Ekvádor – nádherná destinácia bez príkras

2021-06-19 00:00:00 |   |    | 

Dnešné potulky nás zavedú do Južnej Ameriky, kde popri iných slávnejších destináciách vyniká aj Ekvádor. Ten si vyberajú najmä dobrodruhovia a tí, ktorí chcú navštíviť turistické destinácie bez príkras a s pravou atmosférou, ktorá charakterizuje inú kultúru. Pozrite sa, aké jedinečné zaujímavosti tam uvidíte.



 

Galapágy

Pochopiteľne najobľúbenejšou atrakciou je súostrovie Galapágy, ktoré patrí k Ekvádoru. To sa preslávilo najmä vďaka exotickým zvieratám, ktoré tam majú svoj domov. Vyhľadávané sú kvôli obrovským korytnačkám, ktoré nájdete kdekoľvek voľne v prírode a pre turistov sú atraktívne aj leguány, ktoré vyzerajú ako malé draky. Okrem toho sa môžete tešiť na nádhernú prírodu, ktorá je takmer nedotknutá. Domáci si ju úzkostlivo chránia a práve vďaka tomu sa môžu popýšiť titulom jednej z najekologickejších dovolenkových destinácií. Najmä po odľahlejších ostrovoch by ste sa mali pohybovať spolu so sprievodcami. Domáci sa takto chcú ubezpečiť, že sa budete správať slušne a nezničíte im ich vzácne lokality.

 

Nariz del Diablo

Výlety do tejto oblasti sú žiadané kvôli vlakovej trati, ktorá prechádza regiónom. Nazýva sa Nariz del Diablo, teda „diablov nos“ kvôli jednému z najstrmších železničných úsekov na svete. V priebehu dvanástich kilometrov budete stúpať prudko do kopca, čo mnohí inžinieri označujú za malý technický zázrak. Nástupná stanica je v Alausi a vlak vás zavezie až do Sibambe. Tam si môžete pozrieť kultúrny program o tom, ako v minulosti žili pôvodní obyvatelia a dozviete sa viac o tunajšom regióne. Veľkou zaujímavosťou je tiež samotné cestovanie vlakom. Na výber máte klasické kupé, alebo si môžete zakúpiť miesta na strechách vagónov. Tam sa jednoducho usadíte za malú kovovú zábranu a môžete spokojne celú cestu obdivovať krásnu prírodu v okolí. Túto unikátnosť si môžu v Ekvádore dovoliť aj kvôli tomu, že vlak musí tieto úseky prechádzať veľmi pomaly a vďaka tomu neohrozuje cestujúcich, ktorí sa nachádzajú vo vonkajšej časti.

 

Guayaquil

Mesto Guayaquil je najväčšie a zároveň aj jedno z najstarších v Ekvádore. V súčasnosti tam žijú takmer tri milióny obyvateľov a tí z neho urobili najrušnejšiu oblasť celej krajiny. Pre turistov je najväčším lákadlom štvrť Las Penas. V tej uvidíte historické budovy, ale aj typické farebné domčeky, ktoré sú umiestnené terasovito na tunajšom kopci. Vďaka tomu sa budete cítiť ako niekde na juhu Európy. Veľký vplyv na tunajšiu architektúru mali najmä Španieli, ktorí mesto založili v 16. storočí. Vyberte sa na prechádzku k majáku, ktorý sa nachádza na najvyššom bode Guayaquilu a užite si nádherný výhľad na celý región. V okolí mesta je tiež veľa divokej prírody, takže po preskúmaní histórie sa môžete pustiť aj do divočiny.

 

Quito

Hlavné mesto krajiny je netradične umiestnené v horskom prostredí. Takýmto spôsobom sa chceli ochrániť pred nájazdmi nepriateľov a vďaka tomu si môže Quito pripísať ďalšiu unikátnosť. Kvôli ťažko dostupnému terénu sa podarilo uchovať veľkú časť pôvodného centra. Preto ho ako jedno z prvých zapísali na zoznam historicky chránených častí miest. Najznámejšou pamiatkou je námestie a Kostol Svätého Františka. Ten postavili v prvej polovici 15. storočia a dominuje na ňom barokový štýl. Jeho súčasťou je tiež malé múzeum, v ktorom sa dozviete viac o histórii blízkeho kláštora. Táto oblasť je známa vďaka šikovným remeselníkom. Tí sa živia napríklad šitím oblečenia z pestrých materiálov a výrobou keramiky. Vďaka tomu sa Quito stalo aj obľúbeným miestom na nákupy. Nájdete tam tiež výborné reštaurácie s domácou gastronómiu a tešiť sa môžete na niekoľko múzeí, ktoré sa venujú najmä histórii Ekvádora.

 

Sopka Cotopaxi

Neďaleko Quita sa nachádza jedna ešte stále aktívna sopka Cotopaxi. Podľa nej nazvali aj tunajší národný park. Naposledy bola aktívna v roku 2015, ale jej posledné erupcie už neboli natoľko silné a nebezpečné. Teraz sa už hrdo vyníma nad okolím a turisti tam často podnikajú túry. V jej blízkosti sú tiež dve menšie sopky, ktoré dotvárajú krásnu atmosféru tejto divokej prírody.

 

Rezervácia Cuyabeno

Druhý najväčší národný park v Ekvádore sa nazýva Cuyabeno. Zatiaľ čo Cotopaxi je skôr hornatý terén bez veľkého množstva zelene, na tomto mieste sa môžete tešiť na pravú divočinu. Okrem množstva exotických rastlín tam uvidíte aj veľa zaujímavých druhov zvierat. Veľmi obľúbené sú najmä opice, ktoré nezbedne dobiedzajú do turistov. Na ploche parku sa nachádza osem ekosystémov. Prejdete cez dažďový prales, uvidíte vodopády, ale aj suché oblasti, kde sa zase darí rôznym druhom vtákov.

 

Quilotoa

Tento tip poteší najmä milovníkov turistiky. Ak k nim patríte, vyberte sa ku Quilotoa, ktorá vznikla ako pozostatok po činnosti sopky. Z vyhĺbenej jamy sa stala malá lagúna, ku ktorej vedie jeden z turistických chodníkov. Veľmi pekné je aj okolie, ktoré tvorí viacero malých dediniek typických pre Andy. Zúčastnite sa aj lokálnych trhov, kde sa dostanete do kontaktu s domácimi a priblížite si tak ich kultúru.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa