pestovanie rukoly
Zdroj: istock.com

Ako si vypestujete vlastnú rukolu a čo by ste mali o nej vedieť?

Vypestovať vlastnú rukolu nie je nič zložité – nevyžaduje si veľa priestoru a dokáže bez problémov rásť takmer aj v nádobe. Rastie rýchlo, jedlá osvieži svojou korenistou chuťou. Listy rukoly sú vynikajúce nielen do šalátu, môžete ich priložiť aj na pizzu či k mäsu.

Rukolu vysejte v pravý čas

Pri mnohých rastlinách je základom úspechu výsev v pravý čas. Rukola preferuje chladnejšie teploty. Dlhodobé vysoké teploty zmenia jej chuť na ešte horkastejšiu a stane sa mľandravejšou. Hoci horúčavy neobľubuje, jemný mráz toleruje dobre.

Ideálny čas na výsev rukoly je po poslednom jarnom mraze. Ideálna teplota pôdy na výsadbu je 7 – 18 ° C. Rastie najlepšie pri teplotách medzi 7 – 13 ° C.

Ak chcete mať z rukoly úžitok čo najdlhšie, vysievajte ju priebežne každé 2 – 3 týždne počas vegetačného obdobia. Tak budete mať postarané o nepretržitý zber listov.

Ako rukolu správne vysiať?

Rukola rastie rýchlo a najlepšie sa jej darí zo semien. Semená rukoly sejeme do hĺbky 6 – 7 milimetrov a 2,5 – 5 palcov od seba. Pôdu udržiavame vlhkú, kým nevyklíčia semená.

Keď majú sadeničky niekoľko centimetrov, riedime ich na vzdialenosť 6 – 8 centimetrov. Ak chcete väčšie rastliny, ponechajte medzi nimi rozstup 15 centimetrov. Spravidla sú však chutnejšie menšie a jemnejšie rastliny rukoly.

V chladnejšom prostredí môžeme rukolu pestovať na plnom slnku. Znáša aj polotieň (4 – 6 hodín slnka denne).

Veľmi dobre si rozumie v susedstve s cviklou, mrkvou, uhorkami a cibuľou.

zber rukoly
Zdroj: istock.com

Vyskúšajte rôzne odrody rukoly

Ešte skôr, ako si zaobstaráte semiačka, poprezerajte si rôzne odrody a ich špecifiká. Odlišujú sa nielen požiadavkami na pestovanie – to zvyčajne len mierne, ale predovšetkým chuťou a odolnosťou voči teplu. Napríklad odroda Astro má miernu chuť a je do istej miery odolná voči teplu. Talianska rukola, nazývaná aj Rocket alebo Roquette, je najbežnejšou odrodou rukoly. Wasabi rukola je zase divoká rukola s chuťou podobnou wasabi. Je ich mnoho. Oplatí sa pestovať viacero odrôd.

Rukolu nenechajte nikdy vyschnúť

Rukola má plytký koreňový systém a vyžaduje časté zavlažovanie. Suché podmienky spôsobujú, že zhorkne a ide do kvetu. Aby ste sa vyhli problémom s chorobami, snažte sa pri polievaní nedostať vodu na listy. Zalievajte, pokiaľ je to možné ráno, priamo na pôdu.

čerstvá rukola
Zdroj: istock.com

Zo stresu do kvetu

Možno neviete, že keď je rastlina v strese z nedostatku vody, teploty alebo iných faktorov prostredia, môže predčasne vyprodukovať kvitnúcu stonku, ktorá vytvorí semená. Akonáhle sa rastlina vytiahne do kvetu, je často nepoužiteľná a horká.

rozkvitnutá rukola
Zdroj: istock.com

Nezabúdajte na častý zber

Mladé listy rukoly majú jemnú, korenistú chuť, ktorá sa rastom stáva silnejšou. Pravidelný zber listov podporuje ich ďalší rast. Listy rukoly sú pripravené na použitie 35 – 50 dní po vysiatí. Zberajte ich, keď majú dĺžku 10 až 15 centimetrov.

rukola
Zdroj: istock.com

Aj kvety sú jedlé

Kvety rukoly sú jedlé a dodávajú jedlám výraznú korenistú chuť. Z kvetov sa neskôr vyvinú semenné struky. Ak nechcete, aby sa rukola vo vašej záhrade automaticky množila, kvety skráťte skôr, ako sa vytvoria semená.

pestovanie rukoly v nádobe
Zdroj: istock.com

Bonusový tip: Pestovanie rukoly v nádobách

Keďže rukola má plytký koreňový systém, je dobrou voľbou pre nádoby. Zvoľte si samozavlažovaciu nádobu, ktorá poskytuje rastline ľahký a stabilný prístup k vode. Nenechajte pôdu vyschnúť. Použite kvalitnú zeminu. V teplom počasí pre rukolu vypestovanú v nádobe vyberte tienisté miesto. Ďalšia výhoda: výsadbou rukoly do nádob sa vyhnete mnohým problémom so škodcami.

Sabína Zavarská
Foto: istock.com

Emailová adresa nebude zverejnená, poskytnutá iným osobám a nebudeme na ňu nič posielať. Je však nutná na prevádzku diskusií. Pozrite si naše podmienky spracovania osobných údajov.

Ak sa vám nechce zakaždým zadávať meno a email, využite možnosť prihlásiť sa.