Presunúť na hlavný obsah

Intenzívna summer sezóna: Dovolenka v bezpečí sa stáva nevyhnutnosťou, ktoré krajiny môžete bez strachu navštíviť?

Cestovanie

Ak si aj vy chcete po období odriekania, vychutnať more, piesok a soľ na vašej tvári, pozrite sa spolu s nami, ktoré miesta sa rozhodne oplatí navštíviť. Sú nielen malebné, čarovné a autentické, ale aj bezpečné. Čo sa v dnešnej dobe počíta viac, ako kedykoľvek predtým.

Autentické a bezpečné zároveň

Hoci dovolenková sezóna je pomaly v plnom prúde, ohľadom bezpečnosti a pandemických opatrení sa situácia zo dňa na deň mení. Práve preto sú najjednoduchším riešením, (pokiaľ chcete cestovať k moru) miesta, kam sa dokážete dostať autom a v prípade zhoršujúcej sa situácie, môžete kedykoľvek zrealizovať návrat. Pretože sa môže stať, že hoci v čase nástupu na dovolenku je krajina vášho pobytu v zelenej zóne, o pár dní už môže byť v červenej, či čiernej. A deje sa to naozaj veľmi rýchlo. Skvelou voľbou je Chorvátsko, ktoré ponúka množstvo možností a zároveň má aj túto pridanú hodnotu. 

Prečítajte si: Na slovenskú módnu scénu priniesla nový kúsok. Nina začala vyrábať nadčasové kimoná ešte počas materskej dovolenky

Do Chorvátska už môžeme vstupovať aj bez potvrdenia o teste alebo potvrdenia o očkovaní, či o prekonaní ochorenia COVID-19. Po novom stačí iba občiansky preukaz alebo pas. Chorvátsko  totiž zaradilo Slovensko medzi zelené krajiny.

„Napriek tomu cestovateľom do Chorvátska, aj na základe informácií od našich kolegov a kolegýň zo Zastupiteľského úradu SR v Záhrebe, odporúčame pred cestou vypĺňať formulár EnterCroatia pre ľahšie a rýchlejšie vybavenie na hraniciach," prezradil štátny tajomník rezortu diplomacie Martin Klus. 

My sme pre vás pripravili tipy na krásne, romantické, bezpečné miesta, ktoré vám takúto dovolenku zabezpečia. Pozrite sa spolu s nami, kde si to naozaj užijete. 

Seafront Palazzo, Rovinj

Dovolenka strávená v Seafront Palazzo, v čarovnom mestečku Rovinj, bude pre vás jednou z tých nezabudnuteľných. A to veru verte, že vieme o čom hovoríme.

V noci sa započúvate do šumu mora, ráno sa zo sprchy pozeráte na rybárkse člny, ktoré sa vracajú z rybačky. Doprajete si voňavú kávu v mestečku ako z rozprávky, zahryznite sa do čerstvého croissantu a popri tom si na námestí, vypočujte klebety miestnych mužov. Verte, že tu si budete pripadať ako v scéne hollywoodskeho filmu. Všetko je tu tak autentické a prirodzene čarovné, až sa to človeku nezdá ako realita. 

Tento dom na pobreží bol postavený v roku 1670 za benátskej nadvlády, no v roku 2016 bol opäť starostlivo zrekonštruovaný. Nájdete tu tri spálne s vlastnými kúpeľňami, veľkú obývačku, jedáleň, kuchyňu s krbom a určite vás očarí aj vlastný prístup k moru.

Za nás dokonalá voľba, rovnako pre zamilované páry ako aj pre rodinky s deťmi. Všetko je to len o očakávaniach, ktoré od daného miesta máte. 

Farmhouse, Motovun

Olivové háje, vinice, výhľad na staré mesto Motovun a údolie Mirny. To všetko ponúka Villa Farmhouse Motovun.

Pôvodne jej korene siahajú až do roku 1614, no starostlivo bola zreštaurovná v rokoch 2019-2021. Ak milujete rustikálne prostredie, snívate o dovolenke v Toskánsku, no odrádza vás príliš dlhá cesta, tu si budete pripadať ako v rozprávkovom Taliansku.

Dom sa rozprestiera na 60 000 m2 a je ideálnym východiskom pre láskyplnú a relaxačnú dovolenku, ďaleko od každodenného zhonu.

Veľká hlavná budova, s ​​obytnou časťou, s rozlohou asi 460 m² ponúka pocit výnimočnosti, má 4 spálne s vlastnými kúpeľňami a samostatný apartmán pre hostí s vlastnou kuchynkou.

Celkovo sa tu  vyspí 10 dospelých a 2 deti. Navyše máte istotu, že tu okrem vás nikoho nestretnete. Vyberte sa na miesto, ktoré dýcha pokojom, je nádherné a poskytne vám more nezabudnuteľných zážitkov.

Falkensteiner Hotel & Spa Iadera, Zadar

Samotný rezort Falkensteiner Hotel & Spa Iadera, sídli na súkromnom polostrove Punta Skala 12 km od mesta Zadar. Ponúka úžasnú dovolenku v relaxačnej, intímnej a štýlovej atmosfére.

Pokiaľ cestujete s deťmi, podľa nás vrámci Chorvátska, nenájdete ideálnejšie útočisko. Hoci to nie je typický family hotel, ponúka vám aj v prípade, že ste rodičmi, neobmedzené možnosti. 

Môžete tu ochutnať jedlá medzinárodnej, stredomorskej a regionálnej kuchyne. Vychutnajte si príjemné chvíle s priateľmi v lounge bare Sotto Voce s kozubom, v cigarovom salóniku alebo na terase. Skutočne všetky bary a reštaurácie v rezorte Falkensteiner Hotel & Spa Iadera, ponúkajú široký výber kulinárskych špecialít pre všetky vekové kategórie. 

Požičajte si elektrobicykle a objavujte krásy Chorvátska z tejto perspektívy, skúste paddleboard, či sa vyberte na romantické prechádzky po kamenistých cestičkách v okolí hotela. Alebo si v noci pod oblohou plnou hviezd, zaplávajte v mori. Je to len na vás.

Pokiaľ si chcete užiť tohtoročnú dovolenku v duchu SAFE a NO STRESS, tu to určite pocítite na vlastnej koži. 

V každom prípade platí jedno všeobecné pravidlo - ak sa chystáte cestovať k moru, vždy si radšej skontolujte zoznam bezpečných krajín. Môžete tak predísť zbytočným komplikáciám.

Zelené krajiny od 21.6.

  • Andorra, Austrália, Belgicko, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Chorvátsko, Cyprus, Česko, Čínska ľudová republika, Dánsko, Estónsko, Faerské ostrovy, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Grónsko, Holandsko, Hong Kong, Írsko, Island, Izrael, Japonsko, Južná Kórea, Lichtenštajnsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Macau, Maďarsko, Malta, Monako, Nemecko, Nórsko, Nový Zéland, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko, San Maríno, Severné Macedónsko, Singapur, Slovinsko, Svätá stolica (Vatikán), Španielsko, Švajčiarska konfederácia, Švédsko, Taiwan, Taliansko

Červené krajiny od 21.6.

  • Albánsko, Arménsko, Azerbajdžan, Bielorusko, Čierna Hora, Gruzínsko, Jordánsko, Kanada, Kosovo, Kuba, Libanon, Moldavsko, Portoriko, Ruská federácia, Srbsko, Spojené štáty americké, Tunisko, Turecko, Ukrajina