Ak by sme do detailu pochopili, ako náš mozog funguje, otvorili by nám to takmer nekonečné možnosti využitia. Napríklad v oblasti protetických končatín riadených priamo signálmi z mozgu sa v poslednej dobe udiali slušné pokroky. Táto oblasť je výrazne poháňaná projektom Neuralink, za ktorým stojí známy vizionár Elon Musk.

Neuralink svoju púť začína ako projekt nasadenia elektronického implantátu priamo do hlavy. Vďaka tomu bude možné ovládať umelé končatiny aj v prípadoch pacientov s ťažkým postihnutím. 

Implantáty Neuralink sa časom vyvinú v zbraň proti umelej inteligencii, ktorú zakladateľ firmy považuje za obrovské nebezpečenstvo. Dávnejšie dokonca prehlásil, že podľa neho je pre ľudstvo menej nebezpečná aj Severná Kórea s nukleárnou výzbrojou.

Bojovať proti tomu, aby nás časom AI ovládla, máme prepojením implantátu Neuralink s internetom a elektronikou okolo nás. Zatiaľ je to trochu ťažké predstaviť si, že nejakú informáciu vyhľadáte jednoduchým pomyslením. Presne tak to však má fungovať a týmto spôsobom sa v podstate vaše IQ umelo zvýši.

Mozog musíme zmapovať

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa