Názov technológie deepfake videí vznikol z kombinácie výrazov deep machine learning, čo znamená hĺbkové učenie umelej inteligencie a fake v zmysle falošného diela. Deepfake video vytvára dojem, že sa dívame na osobu, ktorá v skutočnosti v danom zázname neúčinkuje a o jeho vzniku nemusí ani vedieť. Ide o zlúčenie dvoch zdrojov. Tvár jednej osoby je digitálne vložená na miesto inej a prvotný účel, ktorý vám asi napadne, bude zábava a humor.

To by sme však zabudli, že jeden z najvýkonnejších motorov technologického pokroku je pornografia. Využitie v tejto oblasti na tvorbu falošných kompromitujúcich videí celebrít bolo jedno z prvých. Krátko potom prišla politická manipulácia a keďže ruka v ruke s deepfake videom sa rozvíja tiež falošné audio založené na podobných princípoch, ilúzie sú už dnes takmer dokonalé a väčšinu populácie dokážu oklamať.

Aj keď sa neskôr môže ukázať, že daná osoba vo videozázname skutočne neúčinkovala a odzneli tam nepravdivé výroky, tieň podozrenia zostane, následky môžu byť vážne a množstvo ľudí sa pravdu vôbec nedozvie. Ide teda o nesmierne silnú manipulatívnu zbraň, občas prirovnávanú až k digitálnej atómovej bombe 21. storočia.

Nesmieme však zabúdať ani na pozitívnu stranu mince, ktorú nám predviedol Hollywood „deepfake vzkriesením“ zosnulého herca Paula Walkera vo filme Rýchlo a zbesilo 7. Paul zahynul v roku 2013 pri tragickej dopravnej nehode pred dokončením filmu, no napriek tomu si v ňom virtuálne zahral aj po svojej smrti. Stačili na to jeho bratia ako dvojníci, technológia deepfake a srdcia fanúšikov poskočili dojatím.

V nekonečnom rade možných využití je tu tiež potenciál aplikácie v boji proti zločinu. Ak tajná služba pomocou deepfake videa vydaním falošných inštrukcií odvráti napríklad teroristický útok, nestojí to za to?

Ako sa to začalo

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa