Presunúť na hlavný obsah

Keď ide o sex a cit je nemožné mať jedno bez druhého: Milenecký pomer je vždy niečo viac, vysvetľuje odborník

Partnerské vzťahy

Hovorí sa, že sex bez lásky je bežná vec - teda ak sa bavíme o bokovkách. No samotní odborníci, túto teóriu vyvracajú. Jedno bez druhého, nemôže veľmi fungovať.

Práve chémia, na ktorú to hádžeme je viazaná na citovú banku

Vzťahy ako také bývajú komplikované. No a pokiaľ ide o milenecké pomery, ani nehovoriac. Navyše sa zdá, že v dnešnej dobe je ich podstatne viac ako to bývalo kedysi. Aj keď druhá strana mince je tá, že sa o nich možno len viac hovorí. Môže však podľa vás fungovať sex bez citov? Hoci mnohí tvrdia, že áno, odborníci to vidia inak. 

Poznáte vetu: "Veď to bol len sex, nič to neznamenalo?" Najmä muži, no aj ženy často takto argumentujú, ak sa im prihodí nejaká bokovka. Tvrdia, že za tým okrem chémie, nič iné nie je. No samotní psychológovia to tak nevidia. Práve tá chémia, sa totiž úplne prirodzene spája s citmi. Či sa nám to páči alebo nie, je to to tak. 

"Hoci si veľa ľudí myslí, že sex bez citov môže fungovať, nie je to možné. K tomu druhému vás vždy totiž niečo priťahuje a ak sa medzi vami udeje spomínaná chémia, samozrejme je za tým aj citová banka. To, že môže byť v minimálnej miere nepomieram, ale city sú vtom vždy. A ten kto tvrdí, že to tak nie je, si to možno len vnútorne nechce pripustiť."

Prečítajte si: Zamilovala som sa do skvelého muža. Nakoniec vysvitlo, že som bola milenkou jeho otca

"Vo svojej praxi som sa stretla s mnohými prípadmi nevery, kedy strana, ktorá do vzťahu zapojila tretiu osobu, mala presne argumenty, že to bol len fyzický akt. Skutočne však fyzický akt aj v takomto smere obsahuje emócie. Potom je len na vás v akej miere im dovolíte rozvinúť sa," vysvetlila Mgr. Gabika Novocká, psychologička. 

My sme vyspovedali pár mužov, ktorý si faktorom nevery prešli a prezradili ako to oni sami videli. 

"Keď som bol manželke neverný, naozaj som si myslel, že je to celé len fyzický akt. Bolo to s kolegyňou, zohral úlohu alkohol, no pár dní potom ako sa to stalo som si uvedomil, že k nej aj niečo cítim. A riešil som v hlave veľa vecí." (Gregor, 33)

Neprehliadnite: Rande naslepo som odsudzovala. Až do momentu, kým mi nepomohlo nájsť toho pravého

"Ja som si tiež myslel, že sex bez emócií je možný. Úprimne priznávam, že do svojej milenky som sa zamiloval. Totálne bezhlavo. No zároveň stále cítim niečo aj k manželke. Nikomu neprajem takúto situáciu riešiť v sebe." (Ján, 30)

Je podľa Vás možné, mať sex bez toho, aby do neho zasahovali city?

spolu hlasovalo 1887 ľudí