Autosuv.sk

Technik

Úprava výfuku – naozaj dokáže zvýšiť výkon? (archív)

Netreba zabúdať, že táto úprava nie je legálna...
Úprava výfuku – naozaj dokáže zvýšiť výkon? (archív)

Športový výfuk - u nadšencov úprav ide väčšinou o prvú súčiastku, ktorá je na aute vymenená. Kto by nechcel mať pri prejazde mestom pekný zvuk, za ktorým sa množstvo ľudí neraz otočí, keď navyše môže získať niekoľko konských síl?

Všetko má však svoje pravidlá a zakúpením športovej koncovky sa z bežného auta nestáva automaticky superšport. Zvuk, samozrejme, možno dosiahnuť aj tým, no k zvýšeniu výkonu je potrebné trocha hlbšie siahnuť do peňaženky a venovať autu dostatok času. 

Z finančných dôvodov sa len veľmi malé percento ľudí odhodlá na kompletnú výmenu výfukového systému na mieru. Tá zahŕňa výrobu zvodov, ktorá je veľmi náročná a zväčša sa jej venujú firmy, ktoré si za svoju prácu aj čo to vypýtajú.

Existuje, samozrejme, množstvo ľudí, ktorí sa pokúšali aj o domácu výrobu, no nielenže sa zvýšenia výkonu nedočkali, ale o nejaký ten výkon aj prišli. Vďaka upraveným výfukovým zvodom sa splodiny dostávajú rýchlejšie von z motorového priestoru, to zabezpečuje nielen spomínaný výkon, ale aj typický športový zvuk.

Článok vznikol v spolupráci s Gafa Auto.

Pokračovať v čítaní