Letecké spoločnosti žiadajú svojich zamestnancov, aby pracovali navyše a zadarmo

Spoločnosť American Airlines rozposlala interné memorandum so žiadosťou, aby sa platení zamestnanci zaregistrovali na ďalšie neplatené zmeny. Interná žiadosť sa však dostala do médií a zhrozená odozva verejnosti na seba nenechala dlho čakať.

19.06.2021 07:00
debata (1)

Na sociálnej sieti Twitter sa objavila správa, že americký dopravca žiada, aby sa zamestnanci na medzinárodnom letisku Dallas / Fort Worth okrem svojho pracovného času na plný úväzok prihlásili aj na tri šesťhodinové zmeny. Táto práca by však nemala byť platená nad rámec ich normálnej mzdy. Spoločnosť argumentuje tým, že prácu majú zamestnanci vykonávať počas svojho riadneho pracovného času, informuje Matador Network.

Extra práca by zahŕňala usmerňovanie cestujúcich, ktorí chcú nájsť cestu k správnym odbavovacím prepážkam, prinášanie invalidných vozíkov, vyhľadávanie cestujúcich v kontrolných zoznamoch TSA (Transportation Security Administration – je agentúra prevádzkovaná Ministerstvom vnútornej bezpečnosti USA; vytvorili ju krátko po 11. septembri a jej účelom je hlavne monitorovať bezpečnosť leteckej prevádzky).

Všetky tieto činnosti pritom patria do kategórie plne platenej práce na letisku.

Aj keď sa v poznámke v správe zamestnancom uvádza, že „pro bono“ práca je dobrovoľná, letecká spoločnosť jedným dychom dodáva, že táto takzvaná príležitosť si vyžaduje zanietenie a bude sa vyžadovať aj nosenie uniformy – všetko náležitosti platenej práce.

Podľa portálu InsideHook to nie je po prvý raz, čo nejaká letecká spoločnosť prišla s takouto požiadavkou. Ešte v máji letecká spoločnosť Delta pristúpila k podobnému kroku tvrdiac, že je ťažko personálne poddimenzovaná. Delta žiadala od svojich zamestnancov pomoc s doplnením zásob potravín a vyčistením stravovacích priestorov na medzinárodnom letisku Hartsfield-Jackson v Atlante. Namiesto prijímania platených zamestnancov na vykonávanie týchto úloh sa spoločnosť rozhodla zaangažovať dobrovoľníkov z vlastných radov.

Niektorí používatelia Twitteru po tom, ako sa požiadavka pracovať zadarmo dostala na verejnosť, leteckú spoločnosť, multimiliardovú korporáciu, odsúdili.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #letecká spoločnosť