tomu je na iPhonoch. Aj keď teda nebudete chcieť pomáhať ostatným ľuďom nájsť ich zariadenia alebo nájsť vlastný telefón offline, neprídete o možnosť nájsť svoj smartfón „tradičným“ spôsobom vyžadujúcim pripojenie na internet.

Navyše, dôležité je upozorniť, že reč je všeobecne o „zariadeniach“, nie len telefónoch. Web 9To5Google preto špekuluje, že nie je vylúčená ani kompatibilita s inteligentnými hodinkami, tabletmi, slúchadlami či dokonca budúcimi inteligentnými príveskami.

Nevedno však, či Google novinku automaticky aktivuje všetkým používateľom, alebo si ju budú musieť záujemcovia zapnúť manuálne. Opäť môžeme prípad porovnať s riešením od Applu, ktoré je na všetkých iPhonoch predvolene aktivované. Síce je tak sieť vyhľadávajúca stratené zariadenia naozaj robustná, no pre používateľov to znamená ďalšie (hoci len malé) prenosy dát na pozadí.

Čítajte aj Nový hráč na trhu: Smartfóny Oppo sa oficiálne objavia v slovenských obchodoch

Pripomeňme znova, že ide len o neoficiálne a nepotvrdené informácie získané metódou reverzného inžinierstva. Nedá sa preto s určitosťou povedať, aké plány má Google s novými funkciami do budúcnosti alebo kedy ich plánuje sprístupniť verejnosti.

Skúša to aj Samsung

Na záver dodajme, že niektorí majitelia zariadení s operačným systémom Android môžu svoj smartfón lokalizovať offline už dnes. Ide konkrétne o používateľov smartfónov značky Samsung, pre ktoré výrobca poskytuje službu SmartThings Find. Tá okrem Bluetooth LE kombinuje aj technológiu UWB či pre ľudí nepočuteľnú zvukovú signalizáciu.

Bližšie informácie o fungovaní a nastavení nástroja nájdete v samostatnom článku. Je ho potrebné manuálne aktivovať – kým tak neurobíte, svoj telefón nebudete môcť lokalizovať bez toho, aby mal aktívne pripojenie k internetu. Dobrou správou je, že k dispozícii je takisto možnosť šifrovania informácií o polohe vlastným PIN kódom.