Herečka Oľga Belešová:
Čomu vďačí za svoju štíhlu postavu?

Nora Krchňáková, TV Varecha, 20. júna 2021     5 minút čítania

Vždy dobre naladená herečka Oľga Belešová je presvedčená, že po päťdesiatke nie je nevyhnutné byť tučná a chorá. Prezradila nám ako sa stravuje, aby bola štíhla a zdravá.



Oľga nám v TV Varecha pripravila cícerové placky s cuketou a ako sladkosť mandeládu.

Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Divadelná, televízna, rozhlasová i dabingová herečka Oľga Belešová hrala na javisku už ako osemročná. Kedysi sme na ňu chodili do bratislavského divadla GUnaGU, kde pôsobila dvadsať rokov a zahrala si množstvo postáv. Aktuálne účinkuje v Divadle v podpalubí v komédiách Hra o citróny, Baby na palube, Zoznamka a Rita, na ktorých sa podieľala aj ako autorka, scenáristka a režisérka. Okrem toho v RTVS moderuje reláciu Generácia – zlaté roky života.

Varíte rada? Dá sa to stihnúť popri práci?

Keby som nebola hladná a keby som netúžila byť zdravá a plná energie na veci, ktoré mi naozaj spôsobujú radosť, ani by som nepotrebovala jesť, nieto ešte variť. Varenie mi nespôsobuje radosť, nie som ani gurmán, ale dbám o správnu a zdravú výživu pod vedením odborníčky. Preto varím podľa receptov s odporúčanými ingredienciami šitými mne na mieru.

Ako často varíte a komu najradšej?

Varím – ako už viete, vlastne trochu proti svojej vôli – trikrát denne. Varím iba pre seba, občas pre mamu a veľmi zriedkavo pre manžela. Ja som sa totiž dobre vydala a mám muža, ktorý varí rád a veľmi dobre. Dá mi aj ochutnať.

Ktoré jedlá sú vaše obľúbené a kto vás ich naučil variť?

Keď som bola malá, nechodila som do detských jasieľ, ale k tetuške, ktorú moji rodičia našli na inzerát. Kedysi ženy chodili do práce po pôrode veľmi skoro, takže ako 6–mesačnú ma už nosili k tejto pestúnke. Vzťah k nej a k jej rodine vlastne trvá dodnes a ona ma v mojich asi dvanástich- -trinástich rokoch začala učiť variť. Založila som si zošit s receptami – mám ho dodnes – je plný typických domácich skvelých slovenských jedál. Čerpám z neho doteraz.

V TV Varecha ste prezradili, že sa stravujete špeciálnym spôsobom. Akým a prečo?

Nechcela som po päťdesiatke už len priberať. Myslím si, že nie je nevyhnutné byť tučná a chorá. Až 80 percent podielu na našej nadváhe má vraj strava. Mne sa to potvrdilo. Mám 56 rokov, 54 kilogramov a stúpa mi stále iba ten vek. Jem iba trikrát denne, medzi jedlami dodržujem prestávku päť hodín, keď nepojedám nič, celý deň pijem čistú vodu z vodovodu – dva litre denne. Dbám na to, aby každé jedlo obsahovalo dostatok bielkovín, sacharidy, zeleninu, ako dezert jem ovocie. Aktuálne potrebujem znížiť cholesterol, takže si dávam pozor na príjem tukov.

Ako ste prežili koronakrízu a obdobie bez hrania?

Oddýchla som si, aj som študovala – na Akadémii vzdelávania a výskumu v sociálnych službách v Holíči som si spravila kurz inštruktor sociálnej rehabilitácie, mne štúdium on–line vyhovovalo. Divadlo sa hrať nedalo a plnohodnotne vlastne ešte stále nedá. Zatiaľ sme skúšali s kolegami on–line a načítali sme si novú divadelnú hru a čoskoro ju už nahodíme do priestoru a odpremiérujeme.

Okrem iného ste vymýšľali vtipné videá na sociálne siete. Kde čerpáte inšpiráciu na svoje humorné scénky?

Inšpiráciou je život sám. Často moja záhrada a rekvizity, ktoré rada nakupujem v obchodoch s neodolateľnými zbytočnosťami a gýčmi. Tie sú pre mňa významným zdrojom inšpirácie. Som ich zberateľkou.



Pozrite si videorecept, ktorý Oľga Belešová nakrútila v štúdiu TV Varecha:




Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:








Diskusia k článku







 



TOPlist